فردی که این نوع پیامها را از دوران کودکی دریافت کرده است، ممکن است در روابط و تعاملات خود با دیگران احساس گناه کند و از این احساس برای جلب توجه یا پذیرش استفاده نماید. حوادث تلخ و تروماتیک مانند تصادفهای وحشتناک، بیماریهای طولانی مدت یا مشاهده مرگ و از دست دادن والدین، از دیگر عواملی هستند که میتوانند پایهگذار اختلال شخصیت مرزی شوند. کودکانی که چنین تجربیاتی را دارند، ممکن است احساسات شدید، اضطراب، ترس و بیثباتی عاطفی را تجربه کنند که در نهایت به تغییرات در رفتار و ویژگیهای شخصیتی آنها منجر میشود. بیثباتی عاطفی یکی از ویژگیهای کلیدی در اختلال شخصیت مرزی است که زندگی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد. این حالت باعث میشود احساسات فرد در یک لحظه به اوج محبت و عشق برسد و در لحظهای دیگر به سردی و انزجار تغییر کند. طرحواره درمانی برای اختلال شخصیت مرزی ارجمند در این کتاب، اثربخشی طرحوارهدرمانی در یک کوشش کنترلشده تصادفی نشان داده شده است.
از دست دادن والدین یا مواجهه با حوادث تلخ میتواند به شدت بر سلامت روان کودک تأثیر گذاشته و موجب شکلگیری طرحوارههای ناکارآمد و اختلالات شخصیتی شود. طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی به شناسایی و درمان آسیبهای ناشی از بدرفتاری و سوء استفاده در دوران کودکی به عنوان یکی از ریشههای اصلی این اختلال میپردازد. بدرفتاریهای جسمی، جنسی و روانی که فرد در دوران کودکی تجربه میکند، میتواند زمینهساز ایجاد طرحوارههایی از قبیل بیاعتمادی و احساس ناامنی در بزرگسالی شود. طرحواره درمانی رویکردی روانشناسی است که به اصلاح الگوهای ذهنی و هیجانی منفی فرد کمک میکند. این روش برای درمان اختلال شخصیت مرزی بسیار موثر است و از طریق شناسایی و تغییر طرحوارههای آسیبزا، به فرد کمک میکند تا روابط و احساسات خود را بهتر مدیریت کند.
در طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی، درمان علائم بهطور خاص و بدون استفاده از دارو آغاز میشود. یکی از اولین مراحل درمان، آموزش تکنیکهای تنظیم هیجان و ذهنآگاهی است که به فرد کمک میکند تا احساسات خود را بهتر شناسایی و مدیریت کند و از واکنشهای شدید و غیرقابل کنترل جلوگیری نماید. این فرآیند باعث میشود فرد توانایی بیشتری در مدیریت هیجانات خود پیدا کند و بهطور طبیعی علائم اختلال کاهش یابد. در طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی، با شناسایی این رفتارها و تغییر الگوهای منفی والدین، میتوان به کودک کمک کرد تا احساسات خود را به درستی مدیریت کرده و به خودباوری برسد. هدف این درمان، رهایی از این طرحوارههای آسیبزننده و تقویت مهارتهای شناختی و هیجانی فرد است.
آنها ممکن است نویسنده پرفروشترین مجموعه کتابهای معروف باشند و با این حال همچنان به خانه بروند و احساس کنند که ناکافی هستند. طرحواره یک الگوی منفی پایدار است که در دوران کودکی یا نوجوانی شکل میگیرد و در طول زندگی ما ادامه یافته و گسترش مییابد. این فرآیند نیازمند حساسیت و توجه ویژه است تا بتواند درمان را در مسیر صحیح خود پیش ببرد. این افراد ممکن است آگاهانه از ارتباط با افرادی که برای آنها مناسب هستند یا آنها را میپذیرند، فاصله بگیرند. این رفتار میتواند ناشی از نیاز به تجربه هیجانات شدید یا باورهای ناسازگار در مورد عشق و ارزشگذاری باشد. برای مثال، ممکن است در یک لحظه درمانگر خود را «بهترین پزشک دنیا» بدانند و در جلسه بعدی او را به بیکفایتی متهم کنند.
در طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی، هدف درمان، شناسایی و تغییر این الگوهای منفی است تا فرد بتواند روابط سالم و متعادلتری داشته باشد و به احساس آرامش و اعتماد به نفس برسد. طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی روشی مؤثر برای کمک به این افراد است تا هویت پایدار و مشخصتری پیدا کنند. این درمان بر شناسایی باورهای نادرست و الگوهای تکرارشونده تمرکز دارد و به فرد یاد میدهد چگونه بدون تأثیرپذیری بیشازحد از دیگران، ارزشها و اهداف خود را تعیین کند. اگر به دنبال تغییر و ساختن یک زندگی متعادل هستید، مشورت با یک متخصص طرحواره درمانی میتواند به شما کمک کند تا مسیر روشنتری برای خود پیدا کنید. طرحوارهدرمانی گروهی اعضاء را به داشتن یک خانواده سالم که در آن به “بازوالدینی” یکدیگر میپردازند، زیر نظر و راهنمایی دو والد- درمانگر مجرب تشویق میکند. پیشنهادهای درمانی مشخص و به خوبی تنظیم شدهاند و به همراه حجم زیادی از مثالها گرد آمدهاند.
طرحوارهدرمانی گروهی، توانمندی بالقوهای در ارائۀ راهکارهای درمانی قدرتمند طرحوارهدرمانی دارد. این رویکرد میتواند به تأثیرگذاری طرحورهدرمانی فردی و حتی تأثیرگذارتر از آن باشد. کتاب طرحواره درمانی گروهی برای اختلال شخصیت مرزی نخستین نسخه از دستورالعمل اجرای طرحوارهدرمانی در گروه است. طرحوارهدرمانی گروهی اعضا را به داشتن یک خانوادهٔ سالم که در آن به «بازوالدینی» یکدیگر میپردازند، زیر نظر و راهنمایی دو والد-درمانگر مجرب تشویق میکند. پیشنهادهای درمانی مشخص و بهخوبی تنظیم شدهاند و به همراه حجم زیادی از مثالها گرد آمدهاند.
برنا اندیشان با ارائه مشاورههای تخصصی و کمک به افراد در استفاده از روشهای درمانی نوین مانند طرحواره درمانی، در این مسیر به شما یاری میرساند. در صورتی که شما یا کسی که میشناسید به اختلال شخصیت مرزی مبتلاست، توصیه میکنیم تا از خدمات مشاورهای حرفهای بهرهبرداری کنید و با یک روانشناس متخصص در این زمینه همکاری کنید. کتاب طرحواره درمانی برای اختلال شخصیت مرزی نوشته آرنود آرنتز، هنی فن خندرن با ترجمه حسین زیرک، توسط انتشارات ارجمند به چاپ رسیده است. یکی از ویژگیهای شاخص در اختلال شخصیت مرزی، اختلال هویت است؛ وضعیتی که فرد نمیتواند یک درک پایدار و مشخص از خود داشته باشد. این اختلال معمولاً در روابط فردی نمایان میشود و باعث میشود فرد به طور ناخودآگاه شخصیت خود را بر اساس افراد اطرافش شکل دهد.
در طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی، هدف این است که این ذهنیتها شناسایی و اصلاح شوند تا فرد بتواند درک بهتری از احساسات و رفتارهای خود داشته باشد و به یک زندگی متعادلتر و سالمتر دست یابد. در طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی، نقش والدین در شکلگیری مشکلات روانی بسیار حائز اهمیت است. یکی از عواملی که میتواند به شدت بر سلامت روان کودک تأثیر بگذارد، ایجاد و انتقال احساس گناه از سوی والدین است. این والدین ممکن است با استفاده از عباراتی همچون “به خاطر شما مجبور شدم بمانم” یا “من برای شما قربانی شدم” به طور ناخودآگاه احساس گناه و مسئولیت سنگین را در کودک خود ایجاد کنند. در طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی، درمانگران بر شناسایی و پردازش این رویدادها تأکید دارند تا فرد بتواند به طور مؤثر با احساسات خود کنار بیاید و رفتارهای خود را به سمت الگوهای سالم هدایت کند.
ثبت ديدگاه