هنگامی‌که فئودور داستایوفسکی به همراه دوستانش برای انجام مراسم اعدام، با چشم‌بند و پشت به دیوار به صف کشیده بودند، در آخرین لحظه‌ی ممکن، پیکی از تزار خواستار عفو و تقلیل مجازات آن‌ها شد. پس از تجربه‌ی قرار گرفتن در برابر جوخه‌ی اعدام یکی از زندانیان برای همیشه دیوانه و دیگری بعدا به یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان تاریخ تبدیل شد. داستایفسکی در طول دوران زندگی خود، شاهد بسیاری از اتفاقات مهم و تأثیرگذار برای روسیه و جهان بوده است. او در سال 1849 به دلیل فعالیت‌های سیاسی خود در دوران انقلابی، به اعدام محکوم شد اما در نهایت، مجازات او به دلیل توسل برخی از نویسندگان به نیکلای پاویچ کیروف، تبدیل به سال‌ها زندان و کار اجباری در سیبری شد.

بخش دوم هم شامل مشروح بازجویی‌هایی است که طی فرایند رسیدگی به پروندهٔ محفل پتراشفسکی، از داستایفسکی شده‌است. خودِ نویسنده این بازجویی‌ها را بعدها در سال ۱۸۶۰ بازنویسی کرده و توضیحاتی نیز به‌صورت موردی بدان اضافه کرده‌است. درست لحظاتی پیش از اجرای حکم تیرباران و دقایقی پس از اینکه اعضای حلقه‌ی پتراشفسکی به اجبار صلیب را بوسیده …. فئودور داستایفسکی در سال 1881 درگذشت ولی به دلیل بیماری‌های متعددی که داشت، زندگی‌اش به سختی بود.

نیمه‌شبِ بیست‌وسوم آوریل 1849، سی‌وشش نفر از جمله فیودور داستایفسکی به جرم عضویت در «محفل پتراشفسکی» بازداشت شدند. پس از اتمام بازجویی‌ها، به فرمان تزار نیکلای اول، دادگاه تشکیل شد و داستایفسکی را به جرم خواندن، گزارش‌ندادن و توزیع نامه‌های ضددینی و ضدحکومتی به تیرباران محکوم کرد. همچنین او درباره‌ی پرونده‌ی خود و دیگر اعضای محفل پتراشفسکی نوشته و البته مشروح بازجویی‌هایش را طی زمان رسیدگی به این پرونده بی‌کم‌وکاست آورده‌است. نیمه‌شبِ بیست‌وسوم آوریل ۱۸۴۹، سی‌وشش نفر از جمله فیودور داستایفسکی به جرم عضویت در «محفل پتراشفسکی» بازداشت شدند. نیمه‌شبِ ۲۳ آوریل ۱۸۴۹، ۳۶ نفر از جمله فیودور داستایفسکی به جرم عضویت در «محفل پتراشفسکی» بازداشت شدند.

درست لحظاتی پیش از اجرای حکم تیرباران و دقایقی پس از اینکه اعضای حلقه‌ی پتراشفسکی به اجبار صلیب را بوسیده بودند تا حکم تیربارانشان اجرا شود، یکی از مهم‌ترین احکام بخشش تمام تاریخ از راه رسید. تزار روسیه جلوی مرگ یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان و اندیشمندان تمام دوران‌ها را گرفت، آن هم در زمانی که او هنوز شاهکارهایش را ننوشته بود. نخستین نمایش‌نامه‌ی او که برایش محبویت جهانی به ارمغان آورد، «مارا/ساد» بود که سال ۱۹۶۴ نوشته بود.از دیگر نمایشنامه‌های او می‌توان به «استنطاق»، «ترانه‌ی دلقک لوسی‌تانیایی» و ….

اتهام اصلی‌ای که بر فئودور وارد است خواندن چندباره‌ی نامه‌ی بلینسکی به گوگول است که در آن زمان به‌دلیل محتوای ضدحکومتی‌اش ممنوع بود. این نامه لحنی سراسر انتقادی به دستگاه حکومتی روسیه و حکومت‌داری نیکلای اول داشته و در زمانه‌ی خودش، به قول مقدمه‌ی مترجم کتاب، ماهیتی براندازانه داشت. بلینسکی این نامه را در اوج بیماری به گوگول نوشت و او را متهم کرد که سمت‌وسوی دیدگاه‌هایش متمایل شده است به نیکلای اول. بلینسکی در این نامه ارزش‌های ضدغربی مطرح می‌کند و از بازگشت به گذشته سخن به میان می‌آورد.

