در حال حاضر، نرخ مطالعه کتاب در بین مردم افغانستان در پایینترین سطح خود قرار گرفته است. برگزاری نمایشگاههای کتاب، ارائه تخفیفهای ویژه، نشستهای نقد و بررسی، کارگاههای آموزشی مرتبط با کتاب و جلسات کتابخوانی از جمله برنامههای رایج این هفته هستند. این هفته یادآور مسئولیت همه ما در قبال دانشآموزان، دانشجویان و علاقهمندان به کتاب است تا فضایی حمایتی برای رشد فکری و فرهنگی آنان فراهم آوریم.
همچنین، کتابخوانی به افزایش دانش و آگاهی از مسائل مختلف در جوامع کمک می کند. آنها خواندندگان را با دانش ، تجربیات و دیدگاه های مختلف آشنا می کنند و به آنها امکان می دهند توسعه فردی و فرهنگی خود را ارتقاء دهند. همچنین ، این روز برای ترویج فرهنگ کتابداری و کتابخوانی مورد توجه قرار می گیرد.
بیهوده نیست که مثلاً کسی مانند آلن دوباتن کتابی مینویسد و توضیح میدهد که پروست چگونه میتواند زندگی شما را دگرگون کند. چون خواندن مارسل پروست، خواندن چند رویداد و پیگیری چند قصه و ماجرا نیست؛ بلکه فرصتی است تا از دریچهی نگاه پروست به دنیا نگاه کنیم. چون ما خود را در طی چندصد یا چند هزار برگ، در اختیار یک نویسنده قرار میدهیم تا جهان را از منظر او ببینیم و تجربه کنیم. به فرض آنکه معتقد باشم آنکس که محتوای آن کانال را تولید یا انتخاب و تنظیم میکند، خود صاحبِ نگاه و به تعبیر رایج، صاحبنظر است و من میتوانم از دریچهی نگاه او به دنیا بنگرم. بله، همه میدانیم و من هم در فایلهای مدیریت توجه گفتهام که باید دغدغهی Distraction و حواسپرتی را داشته باشیم و مطالعات نشان میدهند که پریشانی فکر در مطالعهی دیجیتال میتواند بیشتر از مطالعه کاغذی باشد.
هفته کتاب و کتابخوانی با هدف ایجاد انگیزه برای مطالعه، معرفی تازههای نشر و حمایت از نویسندگان و ناشران برگزار میشود و فرصتی است تا همه اقشار جامعه به ارزش و اهمیت کتاب بیشتر توجه کنند. روز 24 آبان روز کتاب و کتاب خوانی در ایران می باشد؛ اما تا یک هفته بعد از آن هفته کتاب خوانی نامیده شده است. در روز جهانی کتاب خوانی با خرید هر عدد کتاب یک شاخه گل نیز هدیه داده می شود.
این موضوع در میان قشر دانش آموز و دانشجو ها بسیار رایج می باشد. با این نگاه اگر نمودار کتابت و کتابخوانی در افغانستان از زمان احمدشاهی با نگارش کتاب تاریخ احمدشاهی، تا زمان حال ترسیم شود، فرهنگ کتاب و کتابخوانی در افغانستان شکل منحنی به خود میگیرد. این موضوع بیان میکند که بین نوع نظام و وضعیت سیاسی افغانستان و فرهنگ کتابخوانی و بازار نشر کتاب، رابطۀ مستقیمی وجود دارد. در این بین، علاوه بر سیاستهای فرهنگی حاکمان، وضعیت اقتصادی مردم نیز تأثیر به سزایی دارد. می خواهید بدانید روز کتاب و کتابخوانی 1403 چه روزی است؟ در تقویم ایران با تصمیم مسئولین از سال ۱۳۷۲، روز ۲۴ آبان ماه را به عنوان این روز معرفی می کنند.
بسیاری از کتابها حتی به لحاظ املایی و نگارشی وضعیت نامطلوبی دارند. از لحاظ گرافیکی، صفحهآرایی و زیبایی بصری، ناشران توجهی به کیفیت کتاب نداشتهاند. بسیاری از کتابهای پر فروش در خارج از افغانستان، توسط ناشران داخلی با گرافیک ضعیف، کاغذ بیکیفیت و با روش افست بازنشر شدهاند که رغبت به مطالعه را کاهش میدهد. مشخص است که در کنار سایر عوامل، عدم توجه ناشران به کیفیت چاپ و نشر، بازار کتاب را با افت جدی مواجه میسازد.
کتاب های سالم دارای این نشان می باشند؛ اما کتاب های ناسالم از این نشانه بی بهره هستند. همین چندروزه تجربه ی با واسطه ای با یک نویسنده بزرگ کمکم کرد تجربه بی واسطه ی جذابی از خودم داشته باشم. باورش سخت ولی شیرینه که کسی در جای دیگه ای از دنیا حوالی شصت سال پیش تو رو برات این اندازه شفاف و درست توصیف کرده باشه. چنین قضاوتی میتواند از غرور و از دانش کم باشد؛ یا ناآشنایی با نویسندگان و متفکران بزرگ دنیا. از این منظر، من فکر میکنم اگر یک عکاس، مجموعه عکسی از یک شهر را ثبت و ارائه کند، مشاهدهی این مجموعه کاملاً از جنس مطالعه است.
با توجه به تصمیم گیری مسئولان از سال 72، روز 24 آبان به عنوان روز کتاب و کتابخوانی تعیین شد. در ایران از 24 آبان تا 2 آذر به عنوان هفته کتاب مراسم های مختلفی برگزار می شود. کدکس شکل امروزی کتاب است که به معنای تا خورده بودن و به یک دیگر دوخته بودن صفحات پوست، پاپیروس و غیره می باشد.
ثبت ديدگاه