معرفی کتاب کلیدر محمود دولت آبادی , کِلیدَر بلندترین اثر محمود دولتآبادی و طولانی رمان ایران و دومین رمان طولانی جهان است. که در سه هزار صفحه و ده جلد به چاپ رسیده و روایت زندگی یک خانوادهٔ کرد ایرانی است که به سبزوار خراسان کوچانده شدهاند. داستان کلیدر که متأثر از فضای ملتهب سیاسی ایران پس از جنگ جهانی دوم است بین سالهای ۱۳۲۵ تا ۱۳۲۷ روی میدهد. اکنون می توانید این شاهکار ادبی را با تخفیف ویژه ارزانتر از همه سایت ها از دیجی کتاب خرید نماید. معرفی کامل کتاب به همراه نقد,برسی و خلاصه کتاب در کافه دیجی کتاب قابل مشاهده است.
مارال دختر مستقلی است که نامزد و پدرش به زندان میافتند و او ناچار است که به منطقه کلمیشیها، در روستایی از توابع سبزوار برود. نام کتاب کلیدر نیز از کوهی در اطراف همین منطقه برگرفته شده است. همزمان با ورود مارال به این روستا، منطقه دچارخشکسالی شده است و مردم با تنگدستی و سختی دست و پنجه نرم میکنند.عمه بلقیس که مارال برای زندگی به خانه او می رود، پسری به نام گلمحمد دارد.
رضا براهنی در شهریور و مهر 1369، مطلبی نزدیک به 95 صفحه و در دو بخش در بارهی کلیدر نوشت که فلسفهی نگارش آن نوشته، مقالهای بود که رضا فرخفال با موضوع ویرایش متون ادبی به چاپ رسانیده بود و در ضمن اشارات انتقادی خود، کلیدر را «رمانی سترگ» و رازهای سرزمین من را «رمانی پر حجم» قلمداد کرده بود و این تعبیرات، خشم براهنی را برانگیخته بود. بخش اول مقاله با عنوان «کلیدر و رازهای سرزمین من» (ماجرای “سترگ” و “پر حجم”) جز دو سه اشارهی کوتاه به کلیدر، بیشتر عتاب و خطاب به فرخفال است و تحلیلوارهای از رازهای سرزمین من؛ و با نکتههای بدیعی که در خود نهفته دارد دریافتهای مخاطب را از سازوکار سرزمین رازها و رازهای سرزمین بیشتر ميکند. و بخش دوم با عنوان «کلیدر دولت آبادی و زبان رمان» به طور کامل به نقد کلیدر اختصاص یافته است. بخش دوم این مقاله، عیناً با همین عنوان برای اولین بار در فروردین 1373 در مجلهی تکاپو (شمارهی 8) انتشار یافت. و هر دو بخش، به همراه چند مقالهی دیگر در «پیرامون نظریهی نگارش و خواندن متن ادبی» در همان سال به طور کامل به چاپ رسید. هم چنان که از تعبیرات به کار رفته در نوشتهی فرخفال نیز استنباط ميشود، دولت آبادی در کلیدر و براهنی در رازهای سرزمین من و حتی در آواز کشتگان و در شمار بسیاری از نوشتههای دیگر، عادت به پرنویسی پیدا کردهاند.
براساس روایت از دهی در بخش سرولایت شهرستان نیشابور میباشد در پایکوه حیدریبرگرفتهاز اتفاقات عده ای از ساکنین ازبخشهایی اینکتاب کلیدر در آن رخ میدهد. کتاب کلیدر محمود دولت آبادی یکی از مشهورترین و بهترین نمونه نثر معاصر است. این کتاب به دلیل بلندی اش دربرگیرندۀ شخصیتها و داستانهای لایه لایه بسیاری میشود. گلمحمد و یارانش به جنگ با اربابها و خانها که دهقانان فقیر و عشایر را مطیع خود کردهاند و از آنها سوءاستفاده میکنند میپردازند. افسانهها پیرامون گلمحمد و یاران مسلحش بهسرعت در سرتاسر منطقه میپیچد و گلمحمد که اندکاندک به چهرهای محبوب نزد مردم تبدیل میشود، در نقش قهرمان آنان ظاهر میشود. برای گلمحمد دشواریها تازه شروع شدهاست، دلشورهٔ حفظ قهرمانی مشکلتر از قهرمانشدن است.
با گذشت داستان، تنشها و کشمکشها میان طایفهها و خانوادههای مختلف تشدید میشود و در میان این منازعات و دشمنیها، گلمحمد در حین دفاع از خود، حاج حسین چارگوشلی، یکی از مالدارهای اسم و رسم دار روستایی را به قتل میرساند. پس از وقوع این حادثه، دو امنیه به بهانهٔ وصول مالیات گلّههایی که وجود نداشت و در اصل برای تحقیق در رابطه با جنایت انجامگرفته به نزدیکی آن منطقه میآیند. گلمحمد که به اصل ماجرا پی برده بود امنیهها را میکشد و جسدشان را میسوزاند.
در همین دوران دهه ۱۳۴۰ بود که دولتآبادی به صورت جدی با تئاتر آشنا شد و ۶ ماه نظری و ۶ ماه هم عملی درس تئاترخواند. دولتآبادی سپس راهی مشهد و آنگاه تهران شد و در این دوران باز هم مشاغل دیگری نظیر حروفچین چاپخانه، سلمانی کشتارگاه، رکلاماتور برنامههای تأتر، سوفلور کنترلچی سینما، ویزیتور روزنامه کیهان و… این کالا پس از مدت زمان مشخص شده توسط فروشنده در انبار فروشگاه گیتامهر کالا تامین و آماده پردازش میگردد و توسط پیک برای تهران و یا کرج و پست برای سایر شهر ها در بازه انتخابی ارسال خواهد شد.
رمان کلیدر نوشته محمود دولت آبادی نویسنده سرشناس ایرانی و خالق کتابهایی چون «کلنل»، «جای خالی سلوچ» و «روزگار سپری شده مردم سالخورده» است. این کتاب نخستین بار در سال 1363 منتشر شد و پس از آن بارها تجدید چاپ شده است. نوشتن این رمان 10 جلدی برای محمود دولت آبادی 15 سال زمان برده است.کلیدر بلند ترین رمان نوشته شده در زبان فارسی است و این ویژگی باعث برجستگی بیشتر این کتاب نسبت به دیگر آثار دولت آبادی در میان دوست داران کتاب شده است.کتاب کلیدر با ورود مارال، دختر کُرد به سرزمین پدریاش آغاز میشود.
ثبت ديدگاه