همانطور که ملاحظه می کنید از یک نرخ تولید به بعد که در این شکل برابر ۸۰ درصد است، زمان سیکل تولید به صورت نمایی افزایش پیدا می کند. برای همین توصیه می شود که بعد از مشخص شدن ظرفیت همیشه توان عملیاتی را کمتر از آن در نظر بگیرید. همانطور که در بخش اول بحث کردیم نرخ استفاده از ظرفیت در شرکت تویوتا به عنوان یک الگو در سطح جهان برابر ۸۳ درصد است. بنابراین بعد از محاسبه ظرفیت، در استفاده از آن جهت برنامه ریزی تولید، با احتیاط عمل کنید. این کتاب با مشارکت انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، وزارت صمت، ایمیدرو، بورس کالا، گمرک، بانک مرکزی و “تمامی شرکت‌های بزرگ فولادی و معدنی کشور” در اختیار مدیران، کارشناسان و فعالان بازار قرار گرفته است. در حوزه مهندسی صنایع و برنامه ریزی تولید نیز این تحقیقات و رویکردهای جدید انجام و در صنایع مختلف تولیدی با موفقیت پیاده سازی شده اند.

انجام این کار به‌صورت دستی دشوار است و با استفاده از نرم‌افزار MRP انجام می‌شود. راهکارهای این نرم‌افزار با استفاده از اطلاعات و محدودیت‌های موجود برای ایجاد یک زمان‌بندی واقعی ارائه می‌گردد. هر کسب‌وکاری باید برای سطوح تولید و فروش بودجه‌بندی داشته باشد و سپس نتایج واقعی را ببیند تا تشخیص دهد که آیا تولید به شکلی کارآمد انجام می‌شود یا نه. مدیریت به وسیله همکاری با فروشندگان قابل اتکا و داشتن کارکنان آموزش‌دیده از این تنگناها دور می‌ماند. هرقدر از سیستم بیشتر کار بکشیم و نزدیک به حداکثر توان آن باشیم، مقدار این دو ظرفیت به هم نزدیک‌تر می‌شوند. گاهی می‌بینیم برخی از تولیدکنندگان، ظرفیت دقیق تولید خود را نمی‌دانند و یک تخمین تقریبی بدون تکیه بر اعداد و ارقام دقیق ارائه می‌کنند.

۳- قیمت گذاری (Pricing)؛ در تصمیم گیری برای ظرفیت، یک تحلیل اقتصادی معتبر همراه با پیش بینی قیمت ها ضروری است. باید بدانیم که چقدر درآمد حاصل از فروش خواهیم داشت تا مشخص شود آیا پیکربندی تجهیزات خاص از نظر اقتصادی توجیه پذیر است یا خیر. از آنجایی که قیمت ها اغلب در معرض عدم قطعیت زیادی هستند، بکارگیری تجزیه و تحلیل حساسیت حیاتی است. سپس می‌توانید ترکیب‌های مختلفی برای محصولات در نظر بگیرید و برآورد کنید که برای تقاضاهای دریافتی به چه میزان زمانی نیاز دارید.

این ممکن است تعجب آور به نظر برسد، اما دوباره کاری هیچ تاثیری بر بازده بلندمدت ندارد. برای مشاهده این مفهوم، به کادر خط چین کشیده شده در اطراف دستگاه دوم توجه کنید مثل یک جعبه در نظر بگیرید. قانون فیزیک کارخانه بیان می کند که مواد همیشه محفوظ می ماند (Material Is Always Conserved) به طوری که هر چیزی که در جعبه می ریزید باید خارج شود.

همچنین، به نقش حیاتی مدیریت موجودی و روش‌های پیشرفته‌ای مانند برنامه‌ریزی نیازهای مواد پرداخته شده است. ظرفیت خالی تولید نیز به معنی درصدی از خط تولید است که کار نمی‌کند و تولید محصول ندارد. بعضی از کارخانجات ظرفیت خالی خود را در اختیار تولید محصولات برندهای دیگری که خط تولید کافی قرار می‌دهند. کتاب مقدمه‌ای بر برنامه‌ریزی تولید نوشته احمد ماکوئی, توسط انتشارات دانش پرور با موضوع مدیریت, برنامه زمانی مونتاز نهایی, زمان‌بندی نیازمندی‌ها در چارچوب محدودیت‌های ظرفیتی به چاپ رسیده است.