سپس، برای کاهش احتمال قربانی شدن، شیوه‌های تازه‌ای از تفکر نقادانه را پیشنهاد می‌کنند که بی‌شک دیدگاه کلی ما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. آن‌ها چندین کلاهبردار معروف مانند برنی میداف و ترانوس را مورد بحث قرار می‌دهند و دلیل موفقیت درازمدت‌شان را توضیح می‌دهند. در بیشتر موارد، قربانیان مجذوب ادعاهای بی‌اساسی می‌شوند که صرفاً برای فریب آن‌ها ایجاد شده‌اند. در دنیای امروز که همواره شاهد گسترش انواع فریب و عواقب سنگین آن هستیم، کلاهبرداران برای جلب توجه و اعتماد ما بیش از هر چیز دیگری، از نحوۀ عملکرد ذهن ما سوءاستفاده می‌کنند. در حقیقت کتاب ما ساده نیستیم را می‌توان یک تحقیق علمی در باب روان‌شناسی کلاهبرداری دانست؛ کتابی که با خواندن آن امید می‌رود از این پس، کم‌تر در دام کلاهبرداران، تبلیغات غیرواقعی و سودجویان اینترنتی بیفتیم.

سایمونز و چابریس دو روانشناس پرفروش نیویورک تایمز ،  در این کتاب،  از تحقیقات کلاسیک و امروزی در روان‌شناسی شناختی و علوم اجتماعی استفاده کردند تا نشان دهند که چرا همۀ ما دست‌کم در برخی مواقع فریب می‌خوریم. در سراسر کتاب ما ساده نیستیم، بارها به اهمیت طرح سؤال‌های مهم و بررسی دقیق جنبه‌های مختلف پیشنهادات اشاره شده است. در هر فصل این کتاب، با سؤال‌هایی مواجه می‌شویم اگر به‌موقع مطرح شوند، به تشخیص اینکه چرا فریب می خوریم، کمک شایانی می‌کنند. با مطالعه دربارۀ عادت‌ها و قلاب‌های شناختی و مشاهدۀ مثال‌های متعدد از چگونگی عملکرد فریبکاران، به مرور یاد می‌گیریم که پیش از انجام بررسی‌های لازم، هر ادعایی را نپذیریم.

در این کتاب، از تحقیقات کلاسیک و امروزی در روان‌شناسی شناختی و علوم اجتماعی استفاده شده تا مشخص شود که چرا همه ما دست کم در برخی مواقع فریب می‌خوریم. علم نهفته در پس عادت‌ها و قلاب‌های شناختی توصیف شده، نحوه کمک گرفتن از آنها مورد بحث قرار گرفته و نحوه بهره‌برداری از آنها توضیح داده شده است. هر فصل شامل قواعدی است که خلاصه‌وار توصیه‌های نویسندگان را برای مواقعی که باید گوش به زنگ باشیم دربرمی‌گیرد.

بیک میکوبیولوژیست هلندی‌ای بود که به یک محقق مستقل در زمینه‌ی تقلب تبدیل شد. او استاد بزرگ تشخیص «یگانگی» در تصاویری است که در ظاهر کاملاً متفاوت هستند. اساساً مسئول رسواسازی دست‌کم یک «شرکت فروش مقالات جعلی»- یک منبع واحد از داده‌های ظاهراً ساختگی که در چهارصد مقاله‌ی علمی مختلف منتشر شده- بود.

وقتی این دو نسخه را با یک صفحه‌ی خالی از هم جدا کردند، افراد مکرراً متوجه تغییر نمی‌شدند؛ در حالی که اگر می‌دانستند باید به کجا نگاه کنند، تغییر واضح بود. یافتن تغییرات سخت است؛ اما رنسینک نشان داد که یافتن تنها یک مورد تغییرناپذیر در دریایی از موارد متغیر سخت‌تر است. فرض کنید که می‌خواهید از میان ده‌ها شکلی که هربار تغییر رنگ می‌دهند، شکلی را پیدا کنید که رنگش ثابت باقی می‌ماند. سختی این امر نشان می‌دهد که الیزابت بیک کار تحسین‌برانگیزی انجام داده است. از این رو برای افرادی که علاقه‌مند به شناخت ذهن هستند، می‌تواند جالب باشد.

به همراه سوالات مشخصی که می‌توانیم بیش از آنکه دیر شود، برای تشخیص فریب بپرسیم. زیرا همه ما ممکن است هر روزه به طرایق مختلف، در معرض فریب‌های گوناگون قرار بگیریم. حتماً ماجرای اسب جنگ تروآ به گوشتان خوده است؛ اسب چوبی و غول‌پیکری که یونانی‌ها توانستند با حقه‌ی مخفی شدن در آن به دل مرز‌های تروآ راه پیدا کنند و جنگ را به نفع خود تمام کنند. آن‌ها گاهی در قالب یک پیشنهاد دل‌پذیر یا در شمایل یک موقعیت استثنائی ظاهر می‌شوند؛ اما غالباً ما زمانی به هویت پوچ و خیالی آن‌ها پی می‌بریم که دیگر کار از کار گذشته است. آن‌ها با استفاده از ابزار و امکانات آزمایشی که علوم شناختی و رفتاری در اختیارشان می‌گذارد، به دنبال سازوکاری برای بهبود عملکرد ذهنی ما در برابر موقعیت‌های هوس‌انگیز اما آسیب‌زا هستند. نویسندگان این اثر خواندنی به خوانندگان خود کمک می‌کنند که با بینش دقیق‌تری به عادات فکری و رفتاری خود نگاه بیندازند و خطاها و اشتباهات پرتکرار خود را اصلاح کنند.