کتابی که قصد معرفی آن را داریم یکی از مشهورترین رمان‌های قرن بیستم است. چاپ کتاب مدار راس السرطان برای ۲۷ سال در امریکا (مهد آزادی!) ممنوع بود. این اثر هنری میلر در واقع یک خودزندگینامه است که در آن قسمت‌هایی از زندگی شخصی خود او به راحتی به چشم می‌خورد. کتاب مدار راس السرطان برای این جز کتاب های ممنوعه به حساب می‌آید که نویسنده در آن در توصیف برخی روابط جنسی بیش از حد صداقت به خرج داده است!

کتاب جامع التواریخ از برترین کتاب های تاریخی ایران به شمار می‌رود که به صورت جامع و کامل به وقایع مربوط به قوم مغول و رویدادهای قبل و بعد از آن پرداخته است. این کتاب همچنین به بررسی زندگینامه چنگیز مغول و نسل‌های بعدی او می‌پردازد. نویسنده‌ی این کتاب، رشیدالدین همدانی، درخواست حاکم آن زمان، یعنی غازان خوان، را برای نگارش این کتاب دریافت کرد و این اثر را به او تقدیم نمود. نام اولیه‌ی این کتاب، “مبارک غازانی” بود که بعدها به “جامع التواریخ” تغییر یافت. از ویژگی‌هایی که این اثر را به یکی از برترین و محترم‌ترین کتاب‌های تاریخی ایران تبدیل کرده، می‌توان به بی‌طرفی و دوری از تعصب، به کارگیری منابع بومی و واقع‌گرایی آن نشان داد  که تبدیل به بهترین کتاب تاریخ ایران بدون سانسور شده است. دستمایه اصلی مسخ حول این موضوع است که زندگی پوچ و بی‌معنا است و همین آن را به یکی از بزرگ‌ترین آثار داستانی ابزورد تبدیل می‌کند.

او می‌ترسید که این کتاب به کودکان بیاموزند که انسان‌ها و حیوانات در یک سطح هستند و نتیجه‌ای فاجعه‌بار رقم بخورد. این کتاب اولین بار  سال ۱۹۳۴ در پاریس منتشر شد٬ اما انتشارش در آمریکا ممنوع اعلام شد. و تازه سال ۱۹۶۴، دیوان عالی ایالات متحده بالاخره این کتاب را غیرمستهجن اعلام کرد.

سرانجام در سال ۲۰۱۶ و پس از اتمام این قرارداد ۷۰ ساله، کتاب نبرد من بار دیگر به کتابفروشی‌های آلمان بازگشت. جالب است بدانید که با وجود محدودیت‌هایی این چنین، نسخه الکترونیکی این کتاب در آمازون رکورددار بیشترین فروش در بین کتاب‌های سیاسی است. “کیمیاگر” رمانی است که توسط پائولو کوئیلو نوشته شده و در سال ۱۹۸۸ منتشر شده است.

همان طور که احتمالا تا الان هم حدس زدید این کتاب در شوروی و در زمان استالین یکی از کتاب های ممنوعه به شمار می‌رفت. علاوه بر آن هنوز هم در کشورهایی مانند کره شمالی و کوبا که هردو کمونیستی هستند یک کتاب ممنوعه است. اما اگر فکر می‌کنید این پایان ممنوعیت‌های قلعه حیوانات است سخت در اشتباهید. چرا؟ به دلیل صحبت کردن یک خوک در ان که از نظر اسلام حیوان نجسی است. جالب است بدانید که امارات تنها کشور مسلمانی است که به این دلیل کتاب را ممنوع کرده است. قهرمان داستان جوانی است که نه‌تنها در دنیای بیرون که در درون خود نیز با تضاد مواجه شده است و همین اتفاق سبب شده تا در جای‌جای کتاب با نوعی حدیث نفس و واگویه‌های خودمانی قهرمان با خودش مواجه باشیم.

این کتاب پرفروش‌ترین شد و همچنین به 44 زبان زندهٔ دنیا ترجمه شد. این کتاب در دهه‌های مختلف در آمریکا ممنوع بود و هنوز هم به‌بهانه‌ی «توهین‌های نژادی» و «ترویج خشونت» از کتابخانه‌های عمومی مدارس و برنامه‌های درسی حذف شده است. همچنین اگر می‌خواهید در مورد شاهکارهای ادبی جهان بیشتر بدانید، مقالۀ بهترین رمان‌ های دنیا را بخوانید.

همچنین این رمان تا سال 1948 در ایتالیا منتشر نشد چون رژیم فاشیستی توصیف نبرد کاپورتو و حوادث آن را به ضرر افتخار نیروهای مسلح می‌دانست. آلیس در سرزمین عجایب رمانی انگلیسی برای کودکان و نوجوانان، اثر لوئیس کرول ریاضیدان و دانشمندِ دانشگاه آکسفورد است که اولین‌بار در سال 1865 منتشر شد. این کتاب داستان دختر نوجوانی به نام آلیس است که از سوراخ خرگوش وارد دنیایی خیالی از موجودات انسان‌نما می‌شود.

در این مدت، غیر از اصلاحاتی که بر محتوا و جملات متون برخی کتاب ها  اعمال می شود، کتابهایی هم از دریافت مجوز پیش از انتشار منع شده اند و یا در مواردی هم  پس از انتشار، مجوز توزیع نگرفته یا مجوز پیش از چاپ آنها برای چاپهای بعدی باطل شده است. داستان سلاخ‌خانه شماره پنج در سال ۱۹۶۹ منتشر شد و به‌نوعی اتوبیوگرافی ونه‌گات است که خود در درسدن حضور داشت. داستان او گرچه خیالی و کمدی است ولی خشونت پایان‌ناپذیر انسان و وحشت جنگ را به شکلی عریان نشان می‌دهد. کتاب سالار مگس‌ها، داستانی است پر هیجان و تأمل‌برانگیز در مورد گروهی از نوجوانان که به سبب اتفاق با هواپیمایشان در جزیره‌ای بی‌نام‌ونشان سقوط می‌کنند. این نوجوانان برای حفظ بقا و رهایی از شرایطشان تصمیم می‌گیرند با یکدیگر متحد شده و به‌اتفاق آرا فردی را به‌عنوان ارشد گروه انتخاب کنند. افرادی متمدن که به‌اجبار از اجتماعشان جدا شده و در مکانی ناشناخته یک جامعه کوچک می‌سازند.