در غرب خبری نیست بدون شک یکی از مهمترین و به بیان بسیاری بزرگترین اثر ضد جنگی است که تا به حال نوشته شده است. رمارک در کتاب خود ناملایمات و مشکلاتی که یک سرباز آلمانی در جنگ جهانی اول باید تحمل میکرده را روایت کرده است. در واقع تنها ۱۸ ماه زمان لازم بود تا این کتاب بیش از ۲ میلیون فروش به ۲۲ زبان دنیا داشته باشد.
یکی دیگر از کتاب های ممنوعه، کتاب تبصره 22 به نویسندگی جوزف هلر است که بیانگر موضوعی راجع به جنگ است. او باور دارد که اگر فردی به خواسته قلبی خودش وارد جنگ شود، نادان است و هر لحظه میتواند از جنگ معاف شود که این کار نشانگر عاقل بودن اوست. این کتاب به علت اینکه افراد را تشویق به نرفتن به جنگ میکند توسط دولت ها ممنوع شد. اگر فکر میکنید نظام آپارتاید بدترین دشمن کتاب و فرهنگ است سخت در اشتباهید. این یعنی شما در این کشور اجازه ندارید هیچ کتابی را خارج از چارچوب آن بخوانید. استفاده از هر نوع کالای خارجی در کره شمالی کاملا ممنوع است.
قلعه حیوانات داستان حیوانات مزرعهای است که بر ضد حاکم یا همان مرد مزرعهدار انقلاب میکنند. اما به مرور زمان وعدههای گفته شده پیش از انقلاب رفته رفته رنگ میبازند. سوالی که پیش میآید این است که با وجود چنین محدودیتهایی، آیا امکان دسترس به کتاب های ممنوعه وجود دارد؟ بد نیست بدانید که چاپ و نشر این کتابها در کشورهای یاد شده به صورت رسمی کاملا ممنوع است.
البته در برخی موارد غیر از وزارت ارشاد سازمانهای دیگر هم اجازه دخالت در امور فرهنگی را به خود دادهاند و شاید کتابهایی را معدوم یا با نگارنده آنها برخورد کردهاند. کتب صادق هدایت، نویسنده و مفکر برجسته ایرانی است که در زمینههای مختلفی از جمله علوم اجتماعی، فلسفه و سیاسی فعالیت میکند. با وجود داشتن طرحها و نظریههای پیشرفته و قابل تامل، متأسفانه کتب او در بسیاری از کشورها، به خصوص در ایران، ممنوع شده است.
از آثار وی میتوان به کتاب افسانه آفرینش، کاروان اسلام و داستان حاجی آقا اشاره کرد. وقتی صحبت از کتاب های ممنوعه و سانسور شده در ایران می شود، باور عمومی بر این است که 90 درصد کتابهای موجود در بازار دچار سانسور شدند. حتی بسیاری از کتابخوان ها از ترس سانسور نسخه های جدید به نسخه های قدیمی پناه می برند.
ثبت ديدگاه