هنری کیسینجر به دلیل نقش مهمش در سیاست آمریکا و همینطور تصمیمات تأثیرگذارش، به افتخارات و جوایز مهمی دست یافته. او در سال 1973 جایزهی نوبل صلح را بهطور مشترک همراه با له دوک تو برنده شد. این دو نفر از کسانی بودند که ریاست گروههای مذاکرهی صلح میان ویتنام و آمریکا را بر عهده داشتند. له دوک تو در اعتراض به آمریکا و اینکه در واقع صلحی به دست نیامده است، از دریافت جایزه خودداری کرد اما هنری کیسینجر جایزهی نوبل را پذیرفت. او در سال 1954 مدرک دکتری خود را به دست آورد و از آن سال در دانشگاه هاروارد تدریس کرد و در طی سالهای 1959 تا 1969 مدیر برنامههای مطالعات دفاعی شد.
این کتاب به صورت زندگی نامه محور از خاطرات سفرهای هنری کیسینجر نخست وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا از زبان خودش است. حسین رأسی در ایران این کتاب را ترجمه کرده و نشر فرهنگ معاصر آن را به چاپ رسانده و به بازار عرضه کرده است. کتاب چین، ترجمه متن تازهترین اثر هنری کیسینجر، با عنوان اصلی On China است. کتابی که می خوانید اولین بار در سال 2011 در آمریکا به چاپ رسید و به سرعت در فهرست پرفروشترین کتابهای بازار کتاب آمریکا قرار گرفت، حاصل نزدیک به پنجاه سفر کیسینجر به چین و نیز پنجاه سال تجربۀ او در صحنۀ دیپلماسی بینالمللی است. نویسنده که خود معمار برقراری روابط آمریکا و چین در دهه 1970 و از با تجربهترین دیپلماتهای قرن بیستم میلادی است، در کتابش فراز و فرود از سرگیری این روابط را با بیانی شیوا و دقیق توصیف میکند. نظم و آرامش نسبیای که اکنون مابین ابرقدرتهایی مانند آمریکا و چین و روسیه میبینید، خود به خودی به وجود نیامده است!
اینکه سه ابرقدرت جهان در جنگ آشکار با هم نیستند و وضعیت کنونی آرام است موضوعیست که در کتاب چین با نام اصلی on china مطالعه میکنیم. این کتاب توسط هنری کیسینجر نخست وزیر امور خارجه در دهه ۱۹۷۰ نوشته شده است. وضعیت ارام بین این ابرقدرتها موضوعی نیست که به همین راحتی اتفاق افتاده باشد و هنری کیسینجر هم در این وضعیت نقشی مهم داشته.
او از آن سال به بعد بیش از چهل بار به چین سفر کرد و به گفتۀ خودش، در هر سفر فرصت آنرا یافت تا بیش از بار قبل با پایداری، لطافت، زیرکی و ارزشهای خانوادگی چینیان آشنا شده و آنان را تحسین کند. کیسینجر باور دارد که امروزه رابطه میان آمریکا و چین به یکی از پشتمایه های اصلی صلح و آرامش جهانی تبدیل شده است. بعید است که با یکی از اصلیترین ورزشهای شرق آسیا و کشور چین به نام پینگپنگ (تنیس روی میز) آشنایی نداشته باشید. اما این مفهوم ورزشی با آمیخته شدن به دیپلماسی، یکی از مهمترین مفاهیم سیاسی قرن بیستم را ساخته بود؛ دیپلماسی پینگپنگ!
