کتاب هنر رزم (The Art of War) اثری است که دیدگاه‌های سون تزو درباره‌ی فلسفه‌ی جنگ را دربرمی‌گیرد. او در این کتاب بهترین شیوه‌های نظامی و فنون جنگ را برای پیروزی به فرماندهان می‌آموزد. نویسنده‌ی این اثر تمام نکات استراتژیکی را که در هنگام نبرد باید به آن‌ها واقف بود، به مخاطبانش آموزش می‌دهد. کتاب برای قرن‌ها چیزی مربوط به فرهنگ چینی بود و به خارج از مرزهای آن راه پیدا نمی‌کرد.

به همین دلیل می‌بینیم كه كتاب‌هایی كه در مورد موضوع «جنگ» از دیدگاه‌های مختلف، نوشته ‌شده‌اند بیش از كتاب‌هایی است كه در مورد «صلح» می‌باشند. از مسائل مربوط به کتاب این است که احتمالا کتاب فعلی با نسخه اولیه تفاوت‌هایی دارد. به نظر می‌رسد به مرور این کتاب دچارهای تغییرهایی شده است.

به‌هرحال، پادشاه بعد از استخدام او موفق شد تا قلمرو پادشاهی‌اش را گسترش دهد. سون تزو (Sun Tzu) در سال 544 پیش از میلاد مسیح به دنیا آمد. درباره‌ی محل تولد او در منابع مختلف اختلاف نظرهایی وجود دارد، اما منابع معتبر تولد او را در شهر چی اعلام کرده‌اند. دوران زندگی سون تزو مصادف با پایان دوره‌ی بهار چین و آغاز دوران پاییز بود. دورانی که جامعه‌ی چین از برده‌داری به‌سوی فئودالیسم می‌رفت. همین موضوع نیز باعث افروخته شدن آتش جنگ‌های بسیاری در بیش از 130 منطقه و پادشاهی مختلف شد.

از طرفی علم مدیریت، روان‌شناسی، تجارت، و یا حتی برخی کتاب‌های خودشناسی، سلف-هاپ، و «عمومی» به صورت اصولی‌تری اندرزهای این کتاب را پوشش می‌دهند. ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم. شناخت صحیح طرف مقابل، برنامه‌ریزی و زمان‌بندی مناسب و استفاده از فرصت‌ها و سرعت عمل در واکنش، تنها گوشه‌ای از درس‌ها و نکته‌های تعیین‌کننده‌ای‌ست که سون تزو در دل آموزش جنگ به شاگردان خود یادآوری می‌کند. اگر شما خودتان و دشمنان را بشناسید، از نتیجه‌ی صدها جنگ نیز نگران نخواهید بود، اما اگر تنها خودتان را بشناسید و از دشمنتان شناخت نداشته باشید به ازای به‌دست آوردن هر پیروزی رنج شکست را هم تحمل خواهید کرد. به جای عکس العمل نشان دادن در برابر شیوه درگیری حریف، خودش آن را تعیین می کند. اجازه می‌دهد دشمن برای اخذ موضع برتر خودش را خسته کند و بعد اجازه می دهد که نیروهایش توازن را بر هم بزنند.

جای این دو، دو زن دیگر فرمانده شدند و حرف‌های او را جدی‌تر گرفتند. نویسنده یک نفر باشد یا یک جمع، باید عنوان کرد که به خوبی در آن استراتژی‌های جنگی بیان شده است. همینطور چیزهایی در متن کتاب وجود دارد که نویسنده را به عنوان پیشگامی در زمینه روابط بین‌الملل جلوه می‌دهد. مستندهای متفاوتی در سال‌های اخیر در خصوص این شخصیت تاریخی یا خیالی ساخته شده است که از آن جمله می‌توان به یک مستند بریتانیایی اشاره کرد. از همین تاریخ، میان ژاپن و پادشاهى پاچکه Pachke در کره، که به کلى «چینى شده» بوده است، روابط فرهنگى منظم برقرار بوده است. هدف مشترک تمام این هیأت‌ها این بوده است که با تمدن و فنون چینى آشنایى حاصل کنند.

