از این رو به نظرم به احتمال قوی غول‌ها در واقع به دست انسان‌ها نابود شدن ، هم مستقیم (با کشته شدن به خاطر تأمین غذای انسان‌ها) و هم غیر مستقیم (در نتیجه آتش سوزی و تغییرات زیست بومی ناشی از حضور انسان‌ها). اما صرف نظر از اینکه فرضیه کشتار بیش ازحد درست باشد یا فرضیه تغییر اقلیم، ناپدید شدن تمام حیوانات بزرگ استرالیا / گینه نو، چنان که خواهیم دید پی آمدهای مهمی برای تاریخ بعدی بشر دارد. این انقراض‌ها تمامی حیوانات بزرگ وحشی را که قابلیت اهلی شدن داشتند، از بین برد و برای بومیان استرالیا و گینه نو حیت یک حیوان اهلی بوم باقی نگذاشت. فریب های تمدن – بی تحرکی، شهرها، تقسیم کار، دولت، ارتش های حرفه ای، نویسندگی، متالورژی- از توسعه اخیر، کشاورزی که حدود ده هزار سال پیش اختراع شد، پدید آمدند. از این رو به نظرم به احتمال قوی غول‌ها در واقع به دست انسان‌ها نابود شدند ، هم مستقیم (با کشته شدن به خاطر تأمین غذای انسان‌ها) و هم غیر مستقیم (در نتیجه آتش سوزی و تغییرات زیست بومی ناشی از حضور انسان‌ها). اما صرف نظر از اینکه فرضیه کشتار بیش ازحد درست باشد یا فرضیه تغییر اقلیم، ناپدید شدن تمام حیوانات بزرگ استرالیا / گینه نو، چنان که خواهیم دید پی آمدهای مهمی برای تاریخ بعدی بشر دارد.

دایموند در کتاب اسلحه، میکروب و فولاد، با پیروی از آنچه که او «زنجیره‌های علیت» می‌نامد، تبیین‌های نژادپرستانه برای علل تسلط اوراسیا بر سایر جوامع را از بین می‌برد تا علل پنهان تکامل تاریخ را شناسایی کند. به ادعای او این سه تمایز اصلی و متعاقباً نتایج تاریخی به‌دست آمده، از عوامل تعیین‌کنندۀ دیگری در محیط‌های انسانی سرچشمه می‌گیرند و زیست‌شناسی انسانی در آن دخیل نیست. «اسلحه، میکروب و فولاد» به طور گسترده خوانده شده و تحسین های مختلفی را دریافت کرده است.

دایموند در سال ۱۹۶۴ جهت انجام تحقیقات میدانی در مورد تکامل پرندگان به گینه‌نو رفت و پس از بازدید از آنجا تمرکز علمی‌اش را از فیزیولوژی فراتر برد و گسترش داد. همچنین او انتشار مقالات و تألیف‌هایی در انواع نشریات علمی، از جمله مجله‌های طبیعت و اکتشافات را آغاز کرد. به علت تخصص‌های گوناگون نویسنده، از علوم زیستی گرفته تا جغرافیا، تاریخ و … کتاب حاضر نگرشی نسبتاً جدیدی به تاریخ ارائه داده و جوایز بسیاری به دست آورده است.

او علاقمند علم آموزی بود و در 50 سالگی به سراغ رشته تاریخ محیط‌زیست رفت و سرانجام هم استاد جغرافیا در دانشگاه  یو سی ال ای شد. جوایز متعدد از جمله پولیتز کتاب علمی و مدال ملی دانش را در 1998 برای سومین کتابش دریافت کرده است. او با چند کتاب عام علمی مشهور شد و تعداد زیادی مقاله در بوم‌شناسی و پرنده‌شناسی دارد . در سال‌های اخیر، او به انتشار مقالات در نشریه‌ها و مجله‌ها ادامه داد و همچنین کتاب فروپاشی را تألیف کرد. وی در این کتاب چگونگی انتخاب شکست یا موفقیت توسط جوامع مختلف را تحلیل می‌کند. کتاب فروپاشی فینالیست جایزه آونتیس برای کتاب‌های علمی بود و در شبکه نشنال ژئوگرافیک پایه و اساس یک فیلم مستند قرار گرفت.

کتاب اسلحه، میکروب و فولاد برای مخاطبان علاقه‌مند به تاریخ بشری و نحوه ایجاد جوامع مدرن جذاب بوده و مطالعه آن برای افراد در پی جستجوی علل تسلط استعمارگران در قرن‌های گذشته، همراه با نگرشی بدیع است. این کتاب به بررسی تأثیرات جغرافیایی و زیست‌شناختی بر توسعه جوامع انسانی می‌پردازد و با استفاده از تحلیل‌های علمی و تاریخی، سعی در توضیح عوامل موثر بر شکل‌گیری تمدن‌ها دارد. این ژانر معمولاً به تحلیل عمیق تاریخ و جامعه‌شناسی می‌پردازد و اسلحه، میکروب و فولاد یکی از نمونه‌های برجسته در این زمینه است. با این وجود، بیشتر منتقدین اسلحه، میکروب و فولاد را کتابی ضروری برای هر کسی که به دنبال درک بهتر از تاریخ و سرنوشت جوامع بشری است، معرفی می‌کنند و آن را به‌عنوان یکی از آثار کلیدی در زمینه تاریخ و انسان‌شناسی می‌شناسند.