این کتاب برای کسانی نوشته شده که می‌خواهند با تعمق بیشتری به دنیای درونی خود نزدیک شوند و با بخش‌هایی از دنیای ناشناختهٔ روان‌شان بیشتر آشنا شوند. کتاب تکه هایی از یک کل منسجم نوشته پونه مقیمی، به زبان ساده با لحنی صمیمی به قلم درآمده است که یکی از دلایل محبوبیت این کتاب بین مخاطبان آن هم همین است. این کتاب یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های ایرانی با مضمون روان‌شناسی است که اولین بار در دی ماه 1397 از سوی انتشارات «بینش نو» منتشر شد و در حال حاضر به چاپ دویست و سی‌ام رسیده است. کتاب تکه‌هایی از یک کل منسجم، دارای 9 فصل است و از کنار هم قرارگرفتن یادداشت هایی کوتاه شکل گرفته است.

مسئله‌ یا به عبارت صحیح‌تر ترس طردشدگی از مسائل بسیار شایع و آسیب‌زای این روزهاست که در بسیاری از روابط خلل ایجاد کرده است و منجر به دعواها و کشمکش‌های بسیاری شده است. نویسنده در این یادداشت به درستی میان طردشدگی آسیب‌زا در دوران کودکی و توهم طردشدگی در بزرگسالی تفکیک قائل می‌شود. در واقع ما تنها در دوران کودکی است که می‌توانیم طرد و رها شویم چرا که تا سال‌ها نیازمند مراقب و حامی برای حفظ بقای خود هستیم؛ اما در بزرگسالی تنها احساس ضعف می‌کنیم در حالی که قادریم به راحتی و به تنهایی به بقای خود ادامه دهیم.

از دیگر مدارک تحصیلی او می‌توان به مدرک درمانگری روان‌پویشی کوتاه‌مدت اشاره کرد. او مدت‌ها در شبکه‌ رادیویی سلامت فعالیت داشت و در برنامهٔ داستان‌ها و آدم‌ها در سال 1395 نیز حضور داشته است. از مهمترین این موارد می ‌توان به کتاب های مرتبط با روانشناسی و خودشناسی اشاره کرد. کتاب های روانشناسی همواره طرفداران خاص خود را داشته است و هر کدام از این نویسندگان سعی کرده اند به روش های مختلف ابعاد مختلف روانشناسی و رفتاری را به مخاطبانشان بیاموزند. البته روانشناسی موضوعی است که شاید به اعتقاد بسیاری از افراد یک موضوع کسل و خسته کننده به نظر بیاید.

زبان ساده و لحن صمیمی آن یکی از دلایل محبوبیت این کتاب بین مخاطبان است. از طرف دیگر، شما حین خواندن این اثر با یک کتاب تخصصی روبه‌رو نیستید، بلکه کتابی در دست دارید که برای عموم نوشته شده است و این هم یک مزیت دیگر این کتاب است. در کنار پذیرش، ما یاد می‌گیریم که خودمان، شخص اول جهانمان هستیم و باید آن را بسازیم. در این صورت است که یاد می‌گیریم چطور دنیا، خوشبختی و آرامش‌مان را بر پایه حضور یا عدم حضور دیگران بنا نکنیم.

در حالی که اگر انسان وجود و توانایی های خود را بشناسد و آن را به خوبی درک کند قطعاً قادر خواهد بود برای حل این مشکلات راه حلی پیدا کند. اما اینکه چگونه انسان به این مهارت دست پیدا کند موضوعی است که در این کتاب به خوبی به خواننده آموزش داده می شود. در این فصل از احساس‌هایی هم‌چون نفرت، حسادت، ترس، شادی و عشق می‌خوانیم. نویسنده در این بخش علاوه بر بررسی احساس‌ها راه‌هایی را که از طریق آن‌ها از این احساس‌ها فرار می‌کنیم نیز بررسی کرده است.

درد و رنج تنهایی، مقایسه و… همگی اینها تکه ‌هایی اند که همه آنها را در وجودمان داریم. دری که قرار است به «اکنون» باز شود، در که باز شود، شما از گذشته و توهم‌های آینده و نگرانی‌ها رد می‌شوید و وارد «اکنون» می‌شوید. آرام آرام در جاده «اکنون» که جلو بروید، به آن فرد نزدیک می‌شوید و بالاخره روزی شانه به شانه او قرار می‌گیرید و او برمی‌گردد و شما صورتش را می‌بینید. از گذشته‌ها و دردهای همیشگی معلق در خاطره‌هایتان که رها شوید، متوجه می‌شوید رویاپردازی وابسته به «اکنون» است. از «اکنون» رد می‌شویم به امید آینده که شاید چیزی تغییر کند، اما آینده از قبل به وجود آمده، آینده از دل «اکنون» شما به دنیا آمده، «اکنونتان» را حس کنید. مضمون اصلی این کتاب مسائل روانشناختی و روابط بین افراد است.

اما امروز فضای آنلاین محدودیت‌های گذشته را از میان برداشته و امکانات زیادی در اختیار نویسنده قرار داده است. در اندوه، جهان سنگین می‌شود و زمان کند می‌گذرد اما در نهایت گذر می‌کند. در سالگردها و ماه‌های مشخصی که در آن اتفاق‌های تلخی رخ داده ما اندوه و اضطراب را دوباره تجربه خواهیم کرد. چون بدن به صورت ناهشیار نزدیک شدن تداعی زمانی خاص را متوجه می‌شود نزدیک شدن به سالروزی تلخ. به همین علت در نزدیک شدن به سالگردهای تلخ از حضور اندوه نا امید نشوید. اما در این کتاب می‌ گوید تکه تکه ‌های عالم کنار هم قرار گرفته ‌اند و ما را به وجود آورده ‌اند.

ویکتور فرانکل روانشناسی معناگرا بود که معتقد بود در زندگی هر فرد باید هدف، وظیفه یا رسالتی وجود داشته باشد که انسان خودش را وقف آن کند. این دیدگاه که به او کمک کرده بود تا زندگی را ارزشمند بداند و تجربه‌ای دردناک را پشت سر بگذارد، یکی از روش‌های او برای کمک به بیمارانش بود. کتاب «تکه‌هایی از یک کل منسجم» نیز از جاده نویسندگی آنلاین عبور کرده و به نظر می‌رسد یکی از دلایل پرمخاطب بودن این کتاب به شیوه تولدش برمی‌گردد، شیوه‌ای که بی‌شباهت به فرایند «بلاگ کردن کتاب» نیست. در این فرایند، نویسنده محتوای کتابش را طراحی می‌کند، دست به قلم می‌شود و نوشته‌هایش را به مرور در پست‌هایش منتشر می‌کند.

در این یادداشت به بررسی این اثر و آثاری که همانند این کتاب، تاثیرگذار هستند، می‌پردازیم. طبق گفته‌های او انگیزه‌های ما درونی‌ست و از دو چیز سرچشمه می‌گیرد؛ اضطراب‌ها و احساسات. با توجه به این‌که در بخش‌های ابتدایی به‌طور مفصل درباره‌ی خودشناسی، رابطه‌ی روان و جسم، و راهکارهای حرکت در مسیر ارتباط با دیگران می‌خوانیم، باید مبنایی نیز برای سنجش رفتارهایمان انتخاب کنیم.