ممکنه موفق بشه ممکنه موفق نشه یعنی روم امپراطوری داشت حوزه تمدن اروپایی یک دولتی به نام روم داشته موفق نشد هیچ وقت کلش رو بگیره. هفتاد هزار سال پیش، انسان خردمند موجودی کماهمیت بود که بیش از جاندارن دیگر، تاثیری بر محیط نداشت. او میکوشید تنها حیات خود را در میان موجودات دیگر حفظ کند؛ اما براثر تحولات زیستی و تغییرات تطبیقی دیگر با محیط مانند کشف آتش، کار گروهی، ساختن ابزار و… به رأس هرم جانداران صعود کرد. سلام و عرض خسته نباشید.واقعا سایت شما داره تبدیل به یه سایت مرجع واسه تحلیل و بررسی کتابها میشه…من هر وقت دنبال اطلاعات مفیدی راجع به یه کتابی بودم اول به سایت شما سر میزنم.جا داره از زحمات شما قدر دانی کنیم واقعا ممنونیم بابت سایت خوبتون. من همیشه وقتی با کتاب خوب و تاثیرگذاری روبهرو میشوم دوست دارم کتاب در بهترین حالت و بدون کوچکترین عیب و ایرادی باشد. این کتاب هم با وجود حجم نسبتا زیاد آن، ایرادهای نگارشی داشت اما به طور کلی میتوان از آن چشمپوشی کرد.
چون مطالعهی این بحث، اولویت اولم نبود، کمی طول کشید تا جای خود را در میان سایر کتابهایم – که هر کدام چند ماه در صف انتظار قرار داشتند – باز کند. خواهش کردم که اگر کتاب را خواند و از ترجمه راضی بود (یا لااقل ترجمه را قابل تحمل میدانست) تصویری از کتاب را برایم ارسال کند تا در روزنوشتهها بگذارم. بله، هراری با زبانی ساده و داستانگونه، مفاهیم پیچیده را توضیح میدهد که برای همه قابل فهم است. چون مسلط نیست اگر بخواهیم نقدی جدی بر آن وارد کنیم خیلی از مطالب آن ریزش خواهد کرد (به ویژه بخشهای جانورشناسیهایش).
قدرت شاهنشاهی ایران توی حوزه تمدن ایرانی مبتنی بر بازرگانی بوده اصلا شکلش فرق میکنه. از دوره ی داریوش که راه های سلطنتی درست می کنند بوده تا دوره شاه عباس که کاروانسرا درست می کنند، کلا شاهدانه تمدن ایرانی اینجوریه به این خاطر برای مردم تابعش خوب بوده، به این خاطر که فتح نمی کردن جایی رو اون مردم به نفعشون بوده به اینجور شبکه های تجاری متصل بشن و وفادار میموندن معمولا. ما یک جمله اینجوری توی کتابی در مورد تاریخ میبینیم از کسی که مورخه.
این ها مساحتشون صدهزار متر مربع هست پادشاهی ها در در هم ادغام می شن و یک واحدهای بزرگتری رو می سازن که دو جورداره، یا شاهنشاهی هست اولین بار هم این اتفاق در ایران میوفته میشه دولت هخامنشی. یا شاهنشاهی هست یعنی نظم سیاسی ایرانشهریه یا توی بقیه تمدن ها دومی رخ میده یعنی امپراطوریه که به لحاظ اندازه و پیچیدگی یک مقدار شبیه شاهنشاهی هست منتها شاهنشاهی فقط در ایران تحول پیدا کرده. این طور خدمتتون بگم که دوتای این ها به لحاظ مساحت چند میلیون متر مربع رو ممکنه در بر بگیرند به لحاظ جمعیت چند میلیون نفر رو در بر می گیرند. من دیدگاه خودم رو بگم که متفاوته یک مقدار با دیگران ولی سازگار هست باهاشون امپراتوری یک سطح پیچیدگی نظام سیاسی هست. نظام سیاسی ابتدای کار دولت شهره، این که من دارم میگم یک مدل سیستمی در مورد تکامل نظام های اجتماعی هست. شما توسعه نظام سیاسی رو بعد از انقلاب کشاورزی ابتدا در قالب دولت شهرها دارین.
