سپس در سال دوم راه اندازی ، پس از مستقر شدن در دفتر کاری مجهز و استخدام چند نیروی ماهر ،توانستند در طول 5 سال به اهداف خود یعنی 1- رضایت و اعتبارحداکثری در بین کاربران اینترنتی 2- گرد اوری بانکی جامع از مقالات ( 60 هزار مقاله و پاورپوینت فارسی وقابل ویرایش ) 3- همکاری با بیش از 100 کافینت در سطح ایران ، دست پیدا کنند و این راه همچنان ادامه دارد . در دوران قاجاریه از مطالب این کتاب در تعذیه ها استفاده میشده است، بیش از ۶۰ تصویر زیبا و واضح از صفحات این کتاب نایایب و خاص ارائه شده است. عجائب المخلوقات وغرائب الموجودات (شگفتیهای آفریدگان و موجودات) کتابی است که در مورد علم هیئت و جهان شناسی و علم الاشیا تدوین شده و به صورت چاپ سنگی چاپ شده است، تاریخ نوشتن عجایبالمخلوقات را به سال ۶۷۸ هجری قمری مطابق با ۱۲۸۰میلادی گزارش کردهاند. اسکن این کتاب شامل ۸۷ صفحه می باشد و با کیفیت خوب و قابل استفاده عرضه گردیده است.
در این نوع که به ضخیمنویسی معروف شد دوایر حروف کوچکتر شد و کشیدهها و فاصلة پیوند حروف و کلمهها کوتاهتر شدند. شاگردان او نظیر زینالعابدین شریفی قزوینی (ملک الخطاطین)، میرزا محمود صدرالکتّاب و سید مرتضی برغانی این شیوه را تکمیل کردند و با آموزش مرحوم برغانی به فرزندانش سید حسن و سید حسین میرخانی، که از پایهگذاران اصلی انجمن خوشنویسان بودند، این شیوه در میان گروه بزرگی از خوشنویسان نسلهای بعد ادامه یافت. صحافی که تا پیش از آن منحصر به تکجلد نسخه خطی بود اکنون باید در حجمی بهنسبت انبوه و با سرعت بیشتر در خدمت کتابسازی درآید. از اینرو دیگر فرصت چندانی برای آرایهها و تزئینات نبود، اگرچه شیوة رایج همان صحافی سنتی ایرانی بود و هنوز دیرزمانی به آشنایی با شیوه صحافی فرنگی مانده بود. نگارگری که تا پیش از آن با دقت و حساسیت نفسگیری به جزئیات میپرداخت و به همین دلیل از سوی بینندة ناآشنای غربی نام مینیاتور را به خود گرفته بود، اکنون لازم بود با حداقل خطوط، نقطه، هاشور و بیبهره از تنوع رنگ در خدمت کتاب درآید.
با انتشارات کتاب های چاپ سنگی در دوران قاجار زندگی دوباره مصور سازی کتب ایرانی آغاز گردید. یک بررسی کوتاه و اجمالی نشان می دهد که ساختار کتاب آرایی درکتب چاپ سنگی مبتنی بر حرکت های سنتی کتاب سازی ایرانی است و نحوه استفاده از عناصر بصری و سایر اصول از همان مبانی هنری دوره های قبل نظیر استفاده از سطر جدول کشی کتابت و تصویر پیروی می کند. پدیدة ورود چاپ به ایران را میتوان سرآغاز تحولی هنری- اجتماعی در ایران دانست. این امر در نخست با ورود صنعت چاپ سربی در اوایل دوره قاجار آغاز شد، اما شاید به دلیل غرابت حروف چاپی و گرافیک متفاوت صفحات کتابهای چاپی نسبت به خطی رواج چندانی نیافت و متوقف شد. موج بعدی با ورود صنعت چاپ سنگی به ایران در اواسط دورة قاجار آغاز شد و برخلاف چاپ سربی بهسرعت مورد استقبال خاص و عام قرار گرفت و حتی سرمنشأ تغییراتی در هنر کتابسازی و نگارگری ایران شد که تا یک سده بعد از آن ادامه داشت. به تعبیری اثرات آن حتی در هنرهایی مانند خوشنویسی و نگارگری تا امروز ادامه دارد.
