در حقیقت برای خرید کتاب انسان خداگونه و درک مفاهیم آن نیازی نیست در زمینه خاصی متخصص باشید، فقط کافیست به آینده خود و گونه انسان علاقمند باشید. کتاب «انسان خداگونه» درباره اینه که ما چجوری شدیم گونه‌ی برتر سیاره زمین و از یه پیش بینی خیلی جالب راجع به فردای بشر هم برای شما رونمایی می‌کنه. این کتاب، وضعیت انسانی همین حالای ما، مفهوم انتخاب فردی و اینکه چقدر اصرار داریم که فرد و فردیت رو بپرستیم، مورد بررسی خودش قرار میده. «انسان خداگونه»‌ به علاوه بهتون میگه که چجوری علمو تکنولوژی آخرش انسان رو مطیع الگوریتم‌های کامپیوتر می‌کنن.

این کتاب بسیار ذکاوتمندانه نوشته‌شده؛ اماهمونطور که خود هراری احتمالا اولین فردیه که حرف منو قبول می‌کنه، تنها با استاندارد انسان‌ها هوشمندانه‌س، که خب چیز خیلی مهمی به حساب نمیاد. با استاندارد ماشین‌های هوشمند، این کتاب نامفهوم و سطحیه. قدرت اصلی کتاب از هوشیاری متفاوتی که درونش نهفته شده میاد.

هر کدام طبعاً به نوع متفاوتی از قوانین طبیعی باور دارد، که توسط پیامبران و فرهیختگان، از بودا و لوازی گرفته تا هیتلر و لنین، کشف شده و ظهور یافته‌اند. تمام محصولاتی که لینک دانلود آنها در پارس جزوه در دسترس می باشد، مشمول قانون حق نشر و کپی رایت نمی باشند. کتاب جز از کل نوشته نویسنده استرالیایی استیو تولتز برای اولین بار در سال 2008 منتشر شد. اگه الگوریتما توی ساختن الگوریتمای پردازش داده از ما بهتر بشن چی؟ آیا باید اون موقع سلطنت خودمونو دو دستی تسلیمشون کنیم؟ حتی فکرش هم خیلی ناراحت کننده‌ست.

با ظهور انسان‌ها و استعداد، هوشیاری و افکار انسان خردمند (هومو سپین ها)  حکومت بشریت بر زمین آغاز شد. دین و فلسفه اومانیستی (انسان‌گرایی) تمام تلاش خودشان رو برای به وجود آوردن این سلطنت انجام دادند و انسان را در مرکز خلقت و اندیشه قرار دادند. ما امروز می‌توانیم فاجعه‌هایی را بررسی کنیم که در گذشته جان بسیاری را گرفتند (مثل قطحی و بیماری‌ها). مثلاً در بین سال‌های ۱۶۹۲ تا ۱۶۹۴ در فرانسه قحطی بزرگی شکل گرفت که باعث مرگ پانزده درصد از جمعیت (حدود دو و نیم میلیون نفر) شد. یا مثلاً همه‌گیری بدنام مرگ سیاه بین ۷۵ تا دویست میلیون نفر (یک‌چهارم جمعیت کره‌ی زمین) را در آسیا و اروپا در سال ۱۳۳۰ کشت.

چه چیزی این کار را ممکن ساخت؟ ساده است؛ آنها به همان داستان مذهبی کاتولیک اعتقاد داشتند و به همین دلیل، فکر می‌کردند برای این کار رستگاری ابدی نصیبشان خواهد شد. همچنین به وسیله تکنولوژی توانسته‌ایم به بدن‌هایمان قدرت ببخشیم. حال بیماران فلج شده تنها با فکرشان دست‌های مصنوعی‌شان را کنترل می‌کنند. ما راه‌هایی را برای مقابله با قحطی، بیماری و اثرات جنگ توسعه دادیم.

