دغدغه من این است که تأثیر یک عمل از سوی موجودی که نوعدوست میخوانیم، بر احتمال بقای خود و موجود دیگر مثبت یا منفی است. فصل های ابتدایی ژن خودخواه بنیان این کتاب چیست و چیست ، ماهیت مسائل مربوط به رفتار حیوانات بررسی شده و مروری بر عملکرد DNA و ژن ها است. داوکینز در ادامه بحث برای مشاهده موجودات منفرد به عنوان ماشین زنده ماندن را بیان می کند. اگر مانند من ، شما در این زمینه یک فرد غیر روحانی هستید و دانش شما فراتر از دانستن تفاوت بین میتوز و میوز نیست ، در اینجا مطالب جذاب زیادی وجود دارد. دلم میخواست که میتوانستم بگویم که کتاب ژن خودخواه دیگر مطالبش قدیمی شده و مطالب دیگری جای آنها را گرفتهاند.
چیزهایی مانند سنگها، کهکشانها و موجهای اقیانوس الگوهایی با ثبات از اتمها هستند. شکل حبابهای صابون به کروی بودن میل دارد، زیرا این شکل ساختاری با ثبات برای غشاهای پرشده از هواست. در خورشید، سادهترین اتمها یعنی هیدروژن با هم اتم هلیوم تشکیل میدهند. پس از عضویت، لینک دانلود این کتاب و همهی کتابهای سایت برای شما فعال میشوند. در نوشتن این کتاب، کراوس از سخنرانی پربازدیدش، درباره پیامدهای انبساط جهان، که برای بنیاد RDF در سال ۲۰۰۹ انجام داده بود، استفاده کرده است. این سخنرانی در شبکه یوتیوب با عنوان جهانی از هیچ و با زیرنویس فارسی منتشر شده است.
برخی از این انواع به طور ذاتی پایدارتر بودند و احتمال شکست کمتری داشتند. این مولکولها زمان بیشتری برای ساختن کپی از روی خود داشتند و در نتیجه، همانند سازهایی که عمر طولانیتری داشتند، بیشتر میشدند. طبق تعریفی که ارائه دادیم، رفتار نوعدوستانه به اقداماتی اطلاق میشود که در آن موجودی جان خود را برای دیگران به خطر میاندازد. انگیزههای آگاهانه در این بحث مطرح نیستند و ممکن است وجود داشته باشند یا نه. برای مثال، پرندگان کوچک وقتی خطر را حس میکنند، با صدای خاصی دیگران را هشدار میدهند و خود را در معرض خطر قرار میدهند. هاوکینگ براساس دستاورد گودل، به ناشناختنی بودن (و نه صرفا ناشناخته بودن) ماهیت بنیادین هستی اشاره می کند.
این ترکیب ژنها عمر کوتاهی دارد، اما خود ژنها به صورت بالقوه عمر طولانیتری دارند. ما ماشینهای بقا هستیم و این ماه تنها به انسانها اشاره ندارد، بلکه شامل تمام حیوانات، گیاهان، باکتریها و ویروسها نیز میشود. شمارش تعداد کل ماشینهای بقا بر روی زمین کار دشواری است و حتی در شمردن تعداد گونهها نیز با چالش مواجهایم. به عنوان مثال، تعداد گونههای حشرات حدود ۳ میلیون تخمین زده شده و تعداد حشرات شاید به تریلیونها برسد.
اینکه این کنترلها دقیقاً چگونه در نهایت منجر به شکلگیری یک نوزاد میشوند داستانی است که دههها یا شاید قرنها طول بکشد تا جنینشناسان آن را دریابند. در حدود یک هزار میلیون میلیون سلول، بدن یک انسان متوسط الجثه را میسازند و با برخی استثنائاتِ قابل چشمپوشی، هر کدام از آن سلولها یک نسخهٔ کامل از DNA آن بدن را داراست. این DNA را میتوان مانند مجموعهای از دستورالعملها برای ساخت یک بدن دانست، که با الفبای نوکلئوتیدی A،T،C،G نگاشته شدهاند. در حالی که انگیزههای خودخواهانه ژنهای هر گونه ثابت باقی میماند، نوع دوستی متقابل منجر به بهترین نتیجه میشود.
