کلیدر داستان مبارزه قشر ضعیف و ستم‌دیده‌ی جامعه علیه ظلم و تلاش برای رسیدن به عدالت است. دولت‌آبادی در این کتاب اوضاع و احوال طبقات ستمدیده، به‌ویژه دهقانان و کارگران روستایی را به تصویر می‌کشد. موضوع محوری اکثر کتاب‌های دولت آبادی آزادی اجتماعی، قیام و رنج مردم است. این موضوعات چنان در نوشته‌های دولت آبادی پررنگ بودند که در اوایل دهه‌ی 50 شمسی به زندان افتاد. اتهام او کتاب‌هایش بودند که ساواک همراه با افرادی پیدا می‌کرد که به عنوان مخالفان حکومت دستگیر می‌کرد.

دوران کودکی او آکنده بود از ذکر اشعار و داستان هایی که به مدح و مرثیه سرایی گل محمد می پرداختند. درباره دختر کرد جوانی است که سوار بر اسبش می شود تا به دیدار نامزد و پدر قهرمان اش که در شهر زندانی شده اند برود. از آنجایی که محمود دولت آبادی قصد داشته حزب توده را در ماجرای داستان دخیل کند، این چارچوب زمانی را مناسب تر دیده است. دولت آبادی خود بومی همان منطقه ای است که ماجرای داستان در آن رخ می دهد. بسیاری «محمود دولت‌آبادی» را به خاطر نگارش رمان مشهور «کلیدر» می‌شناسند. منتقدان این اثر را مهم‌ترین اثر در کارنامه‌ی دولت‌آبادی می‌دانند.

با گذشت داستان، تنش‌ها و کشمکش‌ها میان طایفه‌ها و خانواده‌های مختلف تشدید می‌شود و در میان این منازعات و دشمنی‌ها، گل‌محمد مردی را به قتل می‌رساند. ستار فعال سیاسی و عضو حزب توده است که در منطقه زیر پوشش یک پینه‌دوز به فعالیت سیاسی می‌پردازد و در رؤیاهایش گل‌محمد را رهبر آینده و بالقوهٔ قیام مردمی ایران می‌بیند. در انتها می توانید برای اطلاعات بیشتر کتاب کلیدر جلد سوم محمود دولت آبادی را نیز مطالعه کنید. مارال، دختر جوان کرد، اسبش را به سوی زندان شهر می‌تازاند تا پدر و نامزدش، دلاور، را که هر دو در حبس‌اند ملاقات کند. شخصیت‌های اصلی داستان همگی به هنگام دیدار مارال از زندان شهر و بازگشت به نزد عمه‌اش، بلقیس، معرفی می‌شوند.

هر سطر داستان آنقدر ملموس است که انگار پیش چشم خواننده اتفاق می‌افتد. بیشتر شخصیت‌ها بر اساس واقعیت ساخته شده‌اند و هرجا لازم بوده با قدرت خیال وصف‌ناپذیر دولت آبادی پروبال گرفته‌اند. جلد اول “کلیدر” شامل ۶۰ فصل است که به تصویر کشیدن رویاها، خاطرات، واقعیت‌ ها و مراحل گذشته‌ ی شخصیت اصلی کتاب، یعنی “مسعود کمانگیر” می‌ پردازد. داستان از زمان کودکی او آغاز می‌ شود و به مرور زمان همراه با شخصیت اصلی، از دوران دبیرستان تا دانشگاه و بعد به سمت ازدواج و زندگی خانوادگی ادامه می‌ یابد. از نکات بارز این کتاب، استفاده دولت آبادی از الگوی زمانی غیر خطی برای روایت داستان و تلفیقی از واقعیت و خیال و خواب در محیط فرهنگی و اجتماعی ایران است.

