همچنین تالیف های متعددی به شکل دانشنامه، زندگینامه، مَقتل و تاریخ تحلیلی با موضوع منش، شخصیت و زندگی نامه ایشان به انتشار درآمده است. در این کتاب علاوه بر توصیف جزئیات زندگانی امام حسین (ع)، حوادث کربلا و شهادت ایشان، خصوصیات اخلاقی و رفتاریشان نیز شرح داده شده است. آری ، مردی كه وارث بی كرانگی نبوت محمدی است ، مردی كه وارث عظمت عدل و مروت پدری چون حضرت علی (ع) است و وارث جلال و درخشندگی فضیلت مادری چون حضرت فاطمه (س) است ، چگونه نمونه برتر و والای عظمت انسان و نشانه آشكار فضیلتهای خدایی نباشد. درود ما بر او باد كه باید او را سمبل اعمال و كردارمان قرار دهیم . غافل از این كه فرزند علی بن ابی طالب (ع) امام و جانشین پیامبر، و از دیگران به وظیفه خویش آگاهتر است و هرگز از آنچه خدا بر عهده او نهاده دست نخواهد كشید.
عبد الله بن الحسین، و نام مادرش رباب، دختر امرء القیس است که همان عبدالله رفیع (شیرخوار) نامیده میشود. سرانجام در نیمه ماه رجب سال ۶۰ هجری قمری، مرگ معاویه فرارسید و طبق وصیت یزید خلافت را بر عهده گرفت. در میان فرزندان پسر فقط امام زین العابدین علیه السلام باقی می ماند تا نسل امامت باقی ماند. تربیت متخصص از جمله مواردی است که باید به آن توجه داشت، امامی که بیش از همه در مجالس از او یاد میشود، حضرت سیدالشهدا (ع) است و معمولا روضه آن حضرت، پایانبخش مجالس موعظه است در عین حال میبینیم، عاشوراپژوهی از دروس رسمی حوزههای علمیه نیست. طوعه، خدمتکار اشعث بن قیس که در زمان آوارگی و بی کسی مسلم بن عقیل در کوچه پس کوچه های کوفه، او را در منزلش پنهان کرد. ابن شهر آشوب تعداد آنها را ۳۵ هزار دانسته، ولی در توضیح نام فرماندهان هر بخش، شمارش افراد تحت امر آنها را در مجموع، ۲۵ هزار نفر نگاشته است.
اما معاویه با به شهادت رساندن امام حسن علیه السلام، فرزند خود یزید را به ولایتعهدی برگزید و برای تثبیت این انتصاب غیرشرعی، ناچار به گرفتن بیعت مردم برای یزید بود. در دانشنامه اباعبدالله الحسین ع، آمار شهدای کربلا ۱۵۵ نفر آورده شده و ارقام ذکر شده بیش از این تعداد را از منابع موثق نمی داند. «ثارالله» عنوان کتابی مصوّر از تاریخ زندگی امام حسین(ع) از ولادت تا شهادت است که از سوی انتشارات موسسه دارالحدیث تولید و به بازار نشر عرضه شد.معاونت فرهنگی و هنری دارالحدیث، سال 92 نخستین نرمافزار چندرسانهای درباره حضرت امام حسین(ع) را تولید کرد. در بخشهایی از این نرمافزار، گزیدهای از زندگی امام حسین(ع) به صورت ترکیبی از متن و نقاشیهای جذاب و در برخی قسمتها از تصاویر متحرک استفاده شده که مخاطب جوان و نوجوان را مشتاق به استفاده از محتوای نرمافزار میکرد. حسین بن علی (ع) در دوره کودکی از محبت و علاقه فراوان پیامبر برخوردار بود. در دوره خلافت امام علی در کنار ایشان بود و در جنگهای آن دوره شرکت داشت.
شب هنگام، آنها در شرایطی که نافع بن هلال بَجَلی به عنوان پرچمدار پیش از همه قرار داشت، شروع به حرکت کرده و خودشان را به رود فرات رساندند. عمرو بن حجّاج مکلف به ممانعت از دسترسی امام و یارانش به آب، به نبرد با اصحاب اباعبدالله الحسین پرداخت. در این میان عدهای از یاران امام شروع به پر کردن مشک ها نموده و عدهای دیگر همچون ابوالفضل عباس و نافع بن هلال در پیکار با دشمنان بودند. آنها نسبت به یورش سربازان در برابر اصحاب آن حضرت به دفاع می پرداختند تا بلکه مشک های مملو از آب را در صحت و سلامت به خیمه ها منتقل کنند. خوشبختانه اصحاب اباعبدالله الحسین ع در این ماموریت توانستند آب را به همه اعضای کاروان که متشکل از زنان، کودکان و همه مردان بود، برسانند. عده ای آن را مورد ملامت قرار داده و عده کثیری نیز آن را ستایش کرده اند.
