از دایناسورها و حیات وحش گرفته تا تاریخ تمدنهای باستانی و آخرین دستاوردهای علمی بشر، در لابهلای کتابها میتوان به دانشی شگفتانگیز دست یافت. کتاب خواندن از سالهای اولیه زندگی و در دوران نوجوانی باعث میشود کودک با لغات بیشتری آشنا شود و بعدها قدرت بیان بهتری داشته باشد. دایره واژگان ما محدود است و کتابها به کودک و نوجوان کمک میکنند واژههای بیشتری را برای خودشان ذخیره کنند. درست است که در جریان کتاب خواندن، دایره لغات فرزندتان گستردهتر میشود و مفاهیم تازه را یاد میگیرد اما مراقب باشید در انتقال این دانشها به فرزندتان زیادهروی نکنید. اگر لغات تازه یا مفاهیم ناآشنا در همه صفحات کتابی که برای فرزندتان میخوانید بارها و بارها تکرار شده، بدانید کتاب مناسبی را انتخاب نکردهاید.
بهطورکلی هرگونه تعاملات کلامی (کتاب خواندن، صحبت کردن و…) بین والدین و فرزندانشان موجب افزایش بهره هوشی آنها و ارتقا مهارتهای زبانیشان میشود. خواندن کتاب برای کودکان فرصتی برای ایجاد ارتباط عمیق بین شما و فرزندتان است. فرزندانتان را تشویق کنید یک باشگاه کتابخوانی با همسالان خود و یا با شما راهاندازی کنند. کتابی را انتخاب کنید که همه از آن لذت ببرند و فرصتی را برای دورهمی و بحث دربارهی دیدگاههای هر شخص دربارهی کتاب تعیین کنید. وقت تعیین شده برای ادامهی دورهمی و مطالعهی منظم، انگیزهی خوبی است.
وقتی کودکان قصهها و داستآنهای شگفتانگیز میخوانند، ذهنشان پر میشود از تصاویر رنگارنگ و موقعیتهای هیجانانگیز. کودکانی که دنیای پیرامونشان را با منظری خلاقانه مینگرند، توانایی بیشتری برای حل مسائل و نوآوری در آینده خواهند داشت. یکی از راهکارهای ترغیب کودکان برای همنشینی با کتاب ایجاد علاقه مندی است.
در دنیایی که ما با شبکههای اجتماعی و اطلاعات پراکنده و کوتاه بمباران شدهایم، مدتی هر چند کوتاه گوشهای نشستن و با داستان یک کتاب همراه شدن به کودک و نوجوان کمک میکند قدرت توجهش را حفظ کند. از صداهای مختلف برای شخصیتها، ماجراها، کتابهای شعر و… استفاده کنید. همچنین میتواند یک الگوی خوب از خواندن برای کودکانی باشد که بهتازگی شروع به خواندن کردهاند.
پیش از آن که کودکان بتوانند بخوانند، مهم است که در همان آغاز، عشق به کتاب را در آنها پرورش دهیم. بلندخوانی برای کودکان در سن پایین، راهی عالی برای افزایش مهارتهای ارتباط کلامی میان والد و کودک است. نتایج مطالعات متعدد نشان داده است که میان کتاب خواندن در کودکی و تحصیلات عالیه در بزرگسالی، همبستگی عمیقی وجود دارد. مهمتر از مدت زمان، ایجاد عادت منظم کتابخوانی در برنامه روزانه کودکان است. کتابهای مصور با داستآنهای ساده برای کودکان پیشدبستانی، داستآنهای سرگرمکننده، کتابهای حیوانات و ماجراجویی برای دانشآموزان دبستانی، و رمآنهای نوجوان، کتابهای علمی-تخیلی و سرگذشتنامه برای نوجوانان مناسب هستند. در مدرسه بین المللی حکیم، ما بر آنیم تا با فراهم آوردن محیطی پربار و الهامبخش، عشق به کتاب و کتابخوانی را در دل دانشآموزانمان بنشانیم.
کتابها، به کودکان کمک میکنند تا خلاقیت خود را شکوفا کنند و جهان را از دیدگاههای مختلف ببینند. همچنین، از طریق کتابها کودکان یاد میگیرند که چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنند و همدلی کنند. در ادامه مطلب به بررسی بیشتر کتاب داستان برای رشد خلاقیت کودک خواهیم پرداخت. خواندن کتاب به کودکان کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی و عاطفی خود را توسعه دهند. وقتی کودکان داستانهای مختلف را میخوانند، با شخصیتهای مختلف و احساسات آنها آشنا میشوند. این آشنایی به آنها کمک میکند تا احساسات خود و دیگران را بهتر درک کنند و با آنها همدلی کنند.
کودکان دنیای پر از رنگ و طرح دارند و کتابخوانی برای کودکان سبب می شود تا طرح و رنگ مخصوص خود را به سادگی پیدا کنند. اهمیت کتاب و کتاب خوانی بر هیچ کس پوشیده نیست و همانطور که میدانیم یکی از مهمترین روش های افزایش توانمندیهای کودک، کتاب خواندن برای وی است. نقش کتاب در زندگی کودکان بسیار مهم است و پیدا کردن کتاب مناسب برای کودکانی که تازه می خواهند خواندن را شروع کنند کار سختی است. بعضی کتابها جمله های طولانی و خسته کننده دارند که انگیزه خواندن را در کودک از بین میبرند.
ثبت ديدگاه