زوجی به نام یوسف و زری در شیراز زندگی می‌کنند و به لایه‌ی بزرگان این شهر تعلق دارند. در حالی که شهر شیراز در گرفتاری قحطی قرار دارد، سرجنت سینگر، یک مقام انگلیسی، قصد دارد یوسف را متقاعد کند که محصولاتش را به ارتش انگلیس بفروشد. برادر یوسف به نام خان کاکا سعی می‌کند او را به این تصمیم ترغیب کند، اما یوسف تصمیم دارد محصولاتش را به مردم شیراز دهد. با وجود تلاش‌های زیاد، یوسف به دست انگلیسی‌ها کشته می‌شود. کتاب سووشون، یک رمان است که توسط سیمین دانشور نوشته شده و در سال ۱۹۶۹ منتشر شد. این داستان در زمان اشغال کشور توسط نیروهای متفقین در جنگ جهانی دوم و در شهر شیراز روایت می‌شود.

مدخل ورودی داستان، قطعه‌ای کوچک از آنچه که خواننده باید تا انتها بداند را روایت می‌کند. زری و یوسف، دو کاراکتر اصلی داستان، نیز در این مجلس حضور دارند. یوسف با دلخوری و زری با نگاهی نقادانه به مجلس نگاه می‌کنند.

این رمان به ویژه در زمینه مبارزات مردم ایران در دوران جنگ جهانی دوم و تأثیرات آن بر زندگی فردی و اجتماعی افراد اهمیت دارد. سیمین دانشور نویسنده و مترجم زن ایرانی متولد هشتم اردیبهشت سال ۱۳۰۰ در شیراز است. او را به‌عنوان یکی از پیشگامان ادبیات مدرن ایرانی می‌‌شناسند. درواقع از دانشور به‌عنوان اولین نویسنده‌‌ی زن ادبیات مدرن ایران نام می‌‌برند. رمان «سووشون» او از جمله مهم‌‌ترین آثار ادبی معاصر ایران به شمار می‌‌رود که به هفده زبان ترجمه شده است. دانشور، مدرک دکترای زبان و ادبیات فارسی داشت و عضو هیئت علمی دانشکده‌‌ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران بود.

در آغاز و سال‌های دانشجویی خود، با نام مستعار، برای برنامه‌های رادیویی و روزنامه‌ها نوشته می‌نوشت. در سال 1327 به دعوت مرتضی کیوان اولین مجموعه داستان کوتاه خود به نام “آتش خاموش” را منتشر کرد. این کتاب هرچند با نقدهای منفی مواجه شد، اما اولین تجربه حرفه‌ای سیمین دانشور در زمینه نویسندگی داستان و رمان بود؛ هم‌چنین این مجموعه داستانی اولین اثر نویسنده‌ای زن بود که منتشر شد. سیمین دانشور و جلال آل‌احمد در اتوبوسی بودند که به سوی تهران می‌رفت.

علت نام‌گذاری این کتاب، نیز تشابه سرانجامِ یکی از شخصیت‌های داستان با سرنوشت سیاوش، قهرمان اسطوره‌ای ایران باستان است. سووشون یا سیاووشان برگرفته از عنوان مراسم سوگواری برای سیاوش است. این کتاب نخستین بار در تیرماه سال ۱۳۴۸ منتشر شد و تا سال ۱۳۹۳ به چاپ نوزدهم رسید. این کتاب یکی از پرمخاطب‌ترین رمان‌های فارسی در ایران است و برآورد می‌شود تا سال ۱۳۹۵ بیش از پانصد هزار نسخه از آن به فروش رسیده باشد.

نویسنده در این رمان از ارزش‌های انسانی همچون عشق به خانواده، عشق به وطن و آزادی صحبت می‌کند به طوری که بعد از خواندن کتاب نسبت به گذشته احساس مسئولیت بیشتری در خود حس می‌کنیم. در طول کتاب، نویسنده بر روی اراده‌ی قوی و مبارزه با ستم و ظلم تاکید دارد، اما این موضوع را به طریقی لطیف و زیبا مطرح می‌کند. او توانسته است به خوبی این مسئله را به خواننده منتقل کند و حالتی از شجاعت و تمایل به انقلاب را در او ایجاد کند. در آغاز داستان، شخصیت‌ها در حال آماده‌شدن برای ازدواج هستند، اما در پایان، تصویر مجلس عزا ظاهر می‌گردد که نویسنده با واقعه‌ی عاشورا مقایسه می‌کند. این ارتباط با واقعه‌ی مهم ایرانیان، داستان را برای خواننده باورپذیرتر و جذاب‌تر می‌سازد. داستان وفاداری به حقیقت و حس مسئولیت اجتماعی و محبت انسانی است و نشان دهنده این است که یوسف به مردم خود متعهد است.