این نظم حاصل سالها جنگهای پنهانی قدرت بوده که به جنگهای سرد مابین بلوک شرق و غرب جهان موسوم شده بودند. هنری کیسینجر به عنوان وزیر امور خارجهٔ آمریکا در دههٔ پرتلاطم ۱۹۷۰، کسی است که نزدیک به پنجاه سفر به چین برای متعادل کردن و شاید بهتر بگوییم دلخواه کردن ارتباطات آمریکا با چین داشت. او در این کتاب، نوع ازسرگیری و معماری کردن روابط آمریکا با چین را با زبانی ساده برای مخاطب عام و دور از سیاست توضیح میدهد. اثر حاضر، به صورتی زندگینامهمحور، فرم جالبی را برای توضیح اتفاقات مهم در زمان توسعهٔ چین درست میکند و کیسینجر با تجربهٔ نیم قرن دیپلمات بودن، به بهترین شکل راوی وقایعی همچون تنازع اولیهٔ مابین چین و قدرتهای جدید جهانی، چگونگی روند فراز و فرودهای اتحاد چین با شوروی، جنگ کره، سفر مهم رئیس جمهور نیکسون به چین و… میشود.
آشنا خواهد شد و بیشتر و بهتر فرهنگ اجتماعی و سیاسی این کشور را خواهد شناخت. هنری کیسینجر یک شخصیت جنجال برانگیز است و نظریاتش غالباً در محافل سیاسی و دیپلماتیک و هم چنین رسانه ها، مورد بحث قرار می گیرد. او نگارنده ی چندین کتاب و شماری مقالات پر خواننده در زمینه ی دیپلماسی و سیاست خارجی ایالات متحده ی امریکاست. این کتاب از تازه ترین نوشته های او می باشد که نسخه ی اصلی آن- به زبان انگلیسی- به بیش از بیست زبان ترجمه شده و از سوی منتقدان طراز اول جهان به عنوان بهترین کتاب در سال 2010 معرفی شد. هنری کیسینجر شهرت بسیاری در میان سیاستمداران پیدا کرد و به همین دلیل نلسون راکفلر فرماندهی نیویورک او را بهعنوان مشاور خود برگزید. هنری کیسینجر در سال 1968 دستیار نیکسون در امنیت ملی آمریکا شد و از سال 1973 به سِمت وزارت خارجهی دولت آمریکا رسید.
او تغییرات ویژهای را در سیاست خارجی آمریکا بهخصوص در روابط آمریکا میان چین و اتحاد جماهیر شوروی ایجاد کرد که سبب امضای تفاهمنامههایی با این دو کشور شد. همچنین هنری کیسینجر یکی از چهرههای تأثیرگذار در جنگ ویتنام در زمان دولت نیکسون بود. هنری کیسینجر سیاستمدار آمریکایی است که سابقهای طولانی در سیاست خارجی آمریکا دارد. او بر تصمیمهای مهم دولت آمریکا و همچنین شکل فعلی نظام جهانی تأثیر بهسزایی گذاشته.
در همین مدت کوتاه، نسخهٔ حاضر سه بار تجدید چاپ شده است که نشان از کیفیت بالای اثر دارد؛ اثری که توسط حسین رأسی به فارسی برگردانده شده و ترجمهٔ او توسط نشر فرهنگ معاصر به چاپ رسیده است. کتاب “چین” علاوه بر این که اطلاعات جامع تاریخی را در اختیار مخاطب قرار می دهد، از نظر نگارشی و فنی نیز بسیار دلپسند بوده و خواندن آن فوق العاده سرگرم کننده است؛ چرا که کاملا مشابه یک رمان نوشته شده و چنان یکپارچه و صمیمی است که به نظر می رسد فردی در حال یادآوری خاطرات خود می باشد. به این ترتیب وقایع اساسی و مهمی از روابط ایالات متحده و کشور “چین” و همچنین دستاورد های شخص “هنری کیسینجر” با همین بیان روایی و داستان مانند تحت پوشش قرار داده شده است. این کتاب همچنین حاوی تأملاتی بحث برانگیز در مورد ماهیت نظم جهانی ، اهمیت ترتیبی ارزش ها و افکار عمومی در باب شکل دادن و محدود کردن سیاست ، و مقاومت فرهنگ “چین” در برابر تلاش های مکرر برای ریشه کن کردن آن است. “هنری کیسینجر” در ۲۷ مه ۱۹۲۳ در آلمان دیده به جهان گشود اما در سال 1938 از آلمان تحت سلطۀ نازیها به همراه خانواده گریخت و به ایالات متحده آمریکا پناه برد.
ثبت ديدگاه