پروفسور اولریش مارزلف، مؤلف کتاب، از ایراندوستانِ قابل ستایشی است که در طول زندگانی خود تمام تلاشش را معطوف به تاریخ و فرهنگ میهنمان کرده و تاریخ هنر و چاپ کتاب در عصر قاجار، تنها گوشهای از پژوهشهای گستردۀ ایشان است. با ورود صنعت چاپ به ایران در دوره قاجار و پس از گسترش کارگاههای چاپ مستقل از چاپخانه دربار، امکان نشر کتاب و دسترسی توده های مردم به ویژه کودکان به آن فراهم شد. چاپخانه ها کتاب هایی را برای کودکان منتشر می کردند؛ در این میان قصه خاله سوسکه که در مکتب خانه ها خوانده می شد جایگاه ویژه ای دارد به طوری که از نظر مردم شناختی ویژگی های فرهنگی آن دوره را به تصویر کشیده است؛ چندین بار مصور و چاپ شده ا… با خرید پروژه فایل کامل و عالی مقاله بررسی کتاب های چاپ سنگی مصور دوره قاجار، یک پاورپوینت حرفهای با طراحی جذاب و قابل استفاده بهصورت کاملاً رایگان به شما اهدا میشود. چکیده در این مقاله تلاش می شود با مطالعه تطبیقی تصاویر منقوش بر کاشی های دوره قاجار، به چگونگی تاثیر پذیری آنها از آثار چاپ سنگی پرداخته شود.
هدف از انجام این مطالعه، شناسایی یکی از منابع الهام کاشی نگاران دوره قاجار در تولید کاشی های مصور است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که رواج و کثرت نسخ چاپ سنگی از جمله عواملی است که موجب گسترش هنرهای تصویری و رواج واقع گرایی به شیوه اروپایی در نیمه حکومت ق… دوران قاجار، مصادف با نفوذ فرهنگ وهنر و ساختههای صنعت غرب در ایران است . برخی از این اتفاقات، به دنبال تبادلات سیاسی و ورود اختراعات و صنایع جدید نظیر دستگاههای چاپ، دوربین عکاسی و… کلیشهسازی، از شیوههای رایج حاکمان در جهت یکدست سازی فرهنگی و حفظ همبستگی است.
چه بسیار ابتکارها و چه بسیار زحمات نادیده و قدر ندانسته صورت گرفت تا امروز به نشر کتاب در سرزمینمان مفتخر باشیم. با این حال، هر پژوهشگر مصممی با آن موافق خواهد بود که بررسیهای ما در این بخش تا کامل بودن، بسیار فاصله دارد و پرسشهای پژوهشی فراوانی باقی ماندهاند که بهطور مفصل باید مورد مطالعه قرار گیرند. خوشبختانه، هنوز هم دانش و هم علاقۀ عمومی به این حوزه همچنان نیرومند است، بنابراین میتوان امیدوار بود که روزی بتوانیم آثار هنری تصویرگران عصر قاجار را به اندازهای جامع و آنگونه که شایسته است، ارزیابی کنیم. در کتاب چاپ مصور به سیر پیدایش و تحول کتابهای چاپ سنگی و تصویرسازی کتاب در دورۀ قاجار از نگاه یکی از ایرانشناسان شاخص این حوزه، پرداخته شده است. آنچه که بر اهمیت این اثر افزوده، اطلاعات فراوان و نمونه آثار بیشماری از هنرمندان آن عصر است.