اگر یک الگوی فرهنگ فراموش شود، میمیرد، بنابراین مانند ژنها، الگوها ی فرهنگی نیز برای تشکیل موجودات پیچیده، مشابه موجودات زنده، همکاری میکنند. ژنها به دلیل رفتارهای خودخواهانه خود، فقط از موجودات زنده به عنوان مکانیزمی برای اطمینان از بقای خودشان استفاده میکنند. کتاب “ژن خودخواه” به مردم، در مورد تنها چیزی که ما را به عنوان موجودات روی زمین به هم متصل میکند یعنی ژنها، آموزش دهد. وقتی رفتارهای واقعی را بررسی میکنیم، باید به رفتار به ظاهر نوعدوستانه توجه کنیم که ممکن است به نظر برسد احتمال مرگ فرد نوعدوست را بالا میبرد، اما در واقع ممکن است بقا را افزایش دهد. آیا افرادی که رفتار نوعدوستانه از خود بروز میدهند، در واقع به دنبال انگیزههای خودخواهانه هستند یا نه، موضوع این کتاب نیست.
اگر به سوپ بنیادین نگاه کنیم، احتمالاً پر از انواع پایدار مولکولهای مختلف بوده است که عمر طولانی و دقت بالایی در تکثیر داشتند. در نتیجه، اگر دو نمونه از سوپ بنیادین در زمانهای مختلف گرفته شود، درصد مولکولهایی که طول عمر و وفاداری بالاتری دارند در نمونه دیرتر بیشتر خواهد بود. این سوالات به نقاط ضعف دیدگاه انتخاب گروه اشاره میکند، اما نمیتوان از وجود نوعدوستی در سطح فردی غافل شد. آدری حتی به این نکته اشاره میکند که انتخاب گروه تنها توجیهی برای رفتارهایی مانند جهش چهارپایان در مقابل درندگان است. نویسنده به این نکته اشاره میکند که انقراض گروهها به کندی صورت میگیرد و در کوتاهمدت، افراد خودخواه ممکن است موفقتر از نوعدوستان باشند.
این کتاب نخستین بار در سال ۲۰۰۶ در جهان منتشر شد و در ایران نیز پس از انتشار با استقبال زیادی مواجه شد. انسان از رمان آگاه شدن به خود و هستی پیرامونش همواره درگیر پرسش های عمیق فلسفی از ندگی و مرگ و چرایی بودن خویش بوده است. اینکه از کجا آمده و به کجا می رود، راز هستی در چیست و چرا از بقیه ی موجودات متمایز است. داوکینز اولین بار با کتابش ژن خودخواه در سال ۱۹۷۶ مشهور شد، که دیدگاه ژن محور تکامل را متداول کرد و اصطلاح الگوی رفتار را معرفی کرد.
به عبارتی، از نظر داوکینز، ژنها ذاتاً خودخواه هستند و هدف اصلی آنها بقا و تکثیر خودشان است. این خودخواهی، رفتارهای مختلف موجودات زنده را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و در واقع، آنها را به گونهای هدایت میکند که به تداوم و گسترش ژنهای خود کمک کنند. این دیدگاه جدید، سبب میشود تا ما نسبت به طبیعت و رفتار موجودات زنده، نگاهی عمیقتر و متفاوتتر پیدا کنیم و به درک بهتری از سازوکارهای تکامل دست یابیم. کتاب «ژن خودخواه» به ما کمک میکند تا درک عمیقتری از فرآیند تکامل و نقش ژنها در شکلگیری موجودات زنده پیدا کنیم. همچنین، این کتاب به ما نشان میدهد که چگونه ایدهها و فرهنگ میتوانند بر تکامل انسانها تأثیر بگذارند.
حالت پیچیدهتری نیز وجود دارد که در آن هر قطعه خانهسازی ممکن است به قطعه خاص دیگری تمایل داشته باشد. در این حالت، مولکول همانندساز به عنوان قالبی عمل میکند که نه تنها کپیهای مشابه، بلکه کپیهای متفاوتی را نیز تولید میکند. این فرآیند میتواند به صورت پوزیتیو نگاتیو یا پوزیتیو پوزیتیو باشد، اما مولکولهای دیانای امروزی از شیوه پوزیتیو نگاتیو استفاده میکنند.
ثبت ديدگاه