ابتدا به حال او دل میسوزانند و میخواهند درباره گذشته او مراتب حقشناسی به جا آورند؛ اما وقتی ضبط و ربط کردنش از حد میگذرد، هر کس میخواهد از شرش خلاص شود. موجودی که گرگور به آن تبدیل میشود و گاهی به عنوان حشره یا جانور موذی غول پیکر از آن یاد میشود، نماینده زندگیای است که گرگور قبل از تغییر شکل داشته است. پس از تغییر شکل، عوارضی که شغل، خانواده، همکاران، و نگرانیهای مالی برای او ایجاد کرده بودند را متوجه میشود. یک روز صبح که گرگور از خواب بیدار میشود متوجه میشود که به حشرهای (سوسکی) بزرگ تبدیل شده است.
رمان قصر نیز اثر مشهور دیگری از این نویسنده است، هر چند که ناتمام ماند. صادق هدایت را همراه محمد علی جمال زاده و بزرگ علوی و صادق چوبک یکی از پدران داستان نویسی نوین ایرانی می دانند.هدایت از پیشگامان داستان نویسی نوین ایران و نیز روشن فکری برجسته بود. بسیاری از پژوهشگران، رمان بوف کور او را، مشهورترین و درخشان ترین اثر ادبیات داستانی معاصر ایران دانسته اند. کتاب مسخ یکی از مشهورترین و تأثیرگذارترین آثار فرانتس کافکا، نویسنده بزرگ اتریشی است. این رمان کوتاه که در سال ۱۹۱۵ منتشر شد، با روایتی سوررئال و نمادین، به داستانی درباره دگرگونی عجیب و غریب یک جوان به نام گرگور سامسا میپردازد. اعضای خانواده گرگور سامسا یعنی پدر، مادر و خواهرش همگی به او متکی هستند.
قهرمان داستان از اینکه شمشیر قانون، شخص او را انتخاب کرده به هیچ عنوان آشفته و ناراحت به نظر نمیرسد. این حادثه در او نه اعجاب نه شورش نه ترس و نه هیچ چیز دیگری تولید نمیکند. تنها چیزی که مردم درباره کتاب مسخ میدانند این است که با بیدار شدن گرگور سامسا شروع میشود که تبدیل به یک حشره شده است. اما «مسخ» تفاسیر متعددی را به خود جلب کرده است، بنابراین شاید ارزش بررسی دقیقتر این داستان جذاب را داشته باشد. لحن رسمی او به عنوان نویسنده، با موضوع کابوس وار داستان در تضاد است؛ گویی که او در حال روایت یک اتفاق روتین است.
بعد از مسخشدن هم وارد زندگی اجارهای دیگری شد؛ زندگی یک حشره. کافکا با تیزبینی میخواهد به خواننده نشان دهد که گرگور قبل از اینکه به حشره تبدیل شود باز هم مسخ شده بود و خودش نبود. نکتهی غمانگیز اینجاست که گرگور حتی وقتی حشره است باز هم به فکر قرضهای خانواده و بدبختیهای آنهاست. اینکه یک روز گرگور تصمیم گرفت خواستههای ناحق دیگران را رد کند و جلوی آنها بایستد. او درنهایت مجبور میشود اعتصاب غذا کند و خشم بزرگش را متوجه خودش بکند.
درباره آثار صادق هدایت در صفحه این نویسنده و مترجم در طاقچه بیشتر بخوانید. همه، چه افراد خانواده و چه گرگور به وضع موجود عادت کردند. او هم آن را با رغبت تحویل میداد ولی از روابط گرم هرگز خبری نشد. (۳-۴-۱۲)با اینکه حجم زیادی نداره ولی از نظر معنا و مفهوم بسیار غنیه؛ درک بهتر این رمان نیاز به تفکری عمیق داره، داستان هایی که در ادامه ی کتاب آمده هم خیلی خوبن، خصوصا گراکوس شکارچی. کتاب مسخ به تمام کسانی که به ادبیات کلاسیک و همچنین داستانهای فلسفی علاقهمندند پیشنهاد میشود.
ثبت ديدگاه