داستان در هفت شب میگذرد و از خلال زندگی نوشا، به جامعهی ایرانِ آن سالها میپردازد. عباس معروفی، نویسندهی شهیر ایرانی در این رمان قدرت روایتگریاش را به تصویر میکشد و صدای زنان جامعهاش میشود. شخصیت اصلی کتاب صوتی سال بلوا دختری هفدهساله بهنام «نوشافرین» یا «نوشا» است. دختر سرهنگ نیلوفری که مدتها پیش درگذشته و او و مادرش را تنها گذاشته است. سرهنگی که به خیال پیشرفت و ارتقای کاری با خانواده به شهر سنگسر (شهری که داستان در آن میگذرد) آمده، اما آنچه میخواسته نصیبش نشده و مغبون و تنها در دل شهری غریب از دنیا رفته است.
ایرانِ خسته و عاصی از سایهی جنگ و ظلم و زنانی که سالهای سال نادیده گرفته شدهاند. در سال بلوا میبینیم که فرقی ندارد دختری معمولی در خانوادهای پرجمعیت باشد یا نوشا، تنها دختر سرهنگ نیلوفری، در هر صورت دنیا برای زنان و خواستههایشان جا ندارد. این کتاب حاوی خاطراتی است که در ذهن نوشافرین مرور میشود.
عباس معروفی در سال ۲۰۰۱ جایزهی بنیاد ادبی فلسفی سورکامپ آلمان را برای این رمان گرفت و در سال بعدی جایزهی کتاب آرنولد تسوایگ را برای کتاب پیکر فرهاد به خود اختصاص داد. آثار دیگر معروفی هم مورد استقبال خوانندگان ایرانی و خارجی قرار گرفتند و در تاریخ ادبیات ایران ماندگار شدند. سال بلوا هم بعد از سمفونی مردگان بهترین اثر این نویسنده است و جزو یکی از پرفروشترین رمانها به شمار میرود. سال بلوا رمانی تمامقد ایرانی است و اگر میخواهید اثری بخوانید که از نظر زبان غنا داشته باشد و در ضمن نمایندهی خوبی برای جامعهی ایرانی به شمار بیاید، سال بلوا را به شما پیشنهاد میکنیم. اگر به شنیدن کتابهای صوتی علاقه دارید، میتوانید کتاب صوتی سال بلوا را با صدای عاطفه رضوی بشنوید. در ضمن کتاب سال بلوا را میتوان یکی از رمانهای مدرن ایرانی دانست؛ رمانی که کلیشهها را زیر پا میگذارد و نظم زمان و روایت را در هم میشکند تا فرم را هم در اختیار محتوا قرار دهد.
کتاب صوتی سال بلوا نوشتهی عباس معروفی، یکی از مهمترین رماننویسان معاصر ایرانی است. او را بیش از همه با رمان «سمفونی مردگان» میشناسند که شاهکاری در ادبیات داستانی معاصر بهشمار میرود. معروفی بهگفتهی خود سهسالونیم زمان برای نوشتن رمان «سال بلوا» صرف کرد تا این کتاب تاثیرگذار و مهم را در اوایل دههی هفتاد شمسی منتشر کند. رمانی که دغدغهی اصلیاش مسئلهی زنان در ایران است که در این جامعهی سنتی با مشکلاتی بزرگ و کوچک دستوپنجه نرم میکنند.
حسینا جوان کوزهگر سادهایست که نوشا دل به عشقش سپرده است. مادر نوشا، جاوید خدمتکار آنها، سروان خسروی (برپاکنندهی دار به خیال تامین امنیت) برخی دیگر از شخصیتهای داستان هستند. نقش زنان در رمان صوتی سال بلوا از همان صفحهی ابتدایی رمان و پیش از آغاز داستان هویداست؛ جاییکه عباس معروفی «با احترام و یاد سیمین دانشور و سیمین بهبهانی» کتاب را به مادرش پیشکش کرده است. معروفی کوشیده نگاهی انتقادی را به وضعیت زنان در طول تاریخ کشور ما مطرح کند. گاهی از ظلمی که به نام سنت بر آنان رفته خرده گرفته و گاهی نقش منفعلانهای که پذیرفتهاند یا به آنان تحمیل شده را به نقد کشانده است.
آنگونه که پیش از این گفتیم، کتاب صوتی سال بلوا دو راوی دارد، اولشخص یا نوشافرین که خاطرات را در ذهن خود مرور میکند و ما در واقع ذهن او را میخوانیم. در این بخش ما با جریان سیال ذهن و توصیفات نوشا در آنچه بر سرش آمده، مواجهیم. ماجراهایی که یکپارچگی زمانی ندارند و مانند تکههای پازل توسط خواننده به هم وصل میشوند. کتاب مجموعا از هفت بخش که «هفت شب» خوانده شده، تشکیل شده است.
شما میتوانید کتابها را خریداری کرده و در موبایل، تبلت، رایانه یا سایت بخوانید و بشنوید. مردی که برای ساختن آیندهی دخترش به شهرستان «سنگسر« که امروزه نام آن «مهدیشهر میگویند و در استان سمنان قرار دارد، آمده است. اما نوشا که هفده سال دارد در کوچه عاشق مردی کوزهگر به نام حسینا میشود. شخصیت دیگر داستان، دکتر معصوم مردی میانسال و بسیار خوشنام است که خواستگار نوشا است و این دختر جوان باید بین عشق و شهرت یکی را انتخاب کند. اما در ادامهی داستان میبینیم که سرنوشت چیز دیگری برای نوشا میخواهد.
ثبت ديدگاه