او در ۲۷ شهریورماه سال ۱۳۳۶ در تهران به دنیا آمد، در خانوادهی اصالتا اهل «سنگسر» که اکنون مهدیشهر نام دارد و در استان سمنان واقع است. معروفی دیپلم خود را در رشتهی ریاضی و فیزیک در دبیرستان مروی گرفت اما برای تحصیلات دانشگاهی راه دیگری را برگزید و ادبیات دراماتیک خواند. معروفی پس از فارغالتحصیلی از دانشکدهی هنرهای زیبای دانشگاه تهران بهمدت یازدهسال به تدریس ادبیات در دبیرستانهای هدف و خوارزمی تهران پرداخت.
در این کتاب شخصیت اصلی داستان(نوش آفرین)، شخصیتی منفعل و قربانی دارد و خواستار قربانی شدن است زیرا هیچ تلاشی برای خلاصی از مشکلات نمی کند. به بخشی از رمان سال بلوا می توانید در نسخه نمونه کتاب گوش فرا دهید. گر چه کتابهای اقای معروفی به نوعی مفهومی هستن و باید با دقت و وقت بیشتری خوانده و یا شنیده شوند . اگر معروفیت نویسنده کتاب رو کنار بزاریم کتاب قوی و روانی نیست از نظر من .
معروفی در حال حاضر به همراه خانواده اش در آلمان زندگی می کند. کتاب و سبک معروفی به شدت تحت تأثیر نویسنده مدرنیست ایران «هوشنگ گلشیری» که استاد وی نیز بود، قرار دارد. نویسنده این کتاب به گونه ای پازل وار این خاطرات را به تصویر میکشد که مخاطب باید تکه های پازل را کنار هم قرار دهد تا بتواند به مفهوم اصلی داستان پی ببرد. همین امر با عث جذابیت دو چندان کتاب شده و خواننده را به خواندن کتاب ترقیب میکند. میشنیدم که قنداق موزر بر جمجمهام صدای رژه سربازها سنگفرش خیابان را میشکافت.
زرگری، عتیقهفروشی، سبزیفروشی، خیاطخانه مردانه که روی شیشهاش نوشته شده بود اورانوس، کفاشی، باز هم کفاشی. آنجا بازار کفاشها بود، و بعد رنگرزی الیاس که ما همیشه پارچهای چیزی میدادیم برای تغییر رنگ. اخوی و بزش را دیدم که پشت دیوار رنگرزی در سینهکش آفتاب قدم میزدند. اخوی شاخهای بید به دست داشت و بزش زمین را بو میکشید. از ویژگی های قلم نویسنده میتوان به تصویرسازی خوب اشاره کرد. در ابتدای کتاب، او توانسته است که فضای هولناک داستان را به خوبی به تصویر بکشد.
این کتاب صوتی با صدای عاطفه رضوی توسط آوانامه منتشر شده است. کتاب سال بلوا اثر عباس معروفی روایتی از رنج است، روایتی از تاریخ و آنچه در حوالی سالهای جنگ جهانی دوم بر ایران و مردمانش گذشته است. این رمان در سال ۱۳۲۰ و در سنگسر اتفاق میافتد و داستان زندگی پر از رنج زنی به نام نوشاست!
مردانی که اگر دل در گرو سنت داشته یا اینگونه وانمود میکنند، سویهی تاریک و ناپسند آن را میجویند؛ وجهی که منافع آنها را تامین میکند. با ابتکار معروفی، داستان عشق نوشافرین به حسینای کوزهگر به داستان عشق دختر پادشاه به پسر زرگر گره میخرد. آمیختگی استادانهای که با قلم منحصربهفرد نویسنده بهخوبی شکل گرفته است. کتاب صوتی سال بلوا اثر عباس معروفی روایتی از هفت شب است که شما را سالها عقب برده و تداعیگر کل تاریخ ایران و زندگی غمانگیز نوشافرین است. نوشافرینی که خود نمادی از مظلومیت تمامی زنان و دختران رنج کشیده است.
عباس معروفی نویسنده پرآوازه ایرانی در تهران چشم به جهان گشوده است. وی شاعر، رماننویس، نمایشنامهنویس، ناشر و روزنامه نگار مقیم کشور آلمان است. آغاز فعالیت ادبی عباس معروفی زیر نظر هوشنگ گلشیری و محمدعلی سپانلو بود. وی در دههی 60، کتاب معروف خود سمفونی مردگان را به چاپ رسانید و در عرصه ادبیان ایران به شهرت رسید.
نوشا مجبور میشود از عشقش بگذرد و با دکتر معصوم ازدواج کند. تصمیمی که سرزنشی دائمی را برایش به ارمغان میآورد تا اینکه حسینا بار دیگر برمیگردد و… شنیدن این کتاب صوتی را به دوستداران رمان عاشقانه و بهویژه علاقهمندان قلم عباس معروفی پیشنهاد میکنیم. اگر از خواندن رمان «سمفونی مردگان» لذت بردهاید، شنیدن این رمان صوتی عاشقانه ایرانی تجربهای مشابه و لذتبخش خواهد بود. در کنار هستهی اصلی داستان که تکههایی از زندگی نوشا است و در ذهنش مرور میشود، رویدادهای سالی پرآشوب و هرجومرج در شهر سنگسر نیز به روایت درآمده است.
مهمتر از همه اینکه سال بلوا رمان خوبی است؛ رمانی که مثل یک فیلم سینمایی روایت شده و شما را تا جای ممکن به سوژههایش نزدیک و نزدیکتر میکند. در این رمان خواننده به پنهانیترین احساسات نوشا نزدیک میشود و رنج او بهعنوان یک زن را تا عمق جان میچشد. عشق نوشا و حسینا چنان خوب ساخته و پرداخته شده که تا همیشه در کنجی از ذهن خواننده میماند و احساسات او را به کار میگیرد.
همانطور که گفته شد، زمان در سال بلوا روند طبیعیاش را طی نمیکند و مدام میچرخد. در ضمن فصلها راویهای مختلفی دارند و این نکات باعث میشود خواننده در شروع دچار نوعی سرگشتگی شود. بعضی از منتقدان معتقدند نباید خواننده را با فرم گیج کرد و او را در ابهام گذاشت؛ بااینوجود نباید نادیده گرفت که ما با رمانی مدرن روبهروییم که میخواهد جهان خودش را بسازد! رمانی که فرم و شیوههای روایی را به کار میگیرد که تا حد ممکن خواننده را به داستان و شخصیتها نزدیکتر کند. همچنین با گذشت فصل اول و رسیدن به فصلهای بعدی، کمکم خواننده با شیوهی روایت خو میگیرد و میتواند ارتباط خوبی با فرم داستان برقرار کند. برای خواندن نقد کتاب سال بلوا میتوانید به وبلاگ طاقچه نیز مراجعه کنید.
ثبت ديدگاه