مولانا به سبب افکار و اندیشه‌های بلند و نیز آثار گرانقدری که از خود به جای گذاشته، از دیرباز مورد توجه اندیشمندان و پژوهشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است. حکایت‌های باشنده در مثنوی از بن‌گاه‌ها و منابع گوناگون کهن‌تر آمده‌اند. برخی سراسر در مثنوی‌های عطارنیشابوری همچون منطق‌الطیر باشنده‌اند. برخی همچون داستان خلیفه و لیلی، پادشاه و خانه کمپیر، استر و استر، محمود و ایاز، گنج نامه، حلوا ساختن جهود و عیسوی و مسلمان از مقالات شمس برآمده‌اند. به طور کلی مولانا را می‌توان در شمار 5 شاعر بزرگ تمام تاریخ ایران‌زمین قلمداد کرد.

مثنوی مولوی تا کنون به بیشتر زبان‌های زنده دنیا ترجمه شده است و در هر گوشه‌ای از دنیا، طرفداران خاص خود را دارد. در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت و پس از معرفی کامل مولانا و مثنوی او، متن کامل مثنوی مولوی را بدون سانسور و حذفیات برای مطالعه آنلاین شما قرار خواهیم داد. این نسخه از کتاب مثنوی معنوی که همچون دیگر کتاب‌های موجود در کافه‌کتاب، توسط کاربران سایت ارسال شده است، بنابر اطلاعاتی که در داخل خود کتاب موجود است، توسط «آقای حسین کُرد» و «پایگاه اینترنتی صوفیسم» تایپ و PDF شده است.

سلطان‌ العلما در حدود سال ۶۲۸ قمری جان سپرد و در همان قونیه به خاک سپرده شد. در آن هنگام مولانا جلال‌ الدین ۲۴ سال داشت که مریدان از او خواستند که جای پدرش را پر کند. این داستان، نمونه‌ای از هنر مولانا جلال الدین محمد بلخی در بیان مفاهیم عمیق عرفانی است. او با این حکایت، مفهوم رهایی از تعلقات دنیوی و پرواز روح به سوی حقیقت را به زیبایی به تصویر می‌کشد. طوطی، نماد روح انسان است که در قفس تن اسیر شده و تنها با رها کردن تعلقات و خواسته‌های نفسانی و به عبارتی «مردن»، می‌تواند به آزادی حقیقی دست یابد. مثنوی معنوی یکی از آثار برجسته مولانا جلال‌الدین محمد بلخی است که به زبان فارسی سروده شده و شامل شش دفتر می‌باشد.

این جنون و بی قراری به جایی رسید که تعادلم را از دست دادم و دیگر قونیه را محل زندگی نمی دانستم. پس ناگهان به راه افتاد و قونیه را ترک کرد و به شام ​​و دمشق رفت و جمع کثیری از شاگردان، اعم از مردم عادی و خاص، اعم از ثروتمند و غیر متمول، به دنبال او رفتند. در تاریخ ادبیات ایران‌زمین شما هرگز نمی‌توانید کسی را بیابید که جایگاه مولانا را داشته باشد. کمتر کسی را می‌توان یافت که این‌گونه همه‌ خصائل والای انسانی و عرفانی را یکجا داشته باشد.

عشق، هویت، معنای زندگی و رابطه‌ی انسان با خدا، از جمله موضوعاتی هستند که مولانا جلال الدین محمد بلخی با ظرافت و عمق خاصی به آن‌ها می‌پردازد. به‌عنوان مثال، داستان معروف «نی‌نامه» در ابتدای کتاب مثنوی معنوی را در نظر بگیرید. مولانا در این حکایت از زبان نی‌ای سخن می‌گوید که از نیستان جدا شده و ناله‌ی جدایی سر می‌دهد. این تصویر، تمثیلی از وضعیت انسانی را ارائه می‌دهد که از اصل خویش دور افتاده و در جست‌وجوی بازگشت به آن است.

اگر پیش‌تر در گنجینه یا پیشخان خوانشگران گنجور نام‌نویسی کرده‌اید می‌توانید با همان اطلاعات کاربری به گنجور وارد شوید. پس از عضویت، لینک دانلود این کتاب و همه‌ی کتاب‌های سایت برای شما فعال می‌شوند. شام و علمای آن و دیگر اشراف و عوام در مدتی که در سرزمین دمشق بود، از سر صداقت و عشق کامل شاگرد و غلام او شدند.

فراتر از حوزه‌ی ادبیات، تأثیر مثنوی در عرصه‌های دیگر هنر نیز چشم‌گیر بوده است. حتی موسیقی‌دانان با الهام از مفاهیم والای این منظومه، آثاری ماندگار خلق کرده‌اند. تاریخچه و سرگذشت کتاب مثنوی معنوی، خود حکایتی شگفت‌انگیز است که ارزش اشاره‌ای مختصر را دارد. این اثر عظیم در قرن هفتم هجری قمری، حدود سال‌های 657 تا 665 هجری قمری (مصادف با 1258 تا 1273 میلادی) سروده شده است. مولانا جلال الدین محمد بلخی این کتاب را در دوران پختگی فکری و عرفانی خود و پس از آشنایی با شمس تبریزی خلق کرده است.

هجده بیت نخست دفتر اول مثنوی معنوی به نی نامه شهرت دارد و چکیده ای از مفهوم ۶ دفتر است. مولانا از آن دسته از انسان‌هایی بود که معنی واقعی کلمه با عشق حقیقی ارتباط پیدا کرد و در این راه همه چیز خود را فدا کرد. کتاب مثنوی معنوی یکی از معدود کتاب‌هایی است که انسان را به خداوند نزدیک می‌کند.