این ترس آنقدر شدید است که هیچ منطقی ندارد و تمامی چیزی که مهم است حفظ هما  به هر قیمتی است. توی رشته‌ی مهندسی صنایع تحصیل کردم اما قبل و بعدش همیشه زندگی خودم رو با هنر پر کردم.نویسندگی، تئاتر، طراحی، خبرنگاری و حالا مرورنویسی، شاخه‌هایی بودن که بهشون پرداختم اما بیشتر از همه‌ی این‌ها زندگیم با ادبیات و به طور جدی شعر تعریف می‌شه و انتشار سه کتاب در سبک غزل پست‌مدرن اصلی‌ترین فعالیت ادبی من تا امروز بوده. نمونه دیگر چنین زنان، همین پروین اعتصامی است که در اوج اختناق و پیگرد پلیسی شعر « صاعقه ما ستم اغنیاست » و قطعه « اشک یتیم » را سرود و چهره دیکتاتوری را به مردم ایران نمایاند، و خود به مرگ مرموز و مشکوک درگذشت. در حالی که منتقدانی که بعدها با فراغت خاطر و دقت بیشتر و در فضای اجتماعی بازتر به بررسی و ارزیابی عینی این اثر پرداخته اند، و نوشته ها و نظرات آنان در نظام جمهوری اسلامی چاپ و نشر یافته، دیدگاه های کلاً متفاوتی با منتقدان پیشین ابراز داشته اند.

شوهر آهوخانم، نخستين اثر علي محمد افغاني،  اولين رمان بلند فارسي و يكي از بهترين رمان هاي فارسي در پنجاه سال اخير است كه در سال ۱۳۴۰ منتشر شد و ازهمان نخستين ماه هاي انتشار با اقبال گسترده بازاركتاب ايران روبه رو گرديد . اين رمان از سوي «انجمن كتاب ايران» به عنوان داستان برگزيده سال ۱۳۴۰ انتخاب شد و منتقدان ادب داستاني به ستايش آن پرداختند. در این پژوهش در نظر است، نوع رمان، مکتب ادبی و سبک شوهر آهو خانم مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و بیشترعناصر داستانی جداگانه براساس معیارهای داستان‌نویسی معاصر بررسی و ارائه گردد و با نشان دادن محاسن و معایب آن از درستی و نادرستی نظر منتقدان در باب انسجام و انتظام مطلوب رمان اطلاع یابیم. روزی او در مغازه‌اش نشته بود که زنی با زیبا برای خرید نان وارد می‌شود، همین نگاه نخست ذهن سید‌میران را به خود مشغول می‌کند. زن که هما نام دارد، فردای همان روز دوباره به نانوایی او می‌آید، اما این‌بار سید‌میران سر صحبت را با او باز می‌کند. هما از زندگی سختش برای او می گوید، از این‌که چه طور از زندگی با همسر قبلی‌اش رو برگردانده و در حال حاضر به مدت سه ماه است که در خانه حسین خان ضربی زندگی می‌کند.

شوهر آهوخانم، نخستین اثر علی محمد افغانی،  اولین رمان بلند فارسی و یکی از بهترین رمان های فارسی در پنجاه سال اخیر است که در سال ۱۳۴۰ منتشر شد و ازهمان نخستین ماه های انتشار با اقبال گسترده بازارکتاب ایران روبه رو گردید . این رمان از سوی «انجمن کتاب ایران» به عنوان داستان برگزیده سال ۱۳۴۰ انتخاب شد و منتقدان ادب داستانی به ستایش آن پرداختند.شوهر آهوخانم، اثری است رئالیستی اما نه یک رئالیسم مبتدی و عاری از نو آوری، رئالیستی است قرن بیستمی که رگه هایی از دیگر مکاتب ادبی در آن مشهود می شود. از منظر سبک، خصوصیات سبکی شوهر آهوخانم در سه سطح زبانی، بلاغی و فکری پرداخت میشود. نویسنده در این داستان از زندگی مردم عادی اجتماع ما، تراژدی عمیقی پدید آورده و صحنه‌هایی پرداخته است که انسان را به یاد صحنه‌های آثار «بالزاک» و «تولستوی» می‌اندازد و این نخستین بار است که یک کتاب فارسی به من جرئت چنین قیاسی را می‌دهد. علی‌محمد افغانی در کتاب شوهر آهو خانم نشان می‌دهد که نویسنده‌ای است تیزبین که حرکات زن و مرد و کودک و حتی سگ و گربه را به خوبی می‌بیند. از اختلافات آسیابان و نانوا تا دعوای دو هوو و کتک کاری زن و شوهر همه را می‌تواند چنان توصیف کند که خواننده صحنه را پیش چشم خود مجسم ببیند از اسرار زنان و عوالم کودکان خبر دارد.

اما از دولت سر رئیس صنف جدید، کسی که به قول بعضی ها خودش را قباله کهنه نانواخانه حساب می کند، امروز سه روز است که از بیکاری در خانه خوابیده است. و تعجبم در این است که با این کیفیت دیگر من چکارهام که اسمم جزو این صورت باشد. یا شاید از آن همکاران قدیمی که می گویید در حال حاضر دکانی نمی گردانند یکی من باشم؟!

1-6- شوهر آهو خانم، رمانی دراماتیک………………………………………………………………………………….. داستان در سال ۱۳۱۳ در کرمانشاه رخ می‌دهد و درون مایه اصلی داستان با واقعیّت اسف‌بار زندگی زنان در لایه‌های زیرین جامعه در آن سال‌ها ارتباطی نزدیک دارد و در نکوهش آئین چند همسری است. در این رمان مناسبات خانوادگی و ضوابط احساسی و عاطفی مرتبط بدان بازنمایی شده‌است. افسوس که چنین اندیشه های زشت و وحشتناکی درباره زنان، زیر تاثیر شرایط حاکم بر جامعه در راستای تاریخ ایران در موارد بسیاری به ادبیات ما نیز راه یافته است، و آهوخانم و هما دو تن از زنان محور داستان نیز در زمره همین هاست. هفته بعد میران هما را در خیبان میبیند وبا او به گفتگو می پردازد. مطرب میگوید این زن فقط به درد رقاصی میخورد ونه شوهر هر کس با اوازدواج کند بدبخت میشود.