والدین و مربیان می توانند با تنظیم کتاب ها بر اساس سن و سطح مطالعه کودک، به کودکان کمک کنند تا سواد مالی را به شیوه ای سرگرم کننده و جذاب یاد بگیرند. با توسعه این مهارتهای مهم زندگی، کودکان با بزرگتر شدن، برای تصمیمگیریهای مالی آگاهانهتر مجهز میشوند. آموزش مدیریت مالی به کودکان و نوجوانان کمک میکند تا مسئولیت بیشتری برای تصمیمات مالی خود بپذیرند. وقتی کودکان یاد میگیرند که پول را مدیریت کنند، این موضوع به افزایش اعتمادبهنفس آنها و توانایی درک مسئولیتهای مالی آینده منجر میشود. آنها در آینده توانایی بیشتری در مواجهه با مشکلات مالی خواهند داشت و استقلال مالی بیشتری بهدست خواهند آورد. آموزش سواد مالی بهموقع به کودکان و نوجوانان از ایجاد عادات مالی نادرست جلوگیری میکند.
بسیاری از مفاهیم مالی مانند نرخ بهره، تورم و بازار سهام می توانند برای کودکان گیج کننده باشند. کتابها میتوانند این مفاهیم را به عبارات ساده تقسیم کنند و مثالهایی در دنیای واقعی ارائه دهند که کودکان بتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند. نمیتوانید این ریسک را قبول کنید که کودکتان اطلاعات نادرست از پول بدست آورد، چه از سمت خودتان باشد و چه از سمت دیگران. از زمان معرفی مفهوم پول به کودکان تا انجام اولین سرمایهگذاری یا اولین کسب و کار در نوجوانی و جوانی، فرایندی وجود دارد. بسیاری از بانکها، حسابهای ویژه با امکانات جذاب برای بچهها دارند؛ با یک جستجو در اینترنت، بهراحتی بانک مناسب برای کودکان را پیدا خواهید کرد.
اگر پول ماهیانه را بهدرستی خرج کردند یا تا پایان ماه هنوز بخشی از آن را خرج نکرده بودند، هرازگاهی به آنها پاداش دهید. بعد از اینکه فرزندانتان را با مفاهیمی مانند درآمد، هدفگذاری مالی، پسانداز و سرمایهگذاری برای رسیدن به آن اهداف آشنا کردید، نوبت به آموزش مفهوم وام و بدهی میرسد. زمانی که فرزند نوجوان شما برای خرید یک وسیله پسانداز میکند، ممکن است از طولانی شدن فرایند یا حتی نوسانات نرخ ارز خسته شود و ترجیح دهد راهی برای دستیابی سریعتر به این هدف داشته باشد. همچنین مهمترین پیشنهاد این است که نوجوانان زیر 18 سال بهطور تئوری با مفهوم وام آشنا شوند، اما سراغ دریافت آن نروند. این موضوع که با توجه به وجود ریسک در آن امری پیچیدهتر است، بهتر است در سنین نوجوانی آموزش داده شود. بلکه هدف اصلی این است که فرزندان در محیط امن خانه، با اصول سواد مالی آشنا شده و برای زندگی مستقل از والدین آماده شوند.
یکی از راه های تاثیر گذار در آموزش هوش مالی کودکان تخصیص مبلغی مشخص ، در یک بازه زمانی معین برای او است. مثلا به او بگویید ماهانه ۲۰ هزار تومان پول تو جیبی دارد که می تواند برای خود خرج کند. در نظر داشته باشید که بچهها برای پسانداز کردن پولهای خود باید کمی از شمارش و ریاضیات سر در بیاورند؛ برای تقویت مهارتهای ریاضی میتوانید از مجموعه کتابهای حواستو جمع کن کمک بگیرید.
زمانبندی مناسب به والدین این فرصت را میدهد که از سنین پایین، پایههای سواد مالی را در فرزندان خود ایجاد کنند. به طور مثال، اگر کودکی از سنین ۵ تا ۷ سالگی یاد بگیرد که برای خرید یک اسباببازی باید پول خود را پسانداز کند، در سالهای بعد بهراحتی قادر به بودجهبندی برای خریدهای بزرگتر خواهد بود. ایجاد این پایههای اولیه باعث میشود که کودک در مراحل بعدی زندگی بتواند بهطور مستقل تصمیمات مالی خود را مدیریت کند. زمانبندی مناسب در آموزش سواد مالی به نوجوانان بسیار مهم است، زیرا میزان درک و توانایی آنها در جذب و بهکارگیری مفاهیم مالی به سن و مرحلهی رشدشان بستگی دارد. هر مرحله از زندگی نیازمند آموزش مفاهیم خاص مالی است که با تجربههای روزمره و نیازهای آنها هماهنگ باشد.