برای مثال، در شرق آسیا، کشت برنج که به همکاری و هماهنگی نیاز داشت، فرهنگ جمعگرایی را تقویت کرد، در حالی که در شمال چین، کشت گندم که فعالیتی فردگرایانهتر بود، به شکلگیری رفتارهای فردگرایانه منجر شد. این تفاوتها حتی در نرخ طلاق و سطح اختراعات مناطق مختلف قابل مشاهدهاند. علاوه بر تاثیرات ناشی از نابالغ بودن قشر پیشانی، مشکلات دوران کودکی نیز میتوانند تأثیرات ماندگاری بر رفتار افراد داشته باشند. مغز کودکان از انعطافپذیری عصبی بالایی برخوردار است، به این معنی که میتواند اطلاعات را با سرعت بیشتری نسبت به مغز بزرگسالان جذب کند. با این حال، تجربهی مکرر وقایع منفی در کودکی میتواند به مشکلات رفتاری در آینده منجر شود. رفتار ما در تعامل با افراد مختلف، مانند بهترین دوست یا رئیس، معمولاً متفاوت است.
کتاب «رفتار» رابرت ساپولسکی، یک بررسی گیرا و تأملبرانگیز درباره رفتار انسان از منظر بیولوژیکی و عصبی است. ساپولسکی، عصبشناس و نخستیشناس مشهور، به طرز ماهرانهای در این کتاب به کنش متقابل پیچیده ژنتیک، محیط و انتقالدهندههای عصبی که کنشها، واکنشها و تعاملات اجتماعی ما را شکل میدهند، میپردازد. حتی اگر مغز در دو سال اول زندگی ۸۵٪ رشد خود را تکمیل کند، ۱۵٪ باقیمانده برای تعیین رشد رفتاری حیاتی است. قشر پیشانی مغز، که مسئول کنترل تصمیمگیریهای منطقی و تنظیم رفتار است، تا اواسط دههی ۲۰ زندگی به طور کامل رشد نمیکند. این موضوع به ویژه در دوران نوجوانی اهمیت پیدا میکند، زیرا نابالغ بودن قشر پیشانی میتواند منجر به رفتارهای تکانشی و ریسکپذیر شود. این سرنخها شامل اطلاعات بصری، شنیداری و لمسی هستند که به طور مداوم به مغز ارسال شده و نحوۀ تعامل ما با جهان را تحت تأثیر قرار میدهند.
سالها تا دههها قبل از وقوع یک رفتار، ما در جوامع انسانی رشد کردهایم که رفتار ما را شکل میدهند. به عبارت دیگر، اگر در اوایل زندگیمان در معرض خشونت مداوم قرار گرفته و به آن عادت کرده باشیم، بیشتر مستعد خشونت خواهیم بود. و اگر صدها تا هزاران سال به عقب برگردیم، میبینیم که جغرافیا و بومشناسی اجدادی ما نیز رفتار انسان را به خوبی یا بدی تحت تأثیر قرار دادهاند. در نتیجه باید رویکردی بینرشتهای برای توضیح ریشههای پیچیدهی رفتار انسان در پیش بگیریم. طاقچه یکی از بزرگترین سایتهای دانلود رایگان کتاب pdf و epub و خرید کتاب است که محتوایش را بهصورت قانونی و با رعایت حق کپیرایت در اختیار علاقهمندان قرار میدهد.
کتاب رفتار پژوهشی برجسته از رابرت ام ساپولسکی، عصبزیستشناس و نخستیشناس معروف، پیرامون رفتار انسان است. چرا نظامهای رتبهبندی وجود دارند؟ پاسخ تقریباً در دههی 1960 و انتخاب گروهی مارلین پرکینز بود؛ در این مدل، یک گونه از نظام اجتماعی پایداری سود میبرد که در آن، همه جایگاه خود را میدانند. این دیدگاه به واسطهی این باور نخستیشناختی تقویت شد که در یک سلسلهمراتب، فرد آلفا (یعنی کسی که قبل از سایرین حق انتخاب همه چیز را دارد)، در جایگاه یک “رهبر”، به نوعی کار مفیدی برای گروه انجام میدهد. البته معلوم شد که این حرف مزخرف است؛ آلفاهای نر خودشان نمیدانند که به کدام سمت میروند (با توجه به اینکه در سنین نوجوانی به گروهها منتقل میشوند). یک آلفای نر ممکن است برای محافظت از یک بچه (اگر بچه احتمالاً مال خودش باشد)، با یک شیر روبهرو شود. بررسی رفتار انسان در شرایط مختلف از دیدگاه بیولوژی توسط رابرت ساپولسکی، پروفسور دانشگاه استنفورد امریکا است.
برای مثال، مورد چارلز ویتمن، که در سال ۱۹۶۶ مرتکب یک تیراندازی دستهجمعی شد، نشان داد که فشار یک تومور بر آمیگدالای او احتمالاً به رفتار خشونتآمیز ناگهانی او منجر شده است. نویسنده در این کتاب به ریشههای تکاملی رفتار انسان هم میپردازد و تحلیلی قانعکننده از اینکه چگونه الزامات بقایی اجداد ما همچنان بر اعمال ما تأثیر میگذارد ارائه میکند. او از طریق گزارشهای جذاب از رفتار حیوانات و روانشناسی تکاملی، راههایی را نشان میدهد که میراث بیولوژیکی بر پویایی اجتماعی امروزی، فرآیندهای شناختی و پاسخهای احساسی ما تأثیر گذاشته است. کتابخواندن در کنار تمام فایدههایش و ارزشهایی که به وجود میآورد، هزینه دارد! این نگرانی همواره وجود دارد که با افزایش قیمت کتابها، ممکن است عدهای از مطالعه دست بردارند یا از آن فاصله بگیرند.
رابرت ساپولسکی در کتاب رفتار تلاش میکند به برخی از عمیقترین و چالشیترین سوالات ما دربارهٔ قبیلهگرایی و بیگانههراسی، سلسله مراتب و رقابت، اخلاق و ارادهٔ آزاد و جنگ و صلح پاسخ دهد. کتاب رفتار دستاوردی بزرگ، قدرتمند و قهرمانانه محض در نوع خود محسوب میشود. او با کاوش عواملی شروع میکند که بر واکنش فرد در لحظهٔ بروز یک رفتار تاثیر میگذارد. سپس بهتدریج به عقب برمیگردد و نهایتاً به تاریخ عمیق گونهٔ انسان و سیر تکاملی آن میرسد. در واقع، زیستشناسی رفتاری ما به شدت با جامعه، فرهنگ و تاریخ انسان درهم تنیده است.
ثبت ديدگاه