هر منطقه جغرافیایی دارای ویژگی‌هایی مانند وضعیت «آب و هوا» و وضعیت«هوا» است. آب‌وهوای 50 سال گذشتۀ کل ایران مؤید آن است که ایران آب و هوا (اقلیم) گرم و خشک را داراست؛ همچنین، آب‌وهوای اصفهان، گرم و خشک؛ خوزستان، گرم و تر و شمال، سرد و تر است. در هر تطابقی که فصول، جنس، تیپ‌های شخصیتی، رنگ‌ها و … با عناصر اربعه پیدا می‌کنند، همه ویژگی‌های این چهار عنصر، مانند کیفیت آن‌ها، موقعیت مکانی آن‌ها نسبت به یکدیگر، حالت آن‌ها، ویژگی‌های مخصوص آن‌ها و… نیز قابل تطبیق هستند. آنچه موجب بیماری می‌شود به هم خوردن تعادل میان این اخلاط است و تغییر در میزان کمیت و کیفیت آن است. در این رکن خاک بیشتر از سایر ارکان است به همین علت سرد و خشک نام گرفته است.

نویسنده در این جلد به بررسی تأثیرات مثبت و منفی این طبع بر رفتارها، احساسات و عملکردهای اجتماعی می‌پردازد و به ارائهٔ راهکارهایی برای تعادل و کنترل آن می‌پردازد. در این جلد، علاوه بر توصیف ویژگی‌ها، به ارتباط دم با تغذیه و سبک زندگی نیز پرداخته شده است. یعنی فردی با مزاج گرم و خشک (دارای خلط صفراوی) روحیاتی شبیه با آنچه در خصوص آتش ذکر شد را دارا است. هر وقت انسان به سنی برسد که مزاج او در آن مرحله مانند مزاج اصلی‌اش باشد دچار بدحالی و بیماری می‌شود؛ زیرا که دو مزاج از یک نوع در بدن او افزایش پیدا کرده است. برای مثال شخصی که مزاج اصلی‌اش گرم و خشک است وقتی به سن جوانی برسد دچار بیماری می‌شود زیرا طبع گرم و خشک در بدن او افزایش پیدا کرده است؛ به همین دلیل بدن این فرد از حالت تعادل فاصله می‌گیرد و این حالت تا زمانی که شخص مرحله‌ی جوانی را پشت سر بگذارد، ادامه دارد. اما برعکس اگر شخصی مزاج اصلی‌اش سرد و مرطوب باشد، در مرحله‌ی جوانی به حالت سلامتی و شادابی می‌رسد زیرا در جوانی گرمی و خشکی در بدن افزایش پیدا می‌کند و باعث تعادل سردی و رطوبت در بدن این فرد می‌شود.

کتابراه مرجع قانونی دانلود کتاب الکترونیکی و دانلود کتاب صوتی است که امکان دسترسی به هزاران کتاب، رمان، مجله و کتاب صوتی و همچنین خرید کتاب الکترونیک از طریق موبایل تبلت و رایانه برای شما فراهم می‌کند. شما با استفاده از کتابراه همیشه و همه جا به کتاب‌ها و کتابخانه خود دسترسی دارید و می‌توانید به سادگی از هر فرصتی برای مطالعه استفاده کنید. در کتابراه برای همه سلیقه‌ها از داستان، رمان و شعر تا روانشناسی، تاریخی، علمی، موفقیت و…

دنیای امروز ما، نوآور، تنوع‌طلب، پرتوقع، مشتری‌مدار و عرصه تکیه زدن بر سبک‌های گوناگون و نوین است. گسترش ارتباطات، تکنولوژی و مشتریانی که جلب رضایت آن‌ها دشوار است، باعث می‌شود تا چهره روزگار ما چنین باشد. ما با تجربه 9ساله در خدمت شما هستیم و همیشه رضایت شما اصلی ترین هدف ماست. بنابراین از دیدگاه طب سنتی اصیل ایرانی، برای تقسیم‌بندی افراد به چند گروه به لحاظ شخصیتی، بهتر است از واژه مزاج با تعریف مخصوص به خودش –یعنی شامل گرمی، سردی، تری و خشکی و ترکیب دوتایی آن‌ها- استفاده کنیم؛ و نه بیان مزاج با تعاریف مصطلحی غلط (یعنی واژه‌هایی چون دموی مزاج، سوداوی مزاج و… درست نیستند) . همان‌طور که در شکل سمت چپ ملاحظه می‌کنید، چهار خلط صفرا، دم، بلغم و سودا نیز در لوله‌آزمایش به شکلی قرار می‌گیرند که قابل تطبیق بر عناصر چهارگانه هستند.

بافت بدنی افراد از یکدیگر متفاوت است و این امر نشان دهنده تفاوت در مزاج آنها است. اگرفردی بافت بدنی نرمی داشته باشد و با لمس بدنش احساس گرما کردید، این فرد علاوه بر گرمی مزاج دارای رطوبت نیز هست و مزاج دموی دارد. در این خصوص و در تطابق این چهار مورد با طب روز، می‌توان گرمی و سردی را به‌وسیله مباحث «تنظیم تعادل اسیدی و بازی» و «فعالیت غدد و میزان متابولیسم پایه (BMR یا Basal Metabolic Rate) » و تری و خشکی را بر اساس مبحث «مایعات داخل و خارج سلولی» کاملاً توضیح داد.

مزاجی را رطوبتی یا «مزاج تر» نامند که مقدار زیادی آب در سلول‌های بدن فرد جمع شده باشد و به‌اصطلاح رطوبت بر مزاج غلبه کرده باشد. اگر مقدار قابل‌توجهی مواد کانی و املاح جمع شده باشد، آن را «مزاج خشک» گویند. تشخیص مزاج فقط با بررسی چند نشانه مقدور نیست و باید نشانه‌های جامع توسط طبیب ارزیابی و تفسیر شود. زیرا بسیاری از افراد سالم، نشانه‌های متضادی دارند که تحلیل و تفسیر این نشانه‌ها بر عهده پزشک آگاه و متخصص در طب سنتی است. این کتاب به افرادی که مایل هستند دربارهٔ طب سنتی و مزاج‌شناسی اطلاعات بیشتری کسب کنند، پیشنهاد می‌شود.