پروین اعتصامی با اشعار لطیف و پرمعنای خود، جایگاه ویژه‌ای در ادبیات فارسی و در کنار بهترین شاعران ایران به دست آورد. کتاب دیگری که برای علاقه‌مندان  به شعر معاصر فارسی و بهترین شاعران ایران اثری ارزشمند و معتبر به حساب می‌آید، کتاب «هفتاد سال عاشقانه» محمد مختاری است. محمد مختاری خود شاعری فرهیخته و پژوهشگری روشنفکر بود که وجود او در عرصه ادبیات ایران یکی از مواهبی است که در این عصر کمتر پیدا می‌شود. او در کتاب هفتاد سال عاشقانه، با متر و معیارهای دقیق خود، اشعار عاشقانه فارسی را در قرن حاضر گزینش کرده و به انضمام مقالاتی در شرح و بسط این معیارها و تفاوت عشق در ادبیات کلاسیک و ادبیات معاصر به چاپ رسانده است.

او علاوه بر شعر، به نقاشی نیز مشغول بود و آثارش در نمایشگاه‌های بین‌المللی به نمایش گذاشته شد. مولوی، به عنوان یکی از بزرگان ادبیات فارسی و از پیشگامان عرفان و فلسفه در جهان شناخته می‌شود. آثار وی به زبان‌های مختلف ترجمه شده و در غرب به عنوان یکی از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین کتب شناخته می‌شود. مولانا در 5 جمادی‌الثانی 672، به وقت غروب شمس، جهان فانی را ترک کرد و آرامگاه او در شهر قونیه کشور ترکیه قرار دارد.

او در ابتدای شاعری به ادبیات کهن و قالب‌های کلاسیک گرایش داشت و سبک حماسی خاص خود را از همان دوران در اشعارش حفظ می‌کرد. بعدها تحت تاثیر شعر نیمایی، دست به خلق آثاری زد که تبدیل به اصیل‌ترین نمونه‌های شعر نو شدند. سهراب سپهری شاعر، نویسنده و نقاش ایرانی در سال 1308 در کاشان متولد شد و در 1 اردیبهشت ماه 1359 در تهران درگذشت. شعرهای او به چندین زبان ترجمه شده و از بهترین شاعران معاصر ایرانی می باشد. او شعر را با سبک نیمایی آغاز کرد اما سپس به شیوه جدید از دیدگاه انسان دست پیدا کرد که در حجم سبز مشخص می شود. از جمله شعرهای معروف او می توان به صدای پای آب، مسافر و شرق اندوه اشاره کرد.

در میان شاعران محبوب معاصر تعداد زیادی غزل‌سرا هستند و در نسل جدید هم همچنان گرایش به غزل‌سرایی ادامه دارد. چهره‌های شاخص غزل معاصر را تقریبا همه می‌شناسند و محبوب‌ترین دفترهای شعر این چهره‌ها را در ادامه معرفی می‌کنیم. سیمین خلیلی معروف به سیمین بهبهانی، در سال 1306 در تهران متولد شده و در سال 1393 در گذشته است. او نویسنده و غزلسرای ایران است که کانون نویسندگان ایران را تاسیس کرد. او را به علت سرودن غزل های بی مثال فارسی خود، به نیمای غزل می شناسند. از جمله آثار او می توان به سه تار شکسته، جای پا، رستاخیز، کولی و نامه عشق، مجموعه آثار، شعر زمان ما و غیره اشاره نمود.

او در زمینهٔ ریاضی و جبر نیز آثاری به جا گذاشته که هنوز هم مورد توجه بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران است. خیام با تنوع فعالیت‌های خود در حوزه‌های مختلف علمی و ادبی، به یکی از شخصیت‌های برجستهٔ فرهنگی ایران و جهان تبدیل شده است و آثار وی همچنان به عنوان یکی از نمادهای ادبی و علمی جهانی شناخته می‌شوند. خیام فیلسوف، ریاضیدان و ستاره شناس هم بود و در زمینه های علمی نیز فعالیت‌های بسیاری داشت.