دو موضوعی که هراری فکر می‌کنه در حال گسترشن، تَرابشریت (فرابشریت) و داده‌گرایی هستن. تَرابشریت عقیده داره که انسان باید با تکنولوژی همگام بشه تا ظرفیت‌هاش رو افزایش بده و خودش رو با قدرت الگوریتم‌ها هماهنگ کنه. از طرف دیگه، داده‌گرایی عقیده داره که ما نباید خودمون رو با تکنولوژی قاطی کنیم و باید اجازه بدیم الگوریتم‌ها خودشون تا جایی که می‌تونن قوی بشن. هراری خیلی مواظبه که نگه این پیشبینی ها حتما به وقوع می‌پیوندن؛ آینده در هر صورت، غیرقابل‌درکه. استوارترین عقیده هراری، راجع به معنای رابطه فعلی بین انسان و حیوان برای فرمانروایان هست. اگر ذکاوت و هوشیاری در حال جدایی از هم هستن، یعنی شرایط فعلی حیوانات، می‌تونه برای انسان هم پیش بیاد؛ امکان زجرکشیدن زیر دستان قدرتی برتر.

یکی دیگر از جنبه‌های جالب «کتاب انسان خداگونه»، روشی است که هراری به بررسی تأثیر بالقوه فناوری‌های نوظهور بر اقتصاد جهانی می‌پردازد. یکی دیگر از جنبه‌های جالب «کتاب انسان خداگونه» روشی است که هراری در آن رابطه بین انسان و جهان طبیعی را بررسی می‌کند. او استدلال می‌کند که انسان‌ها تا حد زیادی در غلبه بر مشکلات ناشی از دنیای طبیعی مانند قحطی، بیماری و جنگ موفق بوده‌اند و اکنون توجه خود را به چالش‌های ناشی از زیست‌شناسی خود معطوف کرده‌اند. یکی از موضوعات کلیدی کتاب “انسان خداگونه” جاودانگی و تلاش برای غلبه بر مرگ است. هراری به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه انسان‌ها از زمان‌های باستان به دنبال جاودانگی بوده‌اند و حالا با پیشرفت‌های علمی و پزشکی، این هدف ممکن است دست‌یافتنی باشد.

برای جواب به این چنین سؤالاتی ما نیاز به یک سری قوانین اخلاقی داریم. چون پاپ گفته است دیگر کسی با شما برای کشورگشایی همراه نخواهد شد. از زمانی که  دیگر شکارچی – گردآورنده نبوده‌ایم، بر تمام حیوانات دیگر برتری یافتیم. تقریباً 12 هزار سال پیش، در همان زمانی که به کشاورزی روی آوردیم، شروع به اهلی‌سازی دام‌ها نیز کردیم. آیا این مهم است؟ خب این بدان معناست که به‌عنوان یک گونه، انسان می‌تواند اهداف خود را تنظیم کند. ما می‌توانیم به سمت زندگی طولانی تر یا شادتر و قوی‌تر قدم برداریم.

او به این نکته اشاره می‌کند که یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های آینده بشریت، چگونگی مدیریت این تکنولوژی‌ها و پیامدهای آن بر جوامع بشری است. در واقع، با پیشرفت سریع علم و تکنولوژی، کامپیوتر و هوش مصنوعی، به نظر میرسه که چیزی نمی‌تونه جلومونو بگیره. اما آیا این امکان وجود داره که ما خودمون قبر خودمونو بِکَنیم؟ این کتاب، ظهور انسان‌ها و اصول برتری بشر رو برای شما توضیح میده. شما با خوندن کتاب انسان خداگونه می‌فهمید که چی باعث شده ما به این سیاره مسلط بشیم و چرا فکر می‌کنیم که خیلی خاصیم.

این تاریخه یه سری از اتفاقات که انسان‌ها، نقش اصلیشون هستن. ما به‌هیچ‌وجه نمیدونیم آیا با این آینده تطابق پیدا خواهیم کرد یا نه؛ ممکنه جهانی بسازیم که دیگه جای زندگی خودمون نباشه. در یک قرن اخیر، انسان‌ها موفق شدن که غیرممکن رو ممکن کنن و قحطی، طاعون و جنگ رو شکست بدن. ممکنه پذیرش این سخت باشه، اما همونطور که هراری با شیوه خاص خودش، کامل و قانع کننده توضیح میده، قحطی، طاعون و جنگ، از نیروهای غیرقابل‌درک و کنترل طبیعت، به چالش‌های قابل مدیریت تبدیل شدن. برای اولین بار، مردم از زیاد خوردن بیشتر از کم خوردن، و از کهولت سن بیشتر از بیماری می‌میرن، و تعداد خودکشی‌ها بیشتر از تعداد کشته‌ها توسط سربازا و تروریستا و مجرما هست.