اصلی‌ترین ایده فلسفه‌ی ویکتور فرانکل این است که عمیق‌ترین آرزوی یک انسان، یافتن معنای زندگی خود است و اگر بتواند آن را پیدا کند، می‌تواند از هر چالشی به سربلندی بیرون بیاید. او به جای اینکه محکوم به فنا بداند، تصمیم گرفت از فرصتی که می‌توانست در اردوگاه کار اجباری داشته باشد استفاده کند و با درک و آغوش گرفتن از دردهای آن، به دنبال معنای زندگی‌اش بگردد. از نظر فرانکل، انسان در تمامی شرایط زندگی، انتخاب‌های خود را دارد و مسئولیت زندگی خود را بر عهده دارد. در دنیای امروز، زندگی پر از اتفاقات و ناهنجاری‌هایی است که ممکن است انسان را به سردرگمی و دلسردی کشانده و او را از انجام کارهایی که قبلاً ممکن بود انجام دهد، باز دارد.

روز‌های سخت و وحشتناکی که بر او گذشت اما در نهایت به آزادیش منجر شد. وی در دوران حضورش در اردوگاه، معنایی از حیات را یافت که لحظات را برایش قابل تحمل و ادامه دادن می‌کرد. هنر نویسندگی فرانکل آنجایی خودنمایی می‌کند که مخاطب در هنگام خواندن اثر، خودش را در اردوگاه فرض می‌کند و گاه ممکن است نفسش از تجربیات تلخ خالق اثر بگیرد. دسته دوم اگرچه زنده بودند اما همین بلاتکلیفی، عذاب شدیدی بر آن‌ها وارد می‌کرد و راوی داستان به این گروه دوم تعلق داشت. ویکتور فرانکل که به مدت سه سال، به جرم یهودی بودن در اردوگاه‌های کار اجباری آلمان نازی، اسیر و زندانی بود، در کتاب انسان در جستجوی معنا به بررسی اهمیت جستجوی مفهوم زندگی در شرایط مختلف پرداخته است.

اغلب کاپوها در مقایسه با زندان بانها با زندانیا سختگیر تر رفتار می کردن و اونا رو بیرحمانه تر از اس اس ها به باد کتک می گرفتن. ناگفته نمونه که کاپوها رو از بین کسایی انتخاب می کردن که شخصیتشون نشون دهنده اون چنان رفتاری بود که اس اس ها انتظارشو داشتن. بیشتر رویدادهایی که اینجا نشون داده میشن تو اردوگاه های بزرگ و مشهور اتفاق نیوفتادن، بلکه در اردوگاه های کوچیک اتفاق افتادن که بیشتر آدم سوزیا اونجا انجام گرفت. البته در این ویرایش غلط املایی زیاد دیدم و اینکه توی نگارش بعضی جملات طولانی توجه کافی نشده و باید دو سه بار بخونی تا متوجه منظور نویسنده بشی.

این کتاب روان‌شناختی، گزارشی از تجربیات شخصی فرانکل از زندگی در اردوگاه کار اجباری نازی‌هاست. “انسان در جستجوی معنا” یکی از تأثیرگذارترین کتاب‌هایی است که در زمینه روانشناسی و فلسفه زندگی نوشته شده است. ویکتور فرانکل با ترکیب تجربه شخصی خود از اردوگاه‌های کار اجباری و نظریه روانشناسی لوگوتراپی، به خوانندگان نشان می‌دهد که چگونه حتی در بدترین شرایط می‌توان به زندگی معنا بخشید. این کتاب به‌ویژه برای کسانی که به‌دنبال یافتن معنای عمیق‌تری در زندگی خود هستند، منبعی الهام‌بخش و ارزشمند خواهد بود. بخش اول کتاب انسان در جستجوی معنا با عنوان تجربه‌ها در یک اردوگاه کار اجباری، به بررسی این پرداخته است که چگونه شرایط سخت زندگی در اردوگاه تأثیری بر روح و روان زندانیان داشته و چگونه آن‌ها توانستند از آن دوری کنند.

آن انتقادات تندوتیز زمانی می‌توانستند در مورد این کتاب واقعیت داشته باشند که فرانکل تمام فلسفه‌ی خود را به یک محدودیت شخصی تقلیل دهد، اما به‌واقع آنچه با خواندن این کتاب تجربه‌ می‌کنیم عمیق‌تر از چنین رویکردهایی‌ست. کتاب انسان در جستجوی معنا اثری جهان‌شمول است، چراکه هیچ موردی را به یک رویکرد به‌خصوص محدود نمی‌کند. در واقع، این روان‌شناس اتریشی و اگزیستانسیالیست، باور ندارد که معنا باید لزوماً الهی یا فلسفی یا صرفاً شهودی باشد.

