نویسنده با شخصیتها و رویدادهای واقعی، خواننده را به دنیای پرشور و پرتنش افغانستان میبرد و تصاویری قوی از زندگی روزمره و مشکلات اجتماعی این کشور ارائه میدهد. رمان بادبادک باز، رمانی غیرمعمول و قدرتمند است که به یک اثر کلاسیک منحصربه فرد و دوست داشتنی تبدیل شده است. کتاب بادبادک باز اولین کتاب نویسندهی افعانستانیتبار، خالد حسینی است.
خالد حسینی با استفاده از زبانی دلنشین و تصویرسازی واقعگرایانه، توانسته است خوانندهها را به دنیایی متفاوت و غریب بکشاند و احساسات متنوعی را در آنها ایجاد کند. او از زمینههای فرهنگی و تاریخی گوناگونی برای ساخت داستانهای جذاب و الهامبخش استفاده کرده است. که باعث شده است آثارش به یکی از محبوبترین و مورد توجهترین آثار ادبی معاصر تبدیل شوند. امیر باید در میانسالی به کشورش، افغانستان، بازگردد تا هر آنچه از وجود و ذهنش در آنجا باقی گذاشته، دوباره پسگیرد؛ اما قرار نیست در بازگشت هم زندگی به ساز او برقصد. زمان همیشه به ما فرصت کافی نمیدهد؛ بعضی چیزها را میتوان بازگرداند، میتوان نجات داد؛ اما گاه نیز بعضی چیزها برای همیشه از دست میروند.
ولی دنیای این دو در عین حال از هم جداست؛ امیر اربابزاده است و مالک خانه و ثروت پدر و حسن نوکرزاده و از قوم هزاره و پیوسته پامال تاریخ. کتاب بادبادک باز روایتگر داستان زندگی دو دوست به نامهای امیر و حسن است که در کابل زندگی میکنند. راوی داستان امیر است که به نویسندگی مشغول است و به همراه خانوادهاش در کالیفرنیا در ایالات متحده زندگی میکنند و با تماسی به پاکستان سفر میکند. امیر پسر مردی ثروتمند از اهالی کابل و حسن پسر خدمتکارشان علی و اهل هزارهجات است و با هم بزرگ شدن این دو کودک که از قضا هردو به طریقی از حضور مادرشان در زندگی خود محروم بودهاند باعث شکل گرفتن دوستی بین این دو میشود. در رمان بادبادک باز اتفاقاتی بسیاری رخ میدهد اما داستان اصلی به رابطهی میان دو دوست به نامهای امیر و حسن میپردازد. امیر و حسن دوستانی بسیار صمیمی هستند و با هم بزرگ شدهاند اما امیر پسر ارباب است و حسن خانهزاد آنهاست.
داستان با بیانی ساده و راحت، خالی از اغراق و زیادهگویی پیش میرود. قصه با فراز و فرودهایی که به موقع بروز کرده و به خوبی پرورانده میشوند، همواره گیرا و پرکشش است. نیمهی اول قصه از حیث داستانی گیراتر و نیمهی دوم از حیث فنی پختهتر است. بزرگترین نقطه قوت داستان قدرت آن در حقیقی جلوه دادنِ خود است؛ به بیانی حسینی از استعدادی ستودنی در ترسیمِ باورپذیر داستانهایش برخوردار است. او اغلب _البته به استثنای رمان ندای کوهستان_ روایتی تکخطی را موضوع کار خود قرار میدهد؛ اما چنان آن را میپروراند و از ظرفیتهای زبانی و ذهنی موجود به درستی در راستای انتقال صمیمانه قصه بهره میگیرد که خواننده را شیفتهی همین سادگی میکند.
اما چه چیزی ارزش اینو داره که امیر این زندگی راحتی که حالا تو امریکا داره رو ول کنه و به اون سر دنیا اونم وسط جنگ برگرده؟ این عذاب وجدان مهلک چه بود که گریبان امیر رو گرفته بود. کتاب بادبادک باز به عنوان یک اثر ادبی و اجتماعی مهم، درک و آگاهی بیشتری از جامعه و فرهنگ افغانستان را فراهم میکند و مسائل انسانی و اخلاقی مهمی را مطرح میکند که برای خوانندگان جذاب و ارزشمند است. و پس از آن روز دیگر هیچ چیز مثل سابق نشد؛ نه برای امیر، نه برای حسن، نه بابا، نه علی و نه افغانستان. خالد حسینی از اتفاقات بعد از روز مسابقهی بادبادکبازی سریعتر عبور میکند. او میخواهد آرامش به داستان برگردد و از هیجان خواننده بکاهد؛ تا او را برای طوفانهای بعدی زندگی امیر آماده کند. اما میتوان گفت محتوای اصلی رمان این باشد که مشکلات و رنج یک کشور را به نمایش میگذارد.
درود، این کتاب بدون شک یکی از بهترین رمان های خارجی است که نویسنده افغان آن، خالد حسینی نگارش کرده است. به خوبی اختلاف های قومیتی و فراز و نشیب ها و اندکی هم تاریخ افغانستان پیش و پس از حمله شوروی و حکومت طالبان را توصیف نموده است. بنده این کتاب را با جلد شومیز و کاغذ بالک مطالعه کردم که در کنار نثر گیرا، جذابیتی دو چندان برای این کتاب به ارمغان می آورد.
اما چنانچه شما در مورد وجود حق کپی رایت (copyright) برای هر یک از محصولات موجود در پرشین جزوه اطلاعاتی در دست دارید لطفا آن را از طریق آیدی @persianjozve در تلگرام با ما در میان بگذارید تا نسبت به حذف لینک موردنظر از پرشین جزوه اقدام شود. پس فقط حسن میماند که تمام تنهایی امیر را در برگیرد و علاوه بر خدمتکار، هم بازی، دوست و گاهی شاهزاده ای به حساب آید که لحظات خسته کننده زندگی را قابل تحمل میکند. سلام حدودا دو سال پیش این کتاب رو خواندم تاثیر بسیار عمیقی روی ذهن من گذاشت…..ممنون که رمانهای مشابه معرفی کردید. شما می توانید کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید را نیز در سایت پرشین جزوه مطالعه کنید. به شما پیشنهاد میکنیم پس از مطالعهی کتاب حتماً نگاهی به این فیلم هم بیندازید.
کتاب بادبادکباز توسط مترجمین مختلفی به فارسی برگردان شده است. از جمله این ترجمهها میتوان به ترجمهی مهدی غبرائی، ترجمهی رضا اسکندری، ترجمهی حمیدرضا بلوچ، ترجمهی نیلوفر امنزاده و ترجمهی مشترک پریسا سلیمانزاده و زیبا گنجی اشاره کرد. امیر و حسن تا مدتها همبازی یکدیگرند ولی بابت این دوستی و به خاطر هزارهای بودن حسن از طرف سایرین مورد آزار و اذیت قرار میگیرند ولی با همه آزارها به مراوده با یکدیگر ادامه میدهند. در این بین وقایع مهمی از جمله برانداختن حکومت شاهنشاهی در افغانستان درحال رخ دادن است.
ثبت ديدگاه