تجربیات و افکار ما نیز از فیلتر «ایگو» و نیازهای هیجانی مختلف ما می­گذرد و پالایش می‌شود. برای مثال شما می‌توانید درباره خودروهای مختلف تحقیق کنید، نظرات کاربران را بخوانید، مقایسه قیمت‌ها و مصرف سوخت خودروها را بررسی کنید و با افرادی که تجربه استفاده از خودروها را دارند مشورت کنید. در این مرحله باید به جمع‌آوری شواهد، داده‌ها و اطلاعات مرتبط با مسئله بپردازید. این اطلاعات می‌تواند شامل منابع مختلف، نظرات کارشناسان، آمار و تجربیات شخصی باشد. در قرون وسطی، سنت تفکر نقاد در آثار و آموزه‌های متفکرانی مانند “توماس آکویناس” دیده می‌شد. در قرن‌های ۱۵ و ۱۶، تحصیلکردها در اروپا به تفکر نقاد درباره مذهب، هنر، جامعه، ذات انسان، قانون، و آزادی پرداختند.

تفکر انتقادی به‌عنوان یک مهارت اساسی در دنیای پیچیده و اطلاعاتی امروز، نقش حیاتی در بهبود فرآیندهای تصمیم‌گیری و حل مسئله ایفا می‌کند. این مهارت شامل توانایی تحلیل و ارزیابی اطلاعات، پرسشگری فعال، بررسی پیش‌فرض‌ها و تعصبات و استدلال منطقی است. دستیابی به کیفیت نیاز به معیارهای کیفیت دارد – و از این رو نیاز به انتقاد حس می شود. پل و الدر در کتاب ماهیت و کارکردهای تفکر نقادانه و خلاقانه استدلال می کنند که اگر مردم اندیشه ی انتقادی و خلاق را به طور واقعی و عمیق درک کنند ، باید این دو پدیده را یکپارچه و واحد بدانند.

آموزش مبانی تفکر انتقادی در دوره‌های کوچینگ می‌تواند به شرکت‌کنندگان کمک کند تا توانایی‌های خود را در تحلیل، ارزیابی و حل مسائل بهبود بخشند. در ادامه، مراحل و نکات کلیدی برای آموزش مبانی تفکر انتقادی در این دوره‌ها آورده شده است. تفکر نقادانه، نوری است که در دل تاریکی‌های تردید و ناآگاهی می‌تابد. این نور به شما قدرت می‌دهد تا در میان انبوهی از انتخاب‌ها و چالش‌ها، مسیر درست را پیدا کنید. این سفر، شما را به عمق وجودتان برده، جایی که باورها، ترس‌ها و تمایلات شما شکل گرفته‌اند. اکنون، با دانشی که به دست آورده‌اید، می‌توانید با اعتماد به نفس بیشتر و قلبی آرام‌تر، به استقبال آینده بروید.

تفکر نقادانه، با دست‌یافتن به یک تاریخچه تاریخی ۲۵۰۰ ساله، به یک الگوی تفکر تحول‌آفرین تبدیل شده است. این مفهوم به زمانی برمی‌گردد که سقراط با پرسش‌هایش سعی داشت افراد را آگاه کند که قادر به ثابت کردن ادعاها به صورت منطقی نیستند. مشکلاتی نظیر معانی مبهم، شواهد ناکافی و باورهای متضاد، مانع استدلال مناسب افراد می‌شد. این کتاب از بهترین کتاب‌های تفکر انتقادی است که جزئیات زیادی دارد که نتیجه یک عمر تحقیق است، البته دو عمر چون دو نفر در نوشتن این کتاب دخیل بودند. نوع یک مثل جمع 2 + 1 است که جوابش می‌شود 3 و احتمالاً شما بدون فکر کردن جوابش را می‌دهید.

تفکر نقادانه به آن‌ها این امکان را می‌دهد که به‌جای پیروی کورکورانه از روش‌های سنتی، به دنبال روش‌های جدید و بهینه‌تر باشند. مواجهه با این چالش‌های روان‌شناختی و اجتماعی و تلاش برای غلبه بر آن‌ها، بخشی از مسیر توسعه تفکر نقادانه است. با آگاهی از این چالش‌ها و تمرین مداوم برای مقابله با آن‌ها، می‌توانیم به تدریج به متفکری تبدیل شویم که تصمیماتش بر اساس منطق، انصاف و واقعیت‌های موجود استوار است.

برای نظارت بر افکار، می‌توانیم از روش‌های مختلفی مانند مدیتیشن، تمرین‌های ذهن‌آگاهی و تأملات روزانه استفاده کنیم. ما باید آماده باشیم تا عواقب تصمیمات و اعمال خود را بپذیریم و در صورت لزوم، اشتباهات خود را تصحیح کنیم. این مسئولیت‌پذیری به ما کمک می‌کند تا به‌عنوان افراد اخلاق‌مدار و منصف شناخته شویم و در محیط‌های اجتماعی و حرفه‌ای خود اعتماد و احترام دیگران را جلب کنیم. باید آماده باشیم که در صورت نیاز، تصمیمات خود را اصلاح کنیم و از اشتباهات خود درس بگیریم.

تقویت تفکر انتقادی نیازمند تمرین و توجه مستمر به روش‌ها و استراتژی‌های خاص است. آکادمی توسعه فردی و سازمانی فرتیک با دو رویکرد کلی مدیریت پروژه و رشد و بهبود فردی (و ترکیب این دو با هم) در پی راهکارهای نوین برای ارتقاء سطح آموزش و مشاوره می‌باشد. اینجا به شما آموزش داده می‌شود تا با بهبود کیفیت زندگی و افزایش بهره‌وری فردی و سازمانی سریع‌تر به اهداف خود و در نهایت به موفقیت برسید.

نکته‌ای که این کتاب را متمایز می‌کند، کاربردی بودن آن است؛ یعنی مطالبی که در این کتاب مطرح می‌شوند، به راحتی قابل پیاده‌سازی در زندگی روزمره شما هستند. این کتاب به شما قدرتی می‌بخشد که با استفاده از آن می‌توانید کنترل بیشتری بر زندگی خود داشته باشید، اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید و در نهایت به اهدافی که برای خود تعیین کرده‌اید، نزدیک‌تر شوید. در همین راستا، لازم است به یاد داشته باشیم که همه سؤالات باید پیچیده و دشوار نباشند. گاهی‌اوقات، سؤالات ساده نیز می‌توانند به سرعت ما را به سمت اهدافمان هدایت کنند.

یکی دیگر از مزایای تفکر نقادانه در محیط‌های حرفه‌ای، توانایی درک و مدیریت تضادها و اختلافات است. در هر سازمانی، اختلاف نظرها و تضادهای مختلفی وجود دارد که می‌تواند به نارضایتی و کاهش بهره‌وری منجر شود. تفکر نقادانه به افراد کمک می‌کند تا این اختلافات را به‌صورت منطقی و منصفانه تحلیل کرده و راه‌حل‌هایی برای حل آن‌ها ارائه دهند که به نفع همه طرف‌های درگیر باشد.