کلبیون معتقد بودند که تنها راه رسیدن به آزادی واقعی، رهایی از نیازها و تمایلات غیرضروری است. این سوال ساده به نظر میرسید، اما هر چه بیشتر به آن فکر میکرد، پیچیدگی بیشتری در آن مییافت. شاید نامش، شاید سنش، یا حتی چیزهایی که دوست دارد، پاسخ این سوال باشد. آلبرتو طرحی برای فرار از ذهن آلبرت ناگ – پدر هیلد – طراحی می کند و آن ها باید دوره فلسفه را زودتر تمام کنند. او درباره روشنگری و ارزش های انسانی آن، کانت و اتحاد اندیشه تجربی و خردگرایانه با سوفی صحبت می کند. او هر روز نامه ای دریافت می کند که چند سوال فلسفی در آن مطرح شده و در همان روز بسته ای به او می رسد که در آن نظرات یک فیلسوف در پاسخ به سوالات بیان شده است.
سوفی خوشحال میشود که آلبرتو بالاخره در مورد یک فیلسوف زن صحبت میکند. آلبرتو با این جملهی سارتر ادامه میدهد که وجود بر ماهیت مقدم است. وجود انسان بر هر چیز دیگر انسان تقدم دارد، اینکه من هستم بر چیزی که من هستم مقدم است. خلاصه کتاب دنیای سوفی (Sophie’s World) در غالب یک داستان جذاب و خواندنی روایت میشود. در این خلاصه کتاب با دختری کنجکاو به نام سوفی آشنا میشویم که علاقهی زیادی به دانستن بیشتر درمورد فلسفه دارد.
تا به این واسطه آن را مطالعه کنند و هرچه بیشتر با تفکر و عمقی نگری به مسایل ترغیب شوند. این کتاب به کسایی توصیه میشه میخوان به زبان ساده فلسفه یاد بگیرن خیلی توضیحات خوبی داره . هر کی بیکار میشه یه ترجمه از دنیای سوفی میده بیرون، تازه اگر ترجمه باشن و نه بازنویسی. این کتاب را به نوجوانان و جوانانی که میخواهند خواندن فلسفه را آغاز کنند پیشنهاد میکنیم. – کتاب به مفاهیمی مانند وجود، زمان، واقعیت، اخلاق و دانش میپردازد. این مفاهیم از طریق پرسشهای سوفی و توضیحات آلبرتو کنو مورد بررسی قرار میگیرند.
حالا هر خوانندهی مشتاق به سفر در تاریخ فلسفه، و یا هر دانشآموزی که ذهن خود را از حجم سؤالات فلسفی در مرز انفجار میبیند، یک ایدهی ناب برای آغاز مطالعهی فلسفی دارد. همانطور که گفتیم، این رمانِ آموزشی، برای استفادهٔ نوجوانان و درک اولیهٔ فلسفه توسط آنان، هدفگذاری شده بود. او دختری جستجوگر و پرسشگر است که نسبت به همسن و سالانش، تفاوتهایی ریشهای در رفتار، کردار و نوع نگاهش به دنیا دارد. این تفاوت باعث جرقهای در جهان بیرونی او میشود و شخصی ناشناس به نام «آلبرتو ناکس» با فرستادن نامههایی مرموز و پرسشگر، سوفی را به مطالعهٔ فلسفه دعوت میکند. در این نامهها محتواهایی عجیب و غریب با سوالاتی بنیادین راجع به هستی برای سوفی طرح میشود و هر روز به طرزی نادیده به خانهاش فرستاده میشود.
دخترک داستان دنیای سوفی، در میانهی راه آموزش فلسفه و درست وقتی که مشغول مطالعهی نظرات فلسفی جرج بارکلی است، به حقیقت عجیبی دربارهی زندگی خود پی میبرد. او که اکنون با فلسفهی متافیزیک آشنا شده، به یکباره به حقیقت داشتن جهان اطراف خود شک میکند. موضوعات زیادی در اطراف سوفی این واقعیت را تأیید میکنند؛ ازجمله نامههایی که بهاشتباه برای دختری به نام «هیلد» به صندوق پستی او ارسال میشود. نویسندهی داستان دنیای سوفی، به راحتی از کنار این دغدغهی فکری گذر نمیکند. او به دنبال راهحلی برای پاسخ دادن به سوالات فلسفی شاگردانش میگردد و درنهایت تصمیم میگیرد تا خود دستبهکار شود و کتابی برای آموزش فلسفه به زبان ساده را به دنیای خوانندگان تقدیم کنند. ایدهی اولیهی رمان دنیای سوفی نیز از چنین نقطهای و در چنین شرایطی در ذهن یوستین گردر کاشته شد.
او به جای اینکه نظریات خود را به دیگران تحمیل کند، از آنها سوالاتی میپرسید که آنها را وادار به تفکر و بازاندیشی درباره باورهایشان میکرد. این روش که به «دیالکتیک» معروف است، به زودی باعث شد که سقراط در آتن به عنوان فیلسوفی که همیشه همهچیز را زیر سوال میبرد، شناخته شود. اما این رویکرد او را در معرض خطر قرار داد، چرا که بسیاری از کسانی که قدرت را در دست داشتند، از اینکه باورهایشان به چالش کشیده شود، ناراحت بودند. در نهایت، سقراط به اتهام فساد جوانان و بیاعتنایی به خدایان شهر محاکمه و به مرگ محکوم شد.
افلاطون اعتقاد داشت که هر چیزی در جهان، از ایدهای جاودان و کامل در جهان ایدهها سرچشمه میگیرد. بهعنوان مثال، او بر این باور بود که هر میز در دنیای ما تنها سایهای از «ایده میز» در جهان ایدههاست. او از طریق این نامهها، با فلاسفهای مانند تالس، آناکسیمنس و هراکلیتوس آشنا شد. هر یک از این فلاسفه نظریات خاص خود را دربارهی جهان ارائه داده بودند. برخی معتقد بودند که جهان از آب یا هوا ساخته شده است، در حالی که دیگران بر این باور بودند که همه چیز در جهان در حال تغییر و دگرگونی است.
ثبت ديدگاه