به عنوان مثال، تصور کن یه بوقلمون هستی که توی یه مزرعه زندگی میکنه. تو طول سال ها، کشاورز به تو غذا داده، تو آزادانه تو زمین های کشاورزی پرسه زدی و حتی مکانی برای زندگی برات فراهم کرده. با استفاده تجربه ای که از گذشته داری، هیچ دلیلی وجود نداره که فردا روز متفاوتی نسبت به امروز یا دیروزت باشه. اگرچه به نظر میرسه که انسان ها باهوش ترین حیوانات روی کره زمین هستن اما هنوز راه زیادی در پیشه تا همه افراد عادات بدشون رو ترک کنن.
با درک این نکته که بسیاری از وقایع بهسادگی قابل توضیح نیستند، میتوانیم از آسیبهای ناشی از پیشبینیهای نادرست جلوگیری کنیم و به درک عمیقتری از دنیای پیچیدهای که در آن زندگی میکنیم، دست یابیم. اما خلق چنین داستانهایی روش خوبی برای به دست آوردن درک ارزشمندی از دنیا نیست، چون این فرایند تنها با نگاه به گذشته عمل میکنه و توضیحات بیشماری که ممکنه برای هر یک از وقایع موجود باشه رو نادیده میگیره. واقعیت اینه که وقایع کوچیک و به ظاهر بیاهمیت میتونن عواقب غیر قابل پیشبینی و چشمگیری داشته باشند. طبق این نظریه، بال زدن پروانهای در جایی از کره زمین یک ماه بعد باعث رخ دادن طوفانی در سوی دیگر اون میشه. همچنین قویهای سیاه میتوانند مقیاس و گستردگی متفاوتی داشته باشند.
این کتاب داستان قوهای سیاه را به ما میگوید؛ رویدادهای تاثیرگذار و غیرقابل پیشبینی که از زمانی که ما چیزی در مورد تاریخ میدانیم در حال وقوع است. نویسنده مبانی این مفهوم را توضیح میدهد و بیان میکند که مردم در چه مواردی در تلاش برای پیشبینی یا تأثیرگذاری بر یک قوی سیاه، مرتکب اشتباه میشوند. نسیم طالب یک رویداد را “قوی سیاه” می نامد اگر غیرقابل پیش بینی باشد؛ نه به دلیل تصادفی بودن آن، بلکه به این دلیل که ما احتمالات بسیار نادر را نادیده میگیریم. اگرچه جهان توسط رویدادهای غیرقابل پیشبینی اداره میشود، به این معنی نیست که نمیتوانیم از آنها سود ببریم. طالب در کتاب قوی سیاه با ارائه مجموعهای از نکات عملی، راهی برای بهرهمندی از عدم قطعیت در جهان ارائه میدهد. جهان پر از رویدادهای غیر قابل پیشبینی است که بعد از رخ دادنشان، زندگی ما را برای همیشه دگرگون میکنند.
این رویداد همچنین بر نیاز به همکاری جهانی در مقابله با بحرانهای فراگیر تأکید کرد. علاوه بر این، اثرات رویدادهای قوی سیاه مانند کووید-۱۹ میتواند سالها بر بازارهای مالی، از جمله سهام و ارزهای دیجیتال، باقی بماند و این موضوع بر اهمیت بازنگری در استراتژیهای اقتصادی تاکید دارد. همه رخدادهای ناگوار را نمیتوان Black Swan دانست، زیرا این وقایع ذاتاً غیرقابل پیشبینی هستند.
البته اقتصادی که در آن به ایدهها بها میدهد، نشان میدهد که به سایر ایدههای کوچکتر پاداشی داده نمیشود و بین سایر تولید کنندگان ایده نابرابری شکل میگیرد. انتقاد از خود میتونه به تو کمک کنه تا نسبت به سایرین در حوزه کاریت موفق تر عمل کنی. برای مثال، اگه میدونی فرصت خوبی برات جور شده، همیشه خطرات غیرقابل پیش بینی رو بررسی کن. در حالی که نمیتونیم بر تصادفی بودن یا محدود بودن ذهنمون برای درک پیچیدگی های پیروز بشیم، حداقل میتونیم آسیب های ناشی از عدم آگاهیمون رو کاهش بدیم. نظریه مطرح شده در این کتاب بعدها به عنوان نظریه قوی سیاه معروف شد. در واقع نکاتی که در این کتاب به آنها اشاره میشود هیچ گروه سنی خاصی را نشانه نرفته است.
ثبت ديدگاه