اگر از طرفداران نثر صمیمی و سادهی جلال آل احمد هستید، شنیدن کتاب صوتی پنج داستان که بسیاری آن را بهترین مجموعه داستان این نویسنده میدانند به شما توصیه میشود. ازطرف دیگر، تمامی علاقهمندانِ داستانهای کوتاه ایرانی از شنیدن این کتاب صوتی لذت خواهند برد. داستان سوم کتاب صوتی پنج داستان، یعنی خواهرم و عنکبوت، به روایت بیمار شدن خواهر راوی یا همان عباس میپردازد. جلال آل احمد در این داستان به نوعی به خاطرهی تلخ از دست دادن خواهرش اشاره میکند و به جامعهی زمانهی خودش و غربزدگی آن میتازد.
نخستین داستانهای کوتاه اوایل قرن نوزدهم میلادی خلق شدند، اما پیش از آن نیز ردّپایی از این گونهٔ داستانی در برخی نوشتهها وجود داشته است. در اوایل قرن نوزدهم «ادگار آلن پو» در آمریکا و «نیکلای گوگول» در روسیه گونهای از روایت و داستان را بنیاد نهادند که اکنون داستان کوتاه نامیده میشود. از عناصر داستان کوتاه میتوان به موضوع، درونمایه، زمینه، طرح، شخصیت، زمان، مکان و زاویهدید اشاره کرد.
به طرف دخمه میآمدند و لاشخورها با چشمهای گرد و دوربین این چیزهای جنبنده و غبارانگیز را میپاییدند. کوفتگی گنگی که در اعضای خود داشتند، گرسنگی دور و دراز اخیر را به یادشان میآورد و هی میزد که پر باز کنند و چرخی بزنند و از طعمهی تازهای که میرسید، خبری بگیرند. این بود که همچنان نشستند و همچنان که چیزهای جنبنده نزدیک و بزرگ میشد، آنها گردنهای خود را با سرهای کوچک مارمانند از تن درمیآوردند تا جنبندههای سیاهرنگ در پس دیواری از چهارطاقیهای پای تپه گم شدند…
برای دریافت کتاب صوتی پنج داستان و دسترسی به هزاران کتاب الکترونیک و کتاب صوتی دیگر و همچنین مطالعه معرفی کتابها و نظرات کاربران درباره کتابها لازم است اپلیکیشن کتابراه را نصب کنید. پنج داستان عنوان مجموعه داستانی از جلالآلاحمد است که سه داستان اول آن در واقع مجموعه اپیزودگونه هستند و هرکدام به چند ماجرا از زندگی راوی داستان که پسربچهای به نام عباس، پسر یک آخوند، است اشاره دارند. این مجموعه طرحی است پر رنگ از حوادث اجتماعی دو دهه اول قرن چهاردهم. جلال الدین سادات آل احمد، معروف به جلال آل احمد، نویسنده و مترجم، در سال ۱۳۰۲ پس از هفت دختر در تهران متولد شد و نهمین فرزند پدر و دومین پسر خانواده بود. مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان هفدهمین دوره جایزه جلالآل احمد عصر روز چهارشنبه سوم بهمن در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد. جلال آل احمد متولد آذر ۱۳۰۲ و براساس برخی روایتها ۱۱ آذر ۱۳۰۲ در تهران و درگذشته در ۱۸ شهریور ۱۳۴۸ میباشد.
کوفتگی گنگی که در اعضای خود داشتند، گرسنگی دور و دراز اخیر را به یادشان میآورد و هی میزد که پر باز کنند و چرخی بزنند و از طعمهی تازهای که میرسید خبری بگیرند. آلاحمد در زمان نوسازی رضاشاه در سنین کودکی و نوجوانی به سر میبرد و از آن جا که آلاحمد روحانیزاده و با این حوادث درگیر بود، آنها را بهخوبی در ذهن خود نگاه داشته بود. و آن وقت از آفتاب که به سمت سایه میدویدی یا از سایه به طرف آفتاب، بازهم گلدستهها توی چشمت بود.
به طور خاص، در مورد سه داسـتان اول فضای قصهها و اتفاقات بهشدت قابل باور و ملموس بودند؛ چند صفحه زیست در دورهای مهم از تاریخ معاصر. داستان چهارم سبکی خاص داشت؛ یک مونولوگ ۱۵ صفحهای که سوژهاش از جنس دغدغههای همیشگی جلال است. و داستان پنجم که ۴ و فقط ۴ صفحه بود و مرا عمیقاً با خود همراه کرد و به دخمه برد. هدف اول و غیر انتفاعی ما معرفی بهترین ها در میان انبوه آثار است.در عین حال امکان خرید هم دارید. جلال این حقارت و بدبختی زنان را در داستان هایش به تصویر کشیده و در داستان هایی مانند لاک صورتی و بچه مردم، دیدی که زنان آن روزگار به خودشان داشتند و مشکلاتی که باهاشان دست و پنجه نرم می کرده اند را بیان کرده است.
تحصیل را تا دورهٔ دکترای ادبیات فارسی ادامه داد، اما سرانجام از ادامهٔ آن صرفنظر کرد. در جوانی (با حفظ گرایشهای مذهبی)، بهنوعی به روحانیت پشت کرد و نیز به جریان توده پیوست. تأثیری گسترده بر جریان روشنفکری دوران خود داشت و افزون بر نگارش داستان، به نوشتن مقالات اجتماعی، پژوهشهای مردمشناسی، سفرنامهها و ترجمههای متعدد میپرداخت. میتوان مهمترین ویژگی ادبی آلاحمد را نثر او دانست؛ نثری فشرده، موجز و درعینحال عصبی و پرخاشگر که نمونههای خوب آن را در سفرنامههای «خسی در میقات» یا ناداستان «سنگی بر گوری» میتوان دید و خواند.
ثبت ديدگاه