در کلیدر اگر یک روی سکه، مواجهه‌ی فرد با نظام اجتماعی است روی دیگر آن مبارزه‌ی انسان با سرکشی‌های طبیعت است. به همین جهت بخش‌های بسیاری از کتاب صرف توضیح چگونگی برخورد شخصیت‌ها با عوامل محیطی چون خشک‌سالی، کم‌بود چراگاه، خاک بی حاصل، سرمای گزنده‌ وگرمای طاقت فرساست. از کتاب‌های مشهور دولت آبادی می‌توان به «جای خالی سلوچ»، «نون نوشتن»، «طریق بسمل شدن» و «زوال کلنل» اشاره کرد. استفاده از موکاپ‌ها، راهی عالی برای نمایش بهتر و دقیق‌تر طراحی‌هاست و برندینگ کتاب را تقویت می‌کند، زیرا درک بهتری از تجربه نهایی محصول به مخاطبان و مشتریان ارائه می‌دهد. فضای داستان از دیدگاه جغرافیایی بخش وسیعی از خراسان را در بر می گیرد. فضایی که از یک سو به مرز‌های افغانستان نزدیک است و بدین واسطه در مرز تجارت تریاک است و از سوی دیگر تا سبزوار کشیده می‌شود.

با وجود همه‌ انتقاد‌ها، رمان کلیدر را می‌توان یکی از نقاط اوج نثر معاصر دانست. کتابی که تنها برای ادیبان نوشته نشده‌است،‌ بلکه مخاطب آن همه‌ مردم ایران هستند. این پست از سایت ایرانی دیتا به دانلود رایگان با لینک مستقیم تمام 10 جلدکتاب رمان بلند کلیدر در قالب پی دی اف اختصاص یافت . طراحی جلد کتاب The Great Gatsby با تصویر شناخته‌شده‌ای از چهره‌ای مرموز و آسمانی، نمادی از دهه 1920، نشان‌دهنده رازآلودگی و زرق‌وبرق زمانه داستان است.

اربابان و خان‌های روستا  از یک طرف با حکومتیان دارای منافع مشترک هستند و از یک سو به دست‌رنج رعیت تکیه دارند، از سوی دیگر کوچ‌نشین‌ها و عشایر نیز در گذران زندگی و حفظ منافع‌شان در برابر حکومت نیازمند خرده قدرت اربابان هستند. رمان کلیدر با ۲٬۸۳۶ صفحه بزرگ‌ترین رمان فارسی است که ده جلد و پنج مجلد قطور به چاپ رسیده‌است. در سال ۱۳۶۳ مجموعهٔ کامل پنج جلدی کلیدر و همچنین مجموعهٔ تکمیلی سه جلدی آن برای کسانی که پیشتر دو جلد آغازین را خریده بودند، عرضه شد. دو مجلد نخست پیش از بیرون آمدن سه مجلد پایانی هر کدام ۲۰٬۰۰۰ نسخه فروخته بودند و پس از انتشار سه مجلد پایانی، در عرض کمتر از پنج سال ۲۰٬۰۰۰ نسخهٔ کامل (مجموعهٔ پنج‌جلدی) و ۷٬۰۰۰ نسخهٔ تکمیلی (مجموعهٔ سه جلدی) دیگر نیز از آن به فروش رفت.

استفاده از رنگ‌های عمیق آبی و زرد، حس نوستالژی و درخشش خاصی را ایجاد می‌کند. این طراحی به دلیل هماهنگی کامل با محتوای داستان و تقویت تم خیالی و درخشان آن به‌شدت محبوب است. استفاده از عناصر بصری مرتبط با محتوا، به ایجاد هویت بصری برای کتاب کمک می‌کند. ترکیب تصاویر خاص، یا تصاویر مینیمال و ساده، بسته به سبک کتاب تأثیر قابل توجهی دارند. این کتاب به دلیل فضای پرماجرا، شخصیت‌های جذاب و نثر غنی و شاعرانه‌اش مورد توجه بسیاری از منتقدان و خوانندگان قرار گرفته است.