پس از آن صالح بن وهب جعفی و یا به روایتی سنان بن انس، در مقابل ابوعبدالله قرار گرفته و چنان نیزه را بر پهلوی آن حضرت فرو کرد که از مرکب بر روی گونه راستشان به زمین سقوط کرد. در عین حال طی گردهمایی دیگری که اکثریت مردم در آنجا شرکت داشتند، امام حسین ع در عکس العملی به گفتار معاویه در خصوص لیاقت یزید، خودشان را از جنبه شخصیتی و خانوادگی جهت زمامداری شایسته تر دانسته و از اقدامات یزید به عنوان یک انسان شراب خوار و فاسد پرده برداشت. برخی از نقل های تاریخی در مورد اهتمام خاص خلیفه دوم نسبت به امام حسین ع سخن می گوید. در فرهنگ و اندیشه شیعیان ماه های محرم و صفر از اهمیت خاصی برخوردار بوده و علی الخصوص در ایام تاسوعا، عاشورا و اربعین حسینی بسیاری از سنت های متعدد جهت گرامیداشت این واقعه انجام می دهند. لازم به ذکر است شیعیان و پیروان عبدالله الحسین در تبعیت از بزرگان دین، در زمان نوشیدن آب به یاد عطش و تشنگی آن حضرت افتاده و بر ایشان سلام میکنند. کتاب صد داستان از زندگانی امام حسین (ع)، کتابی ارزشمند و خواندنی است که میتواند به عنوان منبعی مفید برای شناخت بیشتر امام حسین (ع) و سیره ایشان مورد استفاده قرار گیرد.
بلخی (متولد سال ۳۲۲ قمری) و مسعودی، آمار شهدا را ۸۷ نفر دانسته اند. معروف ترین آمار ذکر شده در این زمینه تعداد ۷۲ نفر بوده است. تعدادی از مولفان همت بسیاری در جهت بیان فهرست جامعی از شهدای کربلا داشتهاند. لاکن به علت نقص های مشاهده شده در مستندات پژوهشی، نسبت به بیان شمارش کامل و موشکافانه موفق نشدند. ابن حجر هیتمی، بالغ بر ۸۰ نفر یا به عبارتی هشتاد و چند نفر، نوشته است.
بلاذری، انساب الاشراف، ۱۴۱۷ق، ج۳، ص۱۴۲، ۴۵۳؛ شیخ مفید، ۱۴۱۳، ج۲، ص۲۷؛ طبرانی، المعجم الکبیر، دارالنشر، ج۳، ص۹۵. ابن سعد، الطبقات الکبری، ۱۴۱۸ق، ج۱۰، ص۲۳۹-۲۴۴؛ مجلسی، بحار الأنوار، ۱۳۶۳ش، ج۳۹، ص۶۳. ابن سعد، الطبقات الکبری، ۱۹۶۸م، ج۶، ص۳۵۷؛ ابن اثیر، اسدالغابه، بیروت، ج۲، ص۱۰. گرچه امام حسین و یارانش شهید شدند اما فداکاری ایشان همراه با 72 تن از یارانش حماسه ایی آفرید. عبد الله بن الحسین، و نام مادرش رباب، دختر امرء القیس است.
مادر او حضرت فاطمه (س)، دختر پیامبر (ص) و یکی از برترین زنان تاریخ است. همان، ج۷۰، ص۱۹۶ـ۱۹۷؛ برای موارد مشابه رجوع کنید به ابن حزم، المُحَلّی، دارالفکر، ج۸، ص۵۱۵؛ اربلی، کشف الغمه، ۱۴۲۶ق، ج۲، ص۴۷۶. احمد بن حنبل، المسند، بیروت، ج۵، ص۳۵۴؛ ترمذی، سنن ترمذی، ۱۴۰۳ق، ج۵، ص۳۲۲؛ ابن حبان، صحیح، ۱۹۹۳م، ج۱۳، ص۴۰۲؛ حاکم نیشابوری، المستدرک، ۱۴۰۶ق، ج۱، ص۲۸۷. کنیه او «ابوعبدالله» است.۷ ابوعلی، ابوالشهداء (پدر شهیدان)، ابوالاحرار (پدر آزادگان) و ابوالمجاهدین (پدر جهادکنندگان) از دیگر کنیههای او است. بر چاپ کتابهای عاشوراپژوهی در قبل و بعد از چاپ لازم است نظارت بیشتری صورت گیرد، بهتر است اینگونه کتابها قبل از چاپ مورد بررسی قرار گیرند، در عین حال اگر کتابی چاپ شد که از اعتبار لازم برخوردار نیست، از چاپ مجدد آن جلوگیری شود.
در زمانی که کاروان اباعبدالله الحسین در کربلا تحت محاصره شدید دشمن قرار داشتند، دشمن توسط پیک دو امان نامه جهت حضرت عباس و برادرانش ارسال کرد. امام حسین و کاروانش از سمت چپ، در مسیر عذیب و قادسیه قرار گرفتند، با وجودی که در آن شرایط آنها تنها سی و هشت مایل تا عذیب فاصله داشتند. حر و سپاهیانش نیز در کنار اباعبدالله الحسین این مسیر را طی میکرد. نماز به جماعت انجام شد که حر و لشکریانش نیز به امام اقتدا نمودند. آن حضرت به این شکل از پدر بزرگوارشان امام علی ع و دین خدا جانبداری نموده و در برخی مواقع در مقابل انبوهی از مردم به ربایندگان و غاصبان خلافت شکایت و انتقاد میکرد.
ثبت ديدگاه