نوجوانان به شعری نیاز دارند که به زبان خودشان نزدیک باشد؛ اما هم‌زمان افق‌های جدیدی را به رویشان بگشاید. ریتم، موسیقی کلمات و تصویرسازی قوی در این اشعار نه‌تنها جذابیت را افزایش می‌دهد بلکه تخیل آنان را نیز پرورش می‌دهد. موضوعاتی چون هویت، دوستی، عشق، طبیعت و حتی مسائل اجتماعی می‌توانند در اشعار نوجوانان نقش برجسته‌ای ایفا کنند. اگر بخواهیم شعر فارسی را در لغت مورد بررسی قرار دهیم و به طور دقیق در آن بنگریم باید بگوییم که وقوف و دانایی و درک ،معنای دقیق آن می باشد.

کتاب «بهار از کوچ برگشت» سروده بابک نیک‌طلب با تصویرگری بهنام زنگی در ۲۳ صفحه از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای گروه سنی بالای ۱۲ سال منتشر شده است. این اثر برگزیده بخش شعر نخستین جشنواره ملی و بین‌المللی کتاب کودک و نوجوان سال ۱۴۰۳ است. در این گزارش، به معرفی پنج کتاب شعر تألیفی پرداخته‌ایم که هر یک می‌توانند همراهی دلنشین برای نوجوانان در مسیر کشف این دنیای شگفت‌انگیز باشند. البته این تنها نمونه‌ای از آثار موجود است و در حقیقت، کتاب‌های بسیار خوبی در این حوزه وجود دارند که هر یک می‌توانند تجربیات متفاوت و جالب توجهی را برای نوجوانان فراهم کنند. به کلام بهتر می توان گفت که اگر شما نظر غالبیت جامعه را درباره شعر آن جامعه بدانید می توانید مانند دکتری با تجربه مشکل فرهنگی آن جامعه را حدس بزنید. حال به نظر شما نظر مردم نسبت به شعر فارسی چیست؟ به نظر پاسخ به این سوال می تواند کمی تاسف ما را به همراه داشته باشد.

البته باید در نظر داشت که هر تعریفی از شعر مانند شعر فارسی، در یک زمان،هم وسیع و شامل است و هم محدود و دشوار. واقع آن است که موضوع شعر و کیفیت درگیری با آن در هر دوره ای با دوره ی قبل اختلاف داشته و این اختلاف و تغییر در ان همیشگی میباشد. اصلی ترین عناصر زیباترین اشعار پارسی خیال انگیز بودن و ایجاد شور و هیجان اصلی ترین رکن شعر فارسی را تشکیل میدهد و شعری که در آن خیال وجود نداشته باشد از قدرت تصور انسان خارج می گردد. اگر صور خیال را در شعر فارسی به دقت مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم که همانطور که هر چیزی دارای ابعاد مختلف می باشد،شعر فارسی نیز دارای ابعاد مادی و غیر مادی میباشد.

در دوران یعقوب لیث صفاری، اولین شاعران پارسی‌زبانی که به زبان فارسی دری شعر می‌سرودند، سربرآوردند. ورارود (ماوراءالنهر) و خراسان، نقاطی سرنوشت‌ساز در تکامل اشعار کهن پارسی بودند که این میراث را به مرحله‌ی جدیدی رساندند. شاعران بزرگی همچون رودکی، دقیقی بلخی، سمرقندی و شهید بلخی در این امر دخیل بودند. در اواخر این دوره، ابوالقاسم فردوسی با خلق اثر سترگ خود «شاهنامه»، فخر بزرگی را برای ایران آفرید. با قدرت گرفتن حکومت غزنویان که از نژاد ترک‌زبانان بودند، رونق شعر پارسی افول کرد. اما بااین‌حال شاعران قدرتمندی همچون فرخی سیستانی و عنصری بلخی، در همین دوران شکوفا شدند.

عشق، یکی از مهم‌ترین مفاهیم موردعلاقه‌ی شاعران است که می‌توان ردپای آن را در نخستین اشعار کهن تا کتاب‌های شعر معاصر و امروزی‌ترین سروده‌ها، خصوصاً در قالب غزل مشاهده کرد. گفتنی‌ست که سید محمد تولیت در کتاب «غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه»، گلچینی از بهترین غزل‌های فارسی سروده‌ی شاعرانی مانند غزنوی، عطار، حافظ، شهریار و هوشنگ ابتهاج را گردآوری و به مخاطبان عرضه کرده است. در بسیاری از اشعار پارسی کهن و معاصر، مفاهیم دینی و آیین‌های مذهبی، حضور پررنگ و جالب توجهی دارند.