این پست مذهبی به دانلود رایگان با لینک مستقیم کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران از شهید مطهری همراه با سرفصل های این اثر ارزشمند اختصاص یافت . کتاب “خدمات متقابل اسلام و ایران” یک نمونه از این تفکرات است که شهید مطهری در آن به بررسی هویت ایرانی-اسلامی پرداخته و به سوالاتی پیرامون مفهوم ملت ایران در مقابل اسلام، نقش ایرانیان در ترقی اسلام، و تأثیر اسلام در پیشرفت ایران پاسخ داده است. مطهری نیز در بخشی از کتاب “خدمات متقابل اسلام و ایران”، حکایت آوردن اسلام به ایرانیان در مقابل اعراب را نقل کرده و آن را مانند آب گوارایی میداند که در کام تشنهای ریخته شده باشد. هر متفکری دیدگاه و تفسیر منحصربهفردی دارد و تحلیلهای تاریخی نیز بر اساس دیدگاههای فردی انجام میشوند. در این زمینه، مورخین و مفسرین ممکن است یک پدیده تاریخی را از زوایای مختلف بررسی کنند و به نتایج متفاوتی برسند. کتاب “خدمات متقابل اسلام و ایران” از سه بخش تشکیل شده است که بر پایهی سخنرانیهای مطهری آماده شده است.
در این اثر، زرینکوب با احترام به تقدس اسلام، حمله اعراب به ایران را محکوم کرده و از تاثیرات منفی آن بر جامعه ایرانی سخن میگوید. مطهری معتقد بود عنوان ملیگرایی با الهام از ادبیات و فرهنگ غربی وارد ایران شد. نگاه ملیگرایانه یکی از تبلیغات پر سر و صدای کشورهای غربی در آن دوره بود که هر یک بهنوعی با به رخ کشیدن سبقهی فرهنگی و ریشههای تمدن در گذشتهی خود میخواستند خود را از نظر غنای فرهنگی بالاتر از همسایههایشان نشان دهند. در واقع، در کنار رقابتهای تجاری و تسهیلاتی، فخر فروشی به گذشته و تاریخ ملی هم به یک مسئلهی سیاسی تبدیل شده بود. اندیشهی اسلامی فراتر از مرزهای جغرافیایی و افتخارات نسبی با دیدی برابر به همهی مردم جهان نگاه میکند. مطهری در این کتاب جنبهی فراملی و فراقومی اسلام را مطرح کرد و با استفاده از منابع مختلف این دیدگاه را شرح داد.
استثمار سیاسی و اقتصادی آن زمان توفیق حاصل میکند که در استعمار فرهنگی توفیق به دست آورده باشد. استعمار دقیقاً دیده و تجربه کرده است که فرهنگی که مردم مسلمان به آن تکیه میکنند و ایدئولوژی که به آن میافتند، فرهنگ و ایدئولوژی اسلامی است. این موضوع از همه زوایای کنفرانسها، جشنوارهها، کنگرهها و سمینارها هرگز خارج نمیشود و به متن توده نفوذ نمییابد.
قرن بیستم با انگارهی مدرنیته به بازخوانی گذشتهی ملتها و شناخت ریشهها منجر شد. عقبماندگیهای آشکار ایران در مقایسه با کشورهای اروپایی، گروهی از روشنفکران را به جستجو دربارهی علل عقبماندگی مشغول کرد. برخی از این روشنفکران اسلام را عامل گسست از هویت فرهنگی باستانی ایران دانستند و سیطرهی اعراب بر ایرانیان را عامل نابسامانی ایران تلقی کردند. گروهی از آنها تقلید از دستاوردهای غرب را راهحل خروج از مشکلات ایران معرفی کردند.
در این میان، مرتضی مطهری یکی از متفکران بود که دلایل عقبماندگی ایران را در ناکارآمدی و بیلیاقتی حاکمان و پادشاهان ایران میدید. او در کتاب “خدمات متقابل اسلام و ایران” به بررسی دغدغههای خود دربارهی هویت ایرانی پرداخت. تا آن زمان به نظر میرسید که هویت ایرانی با ترکیب اجزاء ایرانی و اسلامی به تعادل مطلوبی رسیده است.
تا آن وقت تصور میکردند با تغییر خلافت از دودمانی به دودمان دیگر میتوانند به آرزوی خود که زندگی در سایه یک حکومت دینی اسلامی در پرتو قرآن بود نائل شوند، تا اینکه دوره بنیعباس روی کار آمد و از دودمان عباسی هم ناراضی شدند. در دوره بنیعباس جنگ بین امین و مامون در گرفت و مامون و سپاهیانش که ایرانی بودند پیروز شدند که نشانگر این مطلب بود که قدرت نظامی در اختیار ایرانیان است. در عین حال باز هم ایرانیان نه به فکر این افتادند که استقلال سیاسی ایجاد کنند، نه به فکر این افتادند که دین اسلام را کنار بگذارند. ایرانیان هنگامی به فکر استقلال سیاسی افتادند که از حکومتهای عربی و این که آنها یک حکومت واقعاً اسلامی باشند، صد در صد مایوس شدند. کتاب ارزشمند و نایاب خدمات متقابل ایران و اسلام یکی از آثار ارزشمند استاد مرتضی مطهری میباشد.هم اکنون این کتاب ارزشمند و نایاب را می توانید بصورت رایگان از مکتب بوک دانلود کنید.
ثبت ديدگاه