نسخه‌ی (pdf) کتاب معروف سان‌تزو با ترجمه‌ی حمیدرضا رفیعی و سمیرا انواری روی فیدیبو قابل خرید است، در این نسخه عنوان کتاب «هنر رزم» ترجمه شده است. همچنین میکروبوک صوتی هنرجنگ را که سمیرا توسلی آن را ترجمه کرده و معصومه عزیزمحمدی خواندنش را به عهده گرفته است می‌توانید از فیدیبو دانلود کنید. این کتاب روش های جذاب و شگفت انگیزی را برای رسیدن به اهداف ارزشمند شما آموزش می دهد. سون تزو شاهد تمام این جنگ‌ها بود و البته زندگی در چنین دورانی سبب شد تا تجربیات نظامی او افزایش پیدا کند و دیدگاهی جدید و جامع درباره‌ی هنر رزم و جنگ به دست بیاورد. سون تزو به‌سمت ایالت وو در چین حرکت کرد و پادشاه ایالت وو از او استقبال به عمل آورده و او را استخدام کرد. البته داستان‌هایی نیز درباره‌ی نحوه‌ی اعتماد کردن پادشاه به او و استخدام کردنش وجود دارد.

این کلمه تنها نشان از هرگونه مشکلی‌ست که انسان در زندگی با آن مواجه می‌شود. زیرا همه‌ی ما در زندگی پیوسته برای دستیابی به چیزی در پی نبردیم، پس چه بهتر که با مطالعه این کتاب از پیش استراتژی بازی با آن را یاد بگیریم. لازم به ذکر است که در در سال 2000 میلادی فیلمی به نام هنر جنگ ساخته شد، که اشاره به همین کتاب دارد. شخصیت اصلی این فیلم یکی از ماموران سازمان ملل است و از تکنیک‌ها و شگرد‌های خودش برای ایجاد و حفظ صلح و امنیت استفاده می‌کند. کتاب هنر جنگ برای افرادی که به رزم، جنگاوری و هنر و آموزه‌های مرتبط با رزم‌ علاقه دارند، جذاب است. همچنین این کتاب برای کسانی که به روش‌های مختلف مدیریتی و برنامه‌ریزی هم علاقه‌مندند، کاربردی است.

در سال ۲۰۰۸ یک سریال تلویزیونی به نام بینگ شنگ (Bing Sheng) ساخته شد که به زندگی سان تزو می‌پرداخت. این سریال ۴۰ قسمت داشت و به در آن به جنبه‌های مختلف زندگی تزو مثل قدرت رهبری، جنگاوری و عقاید وی اشاره می‌شد. گاهی اوقات با خودم فکر می کنم که شاید زندگی به یک جنگ می ماند. جنگی که به اندازه ی تمام عمرمان طول خواهد کشید و شاید تا دم مرگ هم متوجه نشویم که آیا برنده ایم و یا بازنده. در این میدان جنگی که در آن زندگی می کنیم باید هدفمان را بشناسیم و با سرعت و دقت به آن حمله کنیم.

در هر فصلی استراتژی و تکنیک های جنگی جای داده شده است.نوشته ی هنر جنگ یک کتاب بسیار کوچک و ساده با سیزده فصل می باشد. که می بایست فرمانده های نیروهای زمینی از آن پیروی کند و آن را انجام دهد تا به دشمن خویش پیروز شود. این کتاب واسه ی نخستین دفعه از زبان چینی به فرانسوی ترجمه شده است و هم اکنون توجه فرماندهان انگلیسی را مورد توجه قرار داده است و در سال هزار و نهصد و پنج به انگلیسی نیز ترجمه شده است. کتاب هنر جنگ یکی از هفت کتاب مهم مربوط به استراتژی در چین باستان به شمار می‌رود که موردتوجه بسیاری از رهبران بزرگ جهان قرارگرفته است. برای مثال ژوزف استالین، رهبر شوروی یکی از خوانندگان و تحسین‌کنندگان این کتاب است. سان تزو در این کتاب به موضوعاتی اشاره می‌کند که نه‌تنها در نبردها بلکه در همه ابعاد زندگی مؤثر هستند.