در این راستا، با بررسی نمونههای موجود در کتابخانه ملی و مرکز دایره المعارف، تعداد 60 عنوان از روزنامههای عصر قاجار، با معیار مدت زمان انتشار و همچنین نزدیکی با معیارهای مقبول امروزی در گرافیک مطبوعاتی، مط… در این کتاب به سیر پیدایش و تحول کتابهای چاپ سنگی و تصویرسازی کتاب در دورۀ قاجار از نگاه یکی از ایرانشناسان شاخص این حوزه، پرداخته شده است. آنچه که بر اهمیت این اثر افزوده، اطلاعات فراوان و نمونه آثاری از هنرمندان آن عصر است. خط نستعلیق که محبوب ایرانیان بود و شاید همین محبوبیت یکی از دلایل عدم استقبال از حروف سربی بود در چاپ سنگی ادامه یافت. در ابتدا با سختی زیاد، چرا که نگارش حروف با مرکب غلیظ صمغی چاپ سنگی بسیار دشوار بود و نیز حروف لاغر و تیز، دوایر و کشیدههای درشت و متناسب سبک میرعماد اکنون در چاپ سنگی بهخوبی زیبایی خود را عیان نمیساخت. میرزا محمدرضا کلهر با درک این محدودیت چاپ سنگی و غوری که در خط میرعماد داشت، این مشکل را با تغییراتی در سبک نگارش نستعلیق تا حد زیادی حل کرد.
این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی و با مقایسه دو سند دوره قاجار -یکی دستنویس و دیگری چاپ س… اکثر آثار دوران قاجاریه خام، تصنعی و ساختگی هستند ولی با زندگی مردمان دوران خود همخوانی دارند، در دوران قاجاریه به دلیل حکمفرمای شرایط خاص اجتماعیف سیاسی و فرهنگی که ایرانیان با دول اروپایی داشتند یک دوران تاریخی بی مانند و غیر قابل تکرار اتفاق افتاد، شاید بتوان گفت که تقلید و کپی از کارهای اروپاییان آگاهانه نبوده ولی برای پی بردن به هنر و رمز و رازهای هنرهای دوران قاجاریه بررسی آثار و کتب و انتشارات چاپ سنگی خالی از لطف نیست. در این مقاله، به بررسی ویژگی های بصری روزنامه های قاجار و تطبیق این ویژگی ها در دو دوره چاپ سنگی و سربی پرداخته شده است تا از این طریق، بتوان به تاثیرگذاری نوع چاپ در گرافیک این آثار پی برد. در این راستا، با بررسی نمونه های موجود در کتابخانه ملی و مرکز دایره المعارف، تعداد 60 عنوان از روزنامه های عصر قاجار، با معیار مدت زمان انتشار و همچنین نزدیکی با معیارهای مقبول امروزی در گرافیک مطبوعاتی، مط… در این مقاله، به بررسی ویژگیهای بصری روزنامههای قاجار و تطبیق این ویژگیها در دو دوره چاپ سنگی و سربی پرداخته شده است تا از این طریق، بتوان به تاثیرگذاری نوع چاپ در گرافیک این آثار پی برد.
با رواج چاپ سنگی حرفههایی مانند خوشنویسی، نگارگری و صحافی دوباره و این بار با رواج بیشتری فعال شدند؛ و این رواج و سرعت از سویی و محدودیتهای چاپ از سوی دیگر باعث تغییراتی در این هنرها شد. کتاب چاپ مصور که توسط نشر خانه فرهنگ و هنر مان منتشر شده منبع معتبر و قابل اطمینانی برای همهٔ هنرمندان، نقاشان و تصویرگرانی است که به ریشههای تصویری و هنری تاریخ ایران بهویژه عصر قاجار علاقه دارند. تاریخ فرهنگی ما سرشار از ناگفتههاست و تاریخ کتاب فقط بخش کوچکی از آن است. آگاهی از این مسیر و معرفی و قدردانی از بزرگانی که با تجربهها و قدمهای آغازین خود، سرمایۀ عظیمی را برای نسلهای آیندۀ خود به یادگار گذاشتند، کمترین کاری است که میتوان انجام داد. آن هنگام که در دورۀ قاجار چاپ به ایران پای نهاد، جنبش فرهنگی ما با انتشار نخستین کتابها به شکلی جدی شروع و ادامه یافت.
ثبت ديدگاه