کتاب سال ۲۰۱۲ به زبان عبری منتشر شد و خیلی مورد استقبال قرار گرفت در کشور اسرائیل و دو سال بعد به زبان انگلیسی ترجمه شد و نسخه ای که ما داریم از زبان انگلیسی به فارسی برگردانده شده. کتابی هم هست که در سطح جهانی و در ایران مورد استقبال قرار گرفت که چند مترجم و چند ناشر همزمان ترجمش کردند و منتشرش کردند. کتاب انسان خردمند، کتابی پرفروش توسط مورخی به نام یووال نوح هراری است. این کتاب برای اولین بار در سال 2011 به زبان عبری منتشر شد و از آن زمان به بسیاری از زبانها ترجمه شده است. مهمترین نکته اینه که هراری یک اسرائیلی هست و به نظر میاد خیلی وابسته به ایده اولوژی دولت اسرائیل کنونی هست در یک کلمه بگم ایران ستیز خیلی فاش وعیان هست.
گردآورنده شکارچیان البته به سبک زندگی کهن میمونهای درشت نزدیکتر از همه بوده یعنی سطح زندگیشون همونیه که توی شامپانزه هم میبینید و خب البته که مهارت زیادی در مورد شناسایی درختان و گیاهان و جانوران و خوراکی و اینها داشتند. منتها اصلا به این دلیل نیستش که شما بگید که انسان وقتی گردآوری شکار رو کنار گذاشت و کشاورز شد دیگه ارتباطش با طبیعت قطع شد و دیگه مهارتهاشو از دست داد، این چنین نیست. این ها تراز اول نیست کارش ولی خواندنیست و بعضی کاراش و یکسری مقاله هاش که در مورد مفاهیم تاریخی شکل میگیره درباره مفاهیم تاریخ بحث کرده اونها واقعا مطالب خوندنی و جالبه. توی سخنرانیاش اگه گوش بدید خیلی فاش و روشن هم هست متوجه میشید که شخصیت غیر عادی هستش.
مثلا در مورد آیین بودایی حرف میزنه یک چیزهایی میگه که تقریبا مثلا شبیه این جزوه هاییه که مبلغان دین بودایی در اروپا و آمریکا چاپ می کنند، مردم جمع میشن فکر می کنند یوگا هم بوداییه در حالیکه هندو هست، یکسری چیزهارو با هم قاطی میکنه فکر می کنه آیین بوداست در حالیکه این اصلا اینها ربطی به همدیگه نداره. نادیده گرفتن نام ایران منتهی به این شده که یک کج و کولگی هایی در روایت تاریخ رخ بده که خیلی شگفت انگیزه. حالا ریزه کاری هاش رو دیگه کاری نداریم مثلا در مورد پیدایش پول حرف میزنه، وقتی در مورد تاریخ شما دارید مینویسید دقیق باید حرف بزنید، بگید اولین بار پول کجا به وجود اومد یک تاریخ مشخص. قدیمی ترین پولی که ما داریم برای کی هست؟ قدیمی ترین پولی که ما داریم ضرب دوران کوروش هخامنشی هست. اینها سکه هایی هستند که بهشون میگفتن سکه ی کرزوسی به غلط، چون فرض میکردند کرزوس لودیایی که همون شاهی هست که کوروش رو شکست میده و سرزمینش رو میگیره مدت کوتاهی هم سلطنت میکنه و سلسله اش هم خیلی کوتاه دولتش هم اصلا دولت خیلی مهمی نیست. مثلا گفته راه آهن انگلستان انقد بود توی هند اونقدر بود که انگلیسها کشیده بودن چقدرعالی بود چقدر خوب بود چقدر پیشرفت بود یه تعداد عقب مونده فقط راه آهن نداشتند مثلا ایران، ایرانی ها اصلا استعداد دریافت تمدن رو ندارن و چیزهای این شکلی گفته.
کتاب انسان خردمند به صورت یک داستان جذاب تاریخ پیشرفت انسان ها را روی زمین تا حد ممکن به صورت مختصر روایت می کند.یووال نوح هراری از منابع تاریخی برای نوشتن این کتاب بهره برده است. این تمایلات و تحولات هستند که اجازه داده اند که انسان خردمند مدام پیشرفت کند. یووال نوح هراری، مورخ اسرائیلی در ۲۴ فوریه ۱۹۷۶ به دنیا آمده است.نویسنده کتاب انسان خردمند یووال نوح هراری است و در ادامه این کتاب نیز کتاب انسان خداگونه را نوشته است. او فارغ التحصیل در مقطع دکترا از دانشکاه آکسفورد در رشته تاریخ است و به تدریس تاریخ جهان در دانشگاه عبری اورشلیم مشغول است.
ثبت ديدگاه