کتاب قانون را بزرگترین سند پزشکیِ جالینوسی میدانند، ولی مسائل نظریِ ارسطویی بر این اثر ارزشمند مسلط است. وی مبانی کلی طب را برپایهٔ آرای جالینوس، و داروگیاهشناسیاش را بر اساس نوشتههای دیوسکوریدس (داروگیاهشناس نامدار یونانی در قرن نخست میلادی) توضیح دادهاست. این رساله در قالب تمثیلِ رمزى به عربى و درباره عروج نفس ناطقه انسانى از مرتبه تعلقات جسمانى به مراتب عالى کمال روحانى تا مرتبه اتصال به عقل فعال است. پیش از ابن سینا، تمثیل پرنده براى بیان مضامین خاصى به کار مى رفته است.
جنین شناسی برای پزشکان آن زمان، مساله فوق العاده پیچیدهای محسوب میشد، بنابراین تعجبی ندارد اگر تمام شرحها و توصیفهای آنان کمی پیچیده است. نویسنده در حقیقت، مدعی است که در یک سقط روز ششم، قلب و کبد و مغز قابل تشخیص است ولی جرجانی و بیشتر نویسندگان برای تکمیل جنین طبق مراحلی که در قرآن ذکر شده، سی روز لازم دانستهاند. «تشریح الابدان» تالیف منصور بن محمد بن الیاس شیرازی به زبان فارسی است.این کتاب در اصل بدون نام است و نسلهای بعدی آن را «تشریح بالتصویر» یعنی کالبدشناسی مصور، « تشریح البدن »، «رساله در تشریح بدن انسان» آن نامیدند. این رساله در سال ۷۹۸ ق به اتمام رسید و به امیر زاده پیر محمد بهادر خان تقدیم شده است. ابن سینا برهانی مشهور به «برهان صدیقین» را برای وجود خدا ارائه کرد. او به یک واجبالوجود – آنچه نمیتواند وجود نداشته باشد – اعتقاد داشت و آن را با تصور اسلامی از خدا یکی میدانست.
این کتاب، به شیوهی فلسفی و دیدگاهی به بررسی علم طب سنتی پرداخته است و سرشار از مطالب مفید و کاربردی برای بهبود سلامتی و علاج بیماریها است. برای دانلود کتاب طب سنتی ابوعلی سینا، پی دی اف آن قابل دریافت می باشد که بسیاری از وبسایت های رایگان این فایل را در اختیار قرار داده اند. مطالعه این کتاب برای افرادی که در حوزه های طب سنتی و جراحی فعالیت می کنند بسیار مفید واقع خواهد شد، همچنین علاقه مندان به پزشکی سنتی نیز به شدت توصیه می شود. از ابوعلی سینا، کتب مختلفی بر جا مانده است که یکی از آنها، کتاب قانون در طب میباشد.
کتاب «قانون» از کتاب «حاوی» رازی و کتاب «طب مالکی «اهوازی و حتی از آثار جالینوس پیشی گرفته و مدت شش قرن همه کتب پزشکی تحت تأثیر آن بوده است چرا که توانسته در موضوع طب و پزشکی مطالب قابل تأملی را به مخاطبان خود ارایه دهد. این اثر همچنین در رابطه با پزشکی سنتی و داروشناسی مطالب ارزشمندی را بیان می کند که می تواند برای هر مخاطبی جذاب و خواندنی باشد. بخش دوم نوشته ابوعلی سینا در کتاب طب سنتی به عنوان «القانون فی الجراحه» شناخته می شود. در این بخش، ابوعلی سینا به جزئیات بیشتری در مورد عمل جراحی پرداخته است. این آثار از نظر پزشکی و جراحیهای مدرن بسیار کارآمد بوده و از آنها برای بهبود زندگی مردم استفاده شده است.
