تفاوت کتاب صوتی بزرگسال با قصه صوتی کودکان در چیست؟ پاسخ به این سوال شاید بسیار واضح به نظر برسد. جملات روشنی دارند که میزان و تعداد کلمات جدید بکار برده شده در آنها با دقت و طبق ویژگی های سنی کودکان، تا ورود به سنین نوجوانی انتخاب شده است. گوینده کتاب صوتی اصولاً از بین کسانی انتخاب می شود که صدایی نزدیک به بیان کودکانه دارند؛ و می توانند جملات و کلمات را به بهترین شکل خویش به کودکان منتقل کنند. تأسیس شورای کتاب کودک در سال 1341 به کوشش توران میرهادی و سپس راهاندازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال 1344، در رشد و شکوفایی ادبیات کودک در ایران تأثیر بسیار مهم و غیرقابل انکاری داشت.
فکر میکنم نیازی به تعریف نباشد، قصه صوتی قصه کودکانه ای است که در به صورت فایل صوتی درآمده است. در این فایل صوتی متن قصه توسط قصه گو یا راوی برای مخاطب روایت می شود. او در ابتدا می ترسد که در مقابل آن ها مقاومت کند و از خود دفاع کند ولی وقتی یکی از دوستان او به او می گوید که می تواند در مقابل آن ها مقاومت کند، او به پیشنهاد دوستش گوش می کند و در مقابل بچه های اذیت کننده مقاومت می کند و پیروز می شود. نکته ی جالبی که درباره قصه های کودکانه از گذشته تا به حال وجود دارد این است که اغلب این قصه ها تاریخ انقضا ندارند؛ مثلا قصه شنگول و منگول دهه های زیادی است که برای کودکان نسل های مختلف روایت می شود و آموزش اعتماد نکردن را برای کودکان در بر می گیرد.
هم چنین در انتهای صفحه مجموعهای از داستانهای صوتی سریال (پنی قشقرق، یه قل دوقل و …) قرار گرفته است. بنابراین باید به داستان کودکانه ادبی به منزلۀ یک ابزار آموزشی برای کودکان نگاه کرد و داستانخوانی و قصه گویی را جزء برنامههای اصلی کودکان در خانه ها و مدارس قرار داد تا کودکان بتوانند از طریق گفتوگو در مورد قصه کودکانه صوتی جدید، قدرت تفکر خود را افزایش دهند. درنتیجه ی گوش دادن به داستان کودکانه صوتی، کودک را در ارزیابی استدلالها، درک روابط علت و معلولی، کشف و تحلیل مفاهیم، و همچنین نتیجهگیری درست از رویدادها یاری کنید و رفته رفته تاثیرات فوق العاده قصه های کودکانه را در فرزند خود مشاهده کنید. اولین و مهم ترین اثر مثبتی که خواندن قصه های کودکانه برای بچه ها با خود به همراه دارد، تقویت قوه تخیل آن هاست که یش از این نیز با عنوان کارکرد و وظیفه ی اصلی داستان کودکانه به آن پرداختیم. با ما همراه باشید تا با هم به بررسی دیگر تاثیرات مهم داستان های کودکانه بپردازیم.
این ماهیت داستان کودکانه است که جذابیت آن را برای کودکان حفظ می کند. کودکان در همه ادوار دوست دارند تا اوقات خود را با شنیدن داستان های جذاب از زبان بزرگترها بگذارنند. ریتم و جریان قصه صوتی برای کودکان جذاب است، به همین سبب است که معمولا کودکان در هر ساعتی از گوش دادن به قصه های کودکانه صوتی استقبال می کنند.
اما هر سری میخواد با نیوشا صحبت کنه صبر می کنه تا شب بیاد و وارد خواب نیوشا بشود. دلیل کوتاهی داستان های کودکانه توجه به حوصله کودک، ظرفیت تمرکز و صد البته قدرت درک بالای آن ها توسط کودکان بخاطر حذف جزئیات هست. سلام خدمت مادر پدرهای عزیزی که دنبال قصه و داستان کوتاه مناسب برای کودکانشان می گردند. برخی از خانوادهها سیستم کارآمد آموزشی برای مهارتهای زندگی ندارند و حتی ممکن است تنبیه را نیز انتخاب کنند اما می توان با امتحان این روش شاهد تاثیرگذاری دوچندانی بود.
اولین هدف ادبیات داستانی، سرگرمی است و ارزشمندی این هدف مهم را خصوصاً در مورد کودکان نمیتوان منکر شد. ارزش این سرگرمساختن، زمانی بیشتر به چشم میآید که درمییابید خواندن داستان برای کودک بر رشد زبانی، اجتماعی، عاطفی و فکری او نیز بسیار اثرگذار است. از آنجایی که زبان، محور اصلی رشد انسان محسوب میشود، خواندن کتاب و داستان برای کودک تأثیرات مثبت بلندمدت بسیاری بر قدرت تکلم و فن بیان او خواهد داشت. حتی پس از رشد صنعت چاپ نیز بسیاری از داستانهای کودک در ابتدا برای بزرگسالان منتشر میشدند و سپس با اقتباس از این آثار، داستانهایی برای کودکان به نگارش درمیآمدند.
فقط کافی است از طریق دسته بندی به بخش کتابهای صوتی وارد شده تا به بهترین داستان صوتی کودکانه ، قصه صوتی کودکانه کوتاه، قصه شب صوتی کودکانه، و … رعایت یک سری نکات باعث بالاتر رفتن جذابیت قصه های صوتی کودکانه می شود. استفاده از جلوه های ویژه صوتی یکی از جذاب ترین عناصر برای بالا بردن هیجان و جذابیت قصه صوتی است. مثلا زمانی که گفته می شود “از میان صحرا، یک قطار رد می شد”، کودک صدای قطار یا بوق ایستگاه راه آهن را بشنود، یا زمانی که از بارش باران و رعد و برق در قصه کودکانه شنید، صدای آن را نیز در داستان صوتی بشنود. این جلوه های ویژه به نزدیک شدن و همراهی بیشتر کودک با ماجرای داستان کودکانه صوتی کمک می کند. همه ما خاطرات زیادی از کودکی خود داریم ولی شاید ماندگارترین و بهترین خاطراتی که داشته باشیم از زمانی بوده است که بزرگترها سعی کرده اند با داستان کودکانه ما را سرگرم کنند.
ثبت ديدگاه