آشنایی اولیه با محتوای هرکتابی به ما کمک می کند تا کتابی هماهنگ با روحیه خود تهیه کنیم. همچنین اگر می خواهید کتاب را به عنوان هدیه تقدیم کنید، بیشتر با مضمون آن آشنا شوید. در ابتدای داستان کتاب دنیای سوفی ، فرستنده نامهها مجهول بوده و مشخص نیست که از طرف چه کسی ارسال میشوند. اما با پیشروی داستان متوجه میشویم که فرستنده نامهها فیلسوفی به نام آلبرتو ناکس است که قصد دارد از این طریق ذهن و دنیای سوفی را با فلسفه و مفاهیم آن آشنا نماید. اما این پایان ماجرا نبود چون سوالات دیگری هم برای سوفی از طریق نامه ارسال شد. نامههایی که به سوفی در رسیدن به پاسخ سوالات مطرح شده کمک میکند تا از این طریق به تدریج فلسفه و مفاهیم آن را به او بیاموزد.
نامه ای عجیب بدون تمبر و نشانی فرستنده که در آن نوشته شده بود… تو کیستی؟ همین جمله کوتاه کافی بود تا ذهن دختر نوجوان را به خود درگیر کند و او را وارد دنیایی عجیب و ارزشمند کند. چیز دیگری که هنگام خواندن کتاب احساس کردم، این بود که غافلگیر و متعجب شدم زیرا برای اولین بار موفق شدم کتابی مرتبط با فلسفه را تمام کنم؛ نه به این دلیل که مجبور بودم، بلکه خودم آن را میخواستم. میخواستم بدانم داستان به کجا ختم میشود و میخواستم همانند سوفی بیشتر در مورد فلسفه بدانم و برای انجام این کار، باید این کتاب را میخواندم. از خودم بسیار تعجب کردم، چون وقتی کتابی مرتبط با فلسفه را میخواندم، به راحتی از آنها خسته میشدم و کل داستان آن را نمیخواندم؛ اما دنیای سوفی متفاوت است.
داستان از آنجا شروع می شود که، دنیای سوفی با دریافت نامه ای عجیب و جذاب زیر و رو می شود. نامه ای که پر از محتوا و مفهوم بود اما تنها در دو کلمه «تو کیستی» خلاصه می شود! توجه داشته باشید که دنیای سوفی رمان است، رمانی خود آموز با طرح و بسطیگیرا و دل نشین (دربارهی هستی و علت محبوبیت عجیب و پیگیر آن در سراسر جهان) است. خلاصه کردنِ تمام چارچوب های فلسفی که «آلبرتو» به همراه «سوفی» به آن ها می پردازد، زمان بسیار زیادی می برد. «سوفی» در سراسر روایت، خود را به هیچ کدام از روش ها و چارچوب های فلسفیِ توضیح داده شده محدود نمی کند.
به قول بسیاری از مخاطبان، داستان دنیای سوفی گزیدهای از سخنان ارزشمند فیلسوفان مهم دنیا در 3 هزار سال گذشته را روایت میکند. پس از انتشار این کتاب مخاطبان زیادی به خواندن کتابی که در درمورد فلسفه است اما زبان سادهای دارد علاقمند شدند. چرا که خواندن رمان دنیای سوفی میتواند مرور جامعی بر مطالعات فلسفی افراد مختلف به حساب بیاید. علاقه به فلسفه میان بسیاری از انسانها مشترک است؛ اما چنین نیست که هرکسی بتواند زمان و انگیزه کافی برای آموختن عمیق فلسفه را فراهم کند.
در ادامه آموزش های فلسفه با سقراط دانا و سخن معروفش یعنی “آن کس که بداند که نداند داناترین مردم است” آشنا می شود. سوفی بعدا متوجه می شود فیلسوفی که به او آموزش می دهد آلبرتو ناکس نام دارد که بسته ها را از طریق سگ خود به نام هرمس برای سوفی می فرستد. او به عنوان یک نویسنده روشنفکر شناخته میشود و کتابهایی که از زاویه دید کودکان مینویسد بسیار مورد توجه هستند. اسپینوزا تاکید میورزد که تنها یک وجود، کاملا و مطلقا «علت قائم بهذات» است و میتواند با آزادی تام عمل کند. تنها خدا یا طبیعت مبین فرایندی اینچنین آزاد و اینچنین «غیرتصادفی» است. انسان میتواند برای کسب آزادی و رهایی از قیود برونی بکوشد، ولی هیچگاه به اختیار و «اراده آزاد» دست نمییابد.
البته کتابهای تاریخ فلسفه و لذات فلسفه از ویل دورانت هم کتابهای مناسبی هستند. آیا چیزی هست که همه به آن علاقهمند باشیم؟ آیا چیزی هست که مربوط به همه – صرف نظر که کی هستند و کجای جهان زندگی میکنند – باشد؟ آری، سرفی عزیز، مطالبی هست که قطعا مورد علاقه همگان است. سوفی می خواهد در دنیای هیلد و پدرش دخالت کند و در پایان کتاب یاد می گیرد چگونه این کار را انجام دهد.
ثبت ديدگاه