این کتاب به عنوان یکی از بزرگترین شاهکارهای طب سنتی جهان شناخته شده و در تاریخ طب مورد استفاده بسیاری از پزشکان و دانشمندان مطرح بوده است. البته که این کتاب در دستهی کتابهای علمی-پزشکی قرار میگیرد و موضوع آن، بیماریها، تشخیص آنها و روشهای درمان آنها در راستای طب سنتی میباشد. کتاب طب سنتی ابوعلی سینا یکی از قدیمیترین و برجستهترین کتابهای پزشکی در جهان میباشد که در تاریخ ادبیات پزشکی یک جایگاه ویژه را به خود اختصاص داده است.
قدیمیترین نسخه کتاب «قانون» موجود در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، متعلق به سده 6 هجری است که توسط بانو عزتملک ملک، دختر بزرگ حاج حسین آقا ملک به این مجموعه اهدا شده است. بخش کتابهای چاپی این کتابخانه نشریاتی بسیار کمیاب از نخستین ادوار چاپ سنگی به زبان فارسی دارد. قدیمیترین کتاب چاپ سنگی فارسی این کتابخانه «گلستان سعدی» است که در سال 1199 شمسی در تبریز چاپ شده است. اما نکته مهمی که باید در اینجا ذکر شود این است که اکثر این کتابهای طب سنتی به زبان های پیچیده و قدیمی نوشته شده اند و برای برخی از خوانندگان به خواندن آنها بسیار سخت است. به همین جهت، منابعی که به راحتی قابل درک و فهم خواندن هستند، اهمیت بسیار زیادی در حوزه طب سنتی دارند.
در کل، این کتاب یک اثر بینظیر است که به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای علمی تمدن اسلامی شناخته میشود. مطالعه این کتاب برای همه کسانی که به تاریخ پزشکی، فلسفه و علم علاقهمند هستند، توصیه میشود. گسترش و توسعه مفاهیم و علوم طب سنتی و استفاده کاربردی از آن مهمترین رسالت ما در مجموعه طبایع است. لذا برای اینکه این کتاب با قیمت پایینتری به دست شما برسد، کد تخفیف 50 درصدی برای شما در نظر گرفتهایم. کتاب مجربات ابن سینا یکی از معتبرترین کتاب های علوم غریبه میباشد که به کوشش حسین نمینی نوشته شده است.
ابوعلی سینا برای تحصیل قرآن و ادبیات به مکتب فرستاده شد و تا دهسالگی قرآن را بهتمامی فراگرفت. پدر پس از چندی پزشک و فیلسوفی به نام ابوعبدالله ناتلی را برای تعلیم وی به خانه دعوت کرد. در ادامه، ابن سینا به تحصیل طب پرداخت و پس از چندی به مطالعهی فلسفه روی آورد که به آشنایی او با فلسفهی ارسطو و کتاب «اغراض مابعدالطبیعه» ابونصر فارابی انجامید. بوعلی در کتابِ یادشده سعی بلیغی در تعریف الفاظ طبی بهگونهای منطقی کرده و در تقسیم موضوعات و شرح مطالب نیز از روشی منطقی پیروی کردهاست. قانون را باید ترکیبی علمی از تجارب بالینیِ بوعلی، آثار و تعالیم جالینوس و بقراط و ارسطو و نوشتههای پزشکان ایرانی و مسلمان پیش از خود، چون رازی، ابن ربن طبری و ابوسهل مسیحی دانست.
ابن سینا در سن بسیار کمی به تحصیلات علمی علاقه مند شد و به سرعت در علوم مختلف پیشرفت کرد. وی به خوبی آثار افلاطون و ارسطو را مطالعه کرده بود و تأثیر قابل توجهی از آنها در افکار و آثار خود نشان داد. او در سن ۱۶ سالگی به عنوان پزشک کارآزموده شناخته شد و به سرعت شهرت و شهرهای بین المللی پیدا کرد. ابنسینا، در سال 403 قمری در گرگان نوشتن «قانون» را آغاز کرده و از آنجایی که شیخالرئیس آواره بود و به دلیل اینکه نمیخواست به دربار سلطانمحمود غزنوی برود، کتاب «قانون» را با فاصله و در چند منطقه نگاشته است. بخشی از کتاب در سال 405 قمری نوشته شده و قسمتهایی از آن در دربار شمسالدوله دیلمی به نگارش درمیآمد.
ثبت ديدگاه