کتاب ذهن خطاکار نوشتهی بهنام مرادیان، دربارهی خطاهای ذهنی و تلههای شناختیای است که باعث میشود از دادههای درست نتایج اشتباه بگیریم. این کتاب به ما نشان میدهد که ذهن ما، برای بهینه کردن فرآیند تصمیمگیری و شناخت، در دام اشتباهاتی میافتد که اگر آنها را بشناسیم، یکی از بزرگترین گامها را در فرآیند تصمیمگیری، تفکر صحیح و مقابله با فریبکاری برداشتهایم. در این کتاب که در ادامه کتاب «چگونه احمق نباشیم و درست فکر کنیم» نوشته شده، مرادیان هر خطای شناختی را توضیح میدهد، تاثیر آن بر زندگی ما را شرح میدهد و روشهایی برای کنترل و مدیریت آنها پیشنهاد میدهد. کتاب چگونه احمق نباشیم و درست فکر کنیم با عنوان متفاوت و تا حدی تهاجمی خودش قصد دارد یک تلنگر بزرگ به خوانندگانش بزند و به آنها یادآوری کند که مغز و ذهن انسانها به دلایل مختلف اشتباه میکند.
ما شرایط بروز این خطاها و تلههای تصمیمگیری را میشناسیم تا از آنها دور بمانیم. همینطور آگاه میشویم تا افرادی مثل برخی بازاریابان، سیاستمداران یا حتی دور و بریهایمان نتوانند از این خطاهای شناختی به ضرر ما استفاده کنند. در کتاب چگونه احمق نباشیم و درست فکر کنیم با ۴۰ خطای شناختی آشنا میشویم که موجب میشوند درست فکر و استدلال نکنیم و در تصمیمگیری و اندیشیدن دچار اشتباه شویم. عنوان فرعی کتاب ذهن خطاکار، راهنمای کاربردی خطاهای شناختی که موجب تصمیمات اشتباه میشوند است و آن را نشر برسم به چاپ رسانده. به خطاهایی که به طور پیوسته و ساختارمند در ذهن و اندیشه ما رخ میدهد و موجب بینش، تصور یا پنداره نادرست میشود، خطای شناختی (cognitive error) میگوییم. خطاهای شناختی موجب میشود ما در درک خود از جهان، استدلال کردن، به خاطر پدید آوردن رویدادها، قضاوت و داوری درباره مسائل و مواردی دیگر اشتباه کنیم.
ما در متمم به بهانهی پرونده ان ال پی به برخی از خطاهای شناختی (از جمله تعمیم، حذف و تحریف) پرداختهایم. دسترسی کامل به این درس و ۷۶ درس دیگر دربارهٔ تصمیم گیری و حل مسئله برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۲۸۶۴ نفر از متممیها مجموعاً ۲۶۱۲۶ تمرین در درسهای تصمیم گیری و حل مسئله ثبت کردهاند. خطاهای شناختی، زیرمجموعههای زیادی دارند که این زیرمجموعهها و تقسیم بندیها، گاهی مرزهای مشخص هم ندارند و دارای هم پوشانی هستند. شاید بتوان خطاهای شناختی را قواعد محاسبات سرانگشتی مغز انسان دانست که اگر چه مزایای زیادی دارد، اما دردسرهای خود را هم به همراه خواهد داشت. خواندن این اثر کاربردی و شگفتانگیز به تمامی افرادی که خواهان تغییری جدی در زندگی خود و دوری از خطاهای ناشی از تفکرات قالبی و اشتباه هستند، پیشنهاد میشود.
برای دریافت کتاب ذهن خطاکار و دسترسی به هزاران کتاب الکترونیک و کتاب صوتی دیگر و همچنین مطالعه معرفی کتابها و نظرات کاربران درباره کتابها لازم است اپلیکیشن کتابراه را نصب کنید. بهنام مرادیان، که نویسندهی کتابهای رشد و توسعهی فردی متعددی است، در این کتاب جامع و خواندنی، به معرفی همهی خطاهای ذهنی رایج در میان ما میپردازد. خطاهای ذهنی، سوگیریهای شناختی یا تلههای تصمیمگیری، همه، مثل باگهایی در سیستم مغزی ما هستند. ما نمیتوانیم آنها را از بین ببریم چون ذهن ما به دلایلی این طور تکامل یافته است. اما میتوانیم با شناخت دقیق آنها، آگاه باشیم که در شرایطی خاص ممکن است ما هم چنین خطاهایی بکنیم.
هر کسی که متوجه خطاهای خود در تصمیمگیری و تفکر شده باشد، تلاش کرده است که کیفیت روش اندیشیدن خود را بهبود دهد. کتاب ذهن خطاکار مخصوص هر کسی است که میخواهد تصمیمگیری و مهارت اندیشیدن بهتر و باکیفیتتری داشته باشد. اگر به طور کلی به عملکرد ذهن انسان علاقهمندید و دوست دارید بدانید ما انسانها چگونه میاندیشیم، این کتاب میتواند برایتان جذاب باشد. با این حال، چون تقسیم بندی فوق بسیار ذهنی است، ما در متمم (غیر از این درس که به تقسیم بندی کلاسیک وفادار مانده است) معمولاً ترجیح میدهیم از اصطلاح خطاهای شناختی استفاده کنیم که عمومیتر است و همهی موارد را پوشش میدهد. در اثر این پدیده ما تعصب میورزیم ولی متوجه سوگیری خودمان نیستیم و آن را در دیگران جستجو میکنیم.
ثبت ديدگاه