ابتدای راه نوشتن هستید و نمی‌دانید چه اشتباهات نگارشی ممکن است در متن‌تان وجود داشته باشد؟ پس خواندن کتاب «فرهنگ درست‌نویسی سخن» را از دست ندهید. در این کتاب 528 صفحه‌ای به قلم یوسف عالی عباس‌آباد، با اصول درست نگارش فارسی آشنا خواهید شد. بخش جالب این کتاب، اشاره به ترکیب‌ها و واژگانی‌ست که معمولا نویسنده‌ها را در دام غلط‌نویسی می‌اندازد.

اگر بگوییم غلط ننویسیم انقلابی را در حوزۀ ویرایش و درست ‌نویسی به پا کرد، اصلاً غلو نکرد‌ه‌ایم. در این کتاب، استاد ابوالحسن نجفی کوشیده است تا اشتباهات متداول در زبان فارسی را برای خوانندگان شرح دهد و با معرفی اشتباهات رایج در زبان فارسی، به پاکیزه ساختن این زبان کمک کند. منظور از خطای نحوی رعایت‌نکردن قواعد نحو زبان فارسی است؛ یعنی قواعد حاکم بر ترکیب سازه‌های نحوی و اصولِ ساخت گروه‌ها و جمله‌ها. در ادامه نمونه‌ای از خطایی نحوی موسوم به «حذف فعل بدون قرینه» را می‌آورم.

انواع ویرایش و مراحل خدمات ویرایشی را می‌شناسید و تفاوت ویرایش فنی و زبانی را، به روشنی، در می‌یابید. علاوه بر این‌ها، این کتاب به مواردی مانند شرح اعلام، نمونه‌های جدول، نمونه‌های غلط‌نامه، نمودار و نقشه، صفحه عنوان، صفحه عنوان لاتین، جدول حرف نویسی، جدول آوانویسی زبان فارسی و مصوّت‌های اضافی نیز می‌پردازد. در این کتاب، با نثرساده و روان، صلح‌جو مباحث زبان‌شناختی و نکته های ویرایشی کاربردی و دقیق را به خواننده می‌آموزد و مطالب مربوط به رسم‌الخط، نحو، نشانه‌گذاری، واژه و ویرایش را نیز برایش شرح می‌دهد. چه بخواهید با ویرایش و نگارش آشنا شوید، چه در پی آموختن جزئیات دقیق آن باشید، کتاب نکته‌های ویرایش می‌تواند به شما کمک کند. نویسندگان، مترجمان و ویراستاران می‌توانند با یادگیری نکات موجود در این کتاب و به کار بستن‌شان، خوانش کتاب را برای خواننده آسان کنند.

تنوع نظرات و آثار پیرموان ویرایشْ کار را برای طالبان یادگیری ویرایش فارسی دشوار کرده است. این مرحله شامل تعیین زمینه کلی کتاب است، اما توجه داشته باشید که موضوع کتاب با عنوان آن تفاوت دارد. عنوان کتاب می‌تواند در مراحل بعدی، حتی پس از نگارش کتاب، انتخاب شود. اگرچه کتاب آقای نیکوبخت، کتابی دانشگاهی محسوب می‌شود، اما بخش‌بندی موضوعی خوب کتاب باعث شده در زمره‌ی کتاب‌های خوب در زمینه‌ی ویراستاری محسوب شود که خواندنش برای غیردانشگاهیان هم پر از فایده و سود باشد. کتاب «مبانی درست‌نویسی زبان فارسی معیار» را نشر چشمه در 192 صفحه منتشر کرده و خوب است که جای مخصوصی در کتابخانه‌تان برای آن باز کنید.

اما یک قاعدهٔ اصلی و همیشگی وجود دارد که کلمات فارسی تنوین نمی‌پذیرند. بهتر است به‌جای نوشتن آن‌ها با تنوین، قیدهای مناسب بسازیم. نوشتن یا ننوشتن تنوین در زبان فارسی مسئله‌ای بحث‌برانگیز است. ویراستار باید با توجه به این دو نوع نگاه کار خود را انجام دهد. او صدای معتبر نویسنده است برای اینکه نوشته‌ای جدید و بهبودیافته را عرضه کند.

اما مرحله بعدی در نگارش کتاب شامل پاسخگویی به این سوالات و نهایی‌سازی محتوا است. اما چگونه می‌توان این سؤالات را شناسایی کرد؟ در اینجا می‌توان از مدلی به نام مدل استفاده کرد. این مدل در دوره‌های مختلف آموزشی مطرح شده است و به نویسنده کمک می‌کند تا محتوا را بر اساس نیازهای واقعی مخاطبان تدوین کند. در این مقاله روشی ساده برای نوشتن کتاب در 30 روز را می‌آموزید. دقت کنید که متن کتاب شما باید در نرم افزار ادوبی ایندیزاین ( adobe indesign ) که نرم افزار مخصوص نوشتن کتاب حرفه ای است باید نوشته شود.