ترجمه‌ کتاب انسان در جستجوی معنا در سال ۱۹۵۹ منتشر و تبدیل به یکی از پرفروش‌ترین‌کتاب‌های بین‌المللی شد. او این موفقیت را نه به عنوان یک دستاورد شخصی، بلکه به عنوان نشانه‌ای از روان‌رنجوری جمعی دوران مدرن ‌دانست. معتقد بود چون عنوان کتاب به مسئله‌ی معناداری زندگی می‌پردازد خوانندگان کنجکاو و مستاصل را وسوسه می‌کند. اگر شما هم احساس می‌کنید که در چنگال مشقت‌ها، تکرارها و به‌طور کلی بی‌معنایی زندگی اسیر شده‌اید، به احتمال زیاد مطالعه‌ی خاطرات ویکتور فرانکل در کتاب انسان در جستجوی معنا برایتان خالی از فایده نخواهد بود.

ویکتور فرانکل بنیان‌گذار لوگوتراپی، روان‌پزشک و عصب‌شناس اتریشی، دارای مدرک دکترای اعصاب و روان از دانشگاه وین و نیز دارای دکترای افتخاری از صدوبیست آکادمی در سراسر دنیاست. وی در جنگ جهانی دوم، همسر باردار، والدین و برادر خود را از دست داد و در چهار اردوگاه کار اجباری مختلف، ازجمله آشویتس، دوران اسارتش را گذراند. فرانکل پس از رهایی و جان‌به‌دربردن از چنگال نازی‌ها، به اشاعه‌ی آموزه‌های خود از آن دوران، برای دیگر افراد پرداخت. ماجرای شرح داده شده توسط نویسنده در این کتاب، پس از سه پیش گفتار و یک گاه شمار به دو بخش کلی تقسیم می‌شود. بخش اول که خود شامل یک فصل است قسمت کوتاهی از اثر را تشکیل می‌دهد و شرح‌دهنده تجاربی از اردوگاه کار اجباری است.

دیگر واقعیت آزادى توان نفوذ در ضمیر آگاهمان را نداشت و نمى‌توانستیم این حقیقت را پذیرا شویم که اکنون آزادى از آنِ ما شده است. این کتاب به عنوان یکی از کتاب‌های مهم در حوزه روان‌شناسی، روان‌درمانی و موفقیت شخصی شناخته می‌شود و در بسیاری از دوره‌های آموزشی در حوزه‌های مرتبط با موفقیت شخصی و توسعه فردی مورد استفاده قرار می‌گیرد. هیچ معنای انتزاعی که انسان عمری را صرف و رسالتی ویژه در زندگی است که می بایست دان تحقق بخشد.

کتاب انسان در جستجوی معنا در طول دهه‌ها و سال‌های پس‌ از انتشارش، بارها توسط نشریات گوناگون به فارسی برگردان شده است. این نسخه با ترجمه‌ی امیر لاهوتی در اختیارتان قرار گرفته که توسط انتشارات جامی منتشر شده است. در قسمت اول، فرانکل تجربیات شخصی خود را در زمان اسارت و رویدادهای تلخ و تراژیکی که در آن شاهد بوده است، شرح می‌دهد. وی به طور خاص به بررسی معنا و هدف زندگی توسط انسان‌ها در مواجهه با شرایط سخت و آزمایشگاهی می‌پردازد. فرانکل در این کتاب از نظریه‌ی خود به نام لوگوتراپی صحبت می‌کند که بر پایه‌ی جستجوی معنا به عنوان انگیزه اصلی زندگی انسان استوار است. او توضیح می‌دهد که چگونه حتی در شرایطی مانند اردوگاه‌های مرگ، انسان می‌تواند معنایی را برای زنده ماندن پیدا کند.

او معتقد بود که رفتار درمان‌گران باید به بُعد معنوی انسان‌ها اهمیت داده شود، نه به صورت تنها ماشینی و فیزیولوژیک. همچنین ویکتور فرانکل، استاد عصب‌شناسی و روان‌پزشکی در دانشگاه وین بود و از نجات‌یافتگان واقعه‌ی هولوکاست بود. او از ابتدای حرفه‌ی خود در دانشگاه، به دنبال تعریف انسان از معنای زندگی و حیات بود.