جریر طبری چون نزدیک به این دوره می‌زیسته، آثار و کتب بسیاری در دست داشته است که منعکس کننده تاریخ این دوره بوده است. از فروردین ۱۳۳۶ متن «دو قرن سکوت» از چاپ دوم به بعد تغییر نکرد و چاپ‌های بعدی بر پایهٔ همین متن انجام شده‌است. در ابتدای این کتاب نقد مرتضی مطهری بر این کتاب -که بخشی از کتاب «خدمات متقابل ایران و اسلام» بوده‌است- عیناً آورده می‌شود که به تحلیل‌های زرین کوب پاسخ داده شده‌است. پس از نخستین انتشار در زمان پهلوی دوم، به سرعت چاپ اول «دو قرن سکوت» نایاب می‌شود. دکتر زرین‌کوب به تجدید چاپ رضایت نمی‌دهد تا در فرصت مناسب به تجدید نظر دربارهٔ کتاب بپردازد.

این بخش از کتاب را می‌توان مهم‌ترین و مستندترین قسمت از کتاب تاریخ طبری نامید. چرا که به زمان زندگی نویسنده نزدیک‌تر شده و هرچه به جلوتر می‌آید، حقیقت منابع ثبت شده، مستندتر و محکم‌تر می‌گردد. اما سومین بخش از کتاب تاریخ طبری، ذکر جهان باستان و سپس تاریخ ایران باستان است. چرا که در زمان نگارش کتاب، بسیاری از یادواره‌های تاریخی از میان رفته و مردمان آن دوران با تاریخ دنیای باستان ناآشنا بودند. اطلاعاتی که ما امروزه از جهان باستان داریم پس از دستیابی به کتیبه‌ها و مستندات باستان‌شناسی به دست آمده و طبیعتا در دوران زندگی طبری، این اطلاعات به صورت ناقص و تنها بر پایه شنیده‌های نامعتبر وجود داشت. از همین روی، بخش مربوط به تواریخ آشوریان و بابلیان و مادها و هخامنشیان و اشکانیان نامنسجم و تنیده شده در افسانه‌هاست.

کتاب تاریخ طبری یکی از مهم‌ترین و مشهورترین کتب تاریخی است که تاکنون نوشته شده است. کتاب ارزشمند و نایاب تاریخ طبری نه فقط نقل رویدادهای مربوط به تاریخ اسلام و تاریخ ایران پس از اسلام است، بلکه دربردارنده‌ی تاریخ ایران باستان و به‌ویژه تاریخ ساسانیان نیز می‌باشد. در این کتاب وقایع پس از شروع تاریخ اسلامی (مقارن با هجرت به مدینه) به ترتیب سال تنظیم شده و تا سال 293 هجری شمسی را در بر میگیرد. محمد بن جریر طبری در سال ۲۲۴ هجری در آمل طبرستان (در شمال ایران کنونی) به دنیا آمد و از جوانی به تحصیل علم و دانش پرداخت.

جدای از این موارد، ذکر وافعه عاشورا در کتاب تاریخ طبری یکی از مهم‌ترین اسناد شیعه برای آگاهی از واقعه کربلا و قیام امام حسین در عاشورا است. بخش تاریخ جهان با داستان آفرینش، قصص الانبیا از حضرت آدم تا عیسی مسیح آغاز شده و سپس به تاریخ ایرانیان از نخست تا پایان دوره ساسانی می‌پردازد. در دوره باستانی ایران، تاریخ یمن گنجانده شده و در بخش‌ مربوط به حضرت مسیح فهرست امپراطوران روم آمده است. به هر روی، کتاب تاریخ طبری برای تمام افراد علاقمند به تاریخ و تمام پژوهشگران و دانشجویانی که برا تحقیق و پژوهش و آشنایی با تاریخ دوران قدیم، نیازمند منبعی قابل اعتماد هستند، همچون گنجینه‌ای گران‌بها و ارزشمند می‌ماند. تاریخ ابو جعفر محمد بن جریر از همه تاریخ‌ها برتر و بر همه کتاب‌های نوشته شده در تاریخ فزونی دارد.

تألیف این اثر در قرن سوم هجری قمری انجام شده و در طول قرن‌ها به‌عنوان یکی از مراجع اصلی تاریخ‌نگاری اسلامی به شمار آمده است. طبری نویسنده مشهورترین، مهم‌ترین و ارزشمندترین مجموعه‌های مفصل تاریخ عمومی اسلام و جهان به‌شمار میاید. ضمن آن‌که این کتاب به دلیل جامع بودن و دربرداشتن جزئیات تاریخ ایران و سرزمین‌های اسلامی و روم و هند و… منبعی بی‌نظیر برای شناخت تاریخ دنیای قدیم است.

طبری در این قسمت به تفصیل نسب‌ها و تاریخ ایرانیان و غیر ایرانیان (انیرانیان) را با جزئیات نسب دقیق ذکر می‌کند که این امر باعث برتری تاریخ طبری به تاریخ‌های هم سنگ خود در این زمینه‌ است. همچنین وی از آوردن مطالبی که مضامین «شعوبی و رنگ حماسی» دارند پرهیز کرده که از این جمله می‌توان به عدم پرداخت وی به مسائلی همچون زندگی خسرو پرویز یا از این دست اشاره نمود. نکته مهم در مورد تاریخ طبری این است که او تلاش کرده تا حوادث را به صورت بی‌طرفانه و دقیق ثبت کند و برای این منظور، گاهی اوقات روایات مختلف و متناقضی از یک رویداد را نیز آورده است. این ویژگی باعث شده تا تاریخ طبری به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع تاریخی در مطالعات اسلامی به شمار آید. طبری در اثر خود تلاش کرده تا تمامی روایات مختلف را، حتی اگر متناقض باشند، ثبت کند. او معمولاً در نقل وقایع، نظر خاصی ارائه نمی‌دهد و به نقل مستقیم روایات اکتفا می‌کند.

وی در این اثر تاریخ را از زمان خلقت شروع کرده و سپس به نقل داستان پیامبران و پادشاهان قدیمی پرداخته است. در ادامه خلاصه ای از کتاب تاریخ طبری و خرید کتاب تاریخ طبری بدون سانسور را پیشنهاد می کنیم. دانلود رایگان کتاب تاریخ طبری جلد اول که به طور رسمی با نام «تاریخ الرسل و الملوک» (تاریخ پیامبران و پادشاهان) شناخته می‌شود، یکی از مهم‌ترین و معتبرترین منابع تاریخی در جهان اسلام است. این کتاب توسط محمد بن جریر طبری، دانشمند و مورخ برجسته ایرانی در قرن سوم هجری نوشته شده است. کتاب تاریخ طبری، که به طور رسمی با نام «تاریخ الرسل و الملوک» (تاریخ پیامبران و پادشاهان) شناخته می‌شود، یکی از مهم‌ترین و معتبرترین منابع تاریخی در جهان اسلام است. “تاریخ طبری” به عنوان یک کتاب تاریخی نسخه اصلی و قدیمی به زبان فارسی کلاسیک نوشته شده است.