از جمله آثار برجسته داستایفسکی می‌توان به “جنایت و مکافات”، “برادران کارامازوف”، “خاطرات خانه اموات” و “زیر زمین” اشاره کرد. او به دلیل قدرت ذهنی و دیدگاه‌های بی‌نظیر خود، همواره به یکی از برجسته‌ترین نویسندگان روسیه و جهان شناخته شده است. «استنطاق» در حقیقت گزارشی است از محکمه‌های برگزارشده برای عوامل کشتار قربانیان اردوگاه آشوویتس، در آلمان. عواملی که هیچ‌کدام فرمانده یا تصمیم‌گیر اردوگاه مرگ نبودند، اما وظایف عملیاتی آن را بر عهده داشتند؛ مسئول اسم‌نویسی، راه‌بر قطار، تأمین‌کننده وسایل یا کارهای خرد دیگری از این دست. عواملی که همه کارهایی کوچک کرده بودند که جزئی از فاجعه‌ای بزرگ بود.این کتاب را می توانید در سایت باشگاه ادبیات رایگان دانلود کنید. «استنطاق» پیتر وایس، از کلاسیک‌ترین نمونه‌های نمایشنامه مستند است.

شخصیت‌های زیادی در رمان‌های داستایوفسکی در وضعیتی مشابه قرار می‌گیرند. این تجربه باعث شد داستایوفسکی بیشتر از دیگر روشنفکران زمان خود بر اهمیت زندگی به‌عنوان یک موهبت تاکید کند. درون‌مایه‌ی رمان‌های او به‌جای نگاهی جبرگرایانه و ماتریالیستی به جهان،‌ بیشتر در مورد آزادی، صداقت و مسئولیت فردی است. داستایوفسکی علی‌رغم تمام مسائلی که در کتاب استنطاق مطرح می‌شوند، در همان سال ۱۸۴۹ به سپری کردن چهار سال در زندان محکوم می‌شود. کتابراه مرجع قانونی دانلود کتاب الکترونیکی و دانلود کتاب صوتی است که امکان دسترسی به هزاران کتاب، رمان، مجله و کتاب صوتی و همچنین خرید کتاب الکترونیک از طریق موبایل تبلت و رایانه برای شما فراهم می‌کند. شما با استفاده از کتابراه همیشه و همه جا به کتاب‌ها و کتابخانه خود دسترسی دارید و می‌توانید به سادگی از هر فرصتی برای مطالعه استفاده کنید.

کتاب صوتی استنطاق، شرحی است از آن تجربه‌ٔ هول‌آور؛ همچنین او درباره‌ٔ پرونده‌ٔ خود و دیگر اعضای محفل پتراشفسکی نوشته و البته مشروح بازجویی‌هایش را طی زمان رسیدگی به این پرونده بی‌کم‌وکاست آورده است. همان‌طور که در کتاب صوتی استنطاق می‌شنویم فئودور داستایوفسکی به‌جای اعدام، به چهار سال زندان در اردوگاه کار اجباری در سیبری و پس‌ازآن یک دوره نامحدود به‌عنوان سرباز محکوم شد. پس از بازگشت به روسیه داستایوفسکی رمانی بر اساس تجربیات زندان و سربازی اجباری خود نوشت. همه‌ی این تجربیات تحت تاثیر روند بازجویی‌هایی اتفاق افتاده است که در کتاب صوتی استنطاق موردتوجه قرار گرفته‌اند.

کتاب صوتی استنطاق بازجویی‌های داستایوفسکی و همفکرانش پس از دستگیری است که توسط خود او در سال 1860 بازنویسی و جمع‌آوری شده است. داستایوفسکی پس از دستگیری 8 ماه در زندان بود و به اعدام محکوم شد. در 22 دسامبر همان سال او را به همراه دیگر اعضای حلقه‌ی پتراشفسکی برای محاکمه به میدان سمیونوفسکی برندند و در آنجا تمام اعضا محکوم به تیرباران شدند. کتاب الکترونیکی «استنطاق» نوشتهٔ فئودور داستایفسکی با ترجمهٔ عبدالمجید احمدی در نشر برج چاپ شده است.

فیودور میخایلوویچ داستایوسکی در ۱۱ نوامبر ۱۸۲۱ به دنیا آمد. ویژگی منحصربه‌فرد آثار او، روانکاوی و بررسی زوایای روانی شخصیت‌های داستان است. بسیاری او را بزرگ‌ترین نویسندۀ روان‌شناختی جهان به‌شمار می‌آورند.