زمانی که فیل واقعا قصد انجام کاری را داشته باشد، آنوقت بین من و او هیچگونه مطابقتی وجود ندارد». «نظریات مدرن موجود در حوزهی انتخاب منطقی و پردازش اطلاعات به اندازه یکافی ضعف ارادهی انسان را تبیین نمیکنند. تصویری که از خودم به دست آوردهام، در حالی که عمیقا از ضعف خودم تعجب میکردم، این بود که من همچون فیل سواریام بر پشت یک فیل. من افسار فیل را در دستانم گرفتهام و با کشیدن یا رها کردن آن میتوانم به فیل بگویم که به کدام طرف حرکت کند، متوقف شود یا به راهش ادامه دهد. هایت برای انتقاد از وضعیت کنونی دانشگاهها و تفسیر ارزشهای مترقی هم بارها مورد حمایت و توجه قرار گرفته و هم انتقادات زیادی را متوجه خود ساخته است. وی توسط مجله «فارین پالِسی» و مجله «پراسپکت» بهعنوان یکی از «برترین اندیشمندان جهان» برگزیده شده است.
مهارتهای ذهن آگاهی، مهارتهایی هستند که توجه شما را روی لحظه حال و اکنون متمرکز میکنند. این باعث میشود که با شرایط بهتر کنار بیایید و استرس کمتری داشته باشید. ذهن آگاهی آرامش را برای شما به ارمغان میآورد که مهمترین راز خوشبختی در زندگی است.
محققان بر این باور هستند که انسانها قبل از عصر دیجیتال، بیشتر احساس خوشبختی میکردند زیرا به جای فضای مجازی، زمان خود را در طبیعت سپری میکردند. هایت دربارهی چگونگی و چرایی رشد برخی از افراد پس از تجربه کردن رنج و درد صحبت میکند، همراه با معرفی روشهایی برای افزایش شانس افراد در جهت رشد و ترقی پس از وقوع سوانحی که تجربه میکنند. برای انجام این کار، او گزارش جان بولبی را که توسط سازمان بهداشت جهانی تحت عنوان «مراقبت از مادر و سلامت روان» در سال ۱۹۵۰ منتشر شده و تحقیقات هری هارلو روی میمونها را بررسی میکند. «مطالعات روی افراد دوقلو به طور کلی نشان میدهد که ۵۰ تا ۸۰ درصد از تفاوت بین سطح متوسط شادی افراد را میتوان به وسیله تفاوتهای ژنتیکی آنها توضیح داد تا تجربیات زندگیشان». کنترل همه چیز در دستان من است، اما تنها زمانی که فیل خواستههای خودش را دنبال نمیکند.
امید است در ادامه راه با همراهی افراد بیشتر، دانش و اطلاعات در حوزه های مختلف را در سطح کشور و جهان افزایش دهیم. در این یادداشت نیز قصد داریم با کتابهایی آشنا شویم که درک بهتری از مفهوم خوشبختی به ما میدهند. خوشبختبودن یکی از اساسیترین خواستههای ما انسانهاست و در عین حال مفهومی بسیار مناقشهبرانگیز و ابهامآمیز است. برخی باور دارند که این مفهوم، برای هر انسانی تعریفی جداگانه دارد و نمیتوان برای تعریفش به کلیتی یکسان رسید.
برای مثال فردی که چند روزی در بستر مریضی بوده است، زمانی که سلامتی خود را بازمییابد از درون احساس خوشبختی میکند. شاید ثروتمندترین فرد دنیا باشید و موفقیتهای زیادی در زندگی داشته باشید، اما هیچ وقت عمیقا احساس خوشبختی نداشته باشید. مغز انسان در طول زمان تکامل یافته و با رشد بخشهایی مانند قشر پیشانی، تواناییهای جدیدی مانند تفکر، برنامهریزی و تصمیمگیری در انسانها ایجاد شده است. فقط به این دلیل که مغزهای عاطفی ما به خوبی کار میکنند، عقل ما نیز میتواند کار کند. هایت عقل را به سوارکار و عاطفه را به فیل تشبیه میکند، که نشان میدهد عقلانیت انسانی وابسته به عاطفه است.
برای مثال، افراد عادی وقتی تصور میکنن که کنترل بیشتری بر محیط شون دارن، خوشحالی کاذب بیشتری رو تجربه میکنن، اما افراد افسرده متوجه این وهم میشن. اینها همه نشونه اینه که افرادی که خوشحال نیستند، درک بهتری از واقعیت دارن – و یاد گرفتن اینکه خودمونو گول بزنیم که خوشحالیم ممکنه کلید دستیابی به سلامت روانی باشه. در این کتاب فوقالعاده، جالب و در دسترس، روانشناس مشهور هاروارد، دنیل گیلبرت، ضعفهای قوه تخیل و تصوراتی که سبب میشن فردامون رو به درستی مجسم نکنیم و میزان رضایتمندیمون رو اشتباه محاسبه کنیم، شرح میده.
این نوع عشق، به گفته نویسنده، پایهگذار ازدواجها و روابط طولانیمدت است. افراد تمایل دارند تا احساسات درونی خود را بهعنوان واقعیتها توجیه کنند و بیشتر بر روی ظاهرها متمرکز شوند تا حقیقت. شهرت و تصویر اجتماعی برای افراد بسیار مهم است و آنها بهطور ناخودآگاه سعی میکنند تا تصوری مثبت از خود بسازند، حتی اگر واقعیتها به نفع آنها نباشند. مغز انسان به دو نیمکره تقسیم شده است که از طریق “اجسام پاره” با هم ارتباط دارند و فعالیتهای خود را هماهنگ میکنند. نیمکره چپ بیشتر به وظایف زبانی و تحلیلی میپردازد، در حالی که نیمکره راست به پردازش الگوهای فضایی، مانند چهرهها، تخصص دارد.
ثبت ديدگاه