کاربرد آن‌ها بیشتر در زمین‌های سنگلاخی و مناطقی با تغییرات مغناطیسی زیاد است. این نوع فلزیاب‌ها برای کاربردهای عمومی و تفریحی طراحی شده‌اند و معمولاً سبک و قابل حمل هستند. دیسک‌های جستجوگر کوچک‌تری دارند و عمق کاوش آن‌ها معمولاً کمتر از یک متر است. فلزیاب‌های تفریحی بیشتر برای یافتن اشیاء کوچک فلزی مانند سکه یا جواهرات در سطح زمین استفاده می‌شوند.

فرکانس عملیاتی یک فلزیاب به معنای فرکانس سیگنال الکترومغناطیسی است که از سنسورهای فلزیاب به فضا فرستاده می‌شود تا اطلاعاتd درباره فلزات داخل را جمع‌آوری کند. این فرکانس‌ها برای شناسایی و تشخیص فلزات مورد استفاده قرار می‌گیرند. فرکانس‌های مختلف می‌توانند در این سیستم‌ها برای تفکیک و تشخیص انواع مختلف فلزات مورد استفاده قرار بگیرند.

جاروب کردن یا در واقع همان حرکت آهسته فلزیاب در نزدیکی سطح زمین اساسی  ترین مرحله کار با این دستگاه است. نکته اساسی به هنگام جاروب کردن، حرکت آهسته و با دقت و حوصله می باشد تا فرصت آنالیز امواج برای فلزیاب فراهم شود. این جریان‌های گردابی، یک میدان مغناطیسی ثانویه ایجاد می‌کنند که توسط کویل گیرنده فلزیاب دریافت می‌شود.

وقتی دستگاه را روشن کردید، قسمت سیم‌پیچ آن را به آرامی روی منطقه‌ای که می‌خواهید جستجو کنید، به طرف جلو و عقب حرکت دهید. در این بخش، ما دربارۀ فلزیاب‌ها و فناوری به کار رفته در آن‌ها بحث خواهیم کرد. فلزیاب ها چیست و چگونه کار میکنند؟ ما در این مقاله قصد داریم شما کاوشگران عزیز با انواع فلزیاب ها و نحو کارکرد فلزیاب ها آشنا کنیم. فلزياب از اختلاف فاز فركانس سيم‌پيچ فرستنده و گيرنده به نوع فلز پي‌مي‌برد. چون فلزات مختلف مثل آهن و طلا اختلاف فازهاي متفاوتي (  زمان القاء ) توليد مي‌كنند و به اين ترتيب فلزياب مي‌تواند بطور تقريبي نوع فلز مدفون‌شده را تشخيص دهد. 2.اندازه فلز, که با عمق کاوش رابطه مستقیم دارد(هرچه فلز بزرگتر باشد در عمق بیشتری قابل کشف است).

یک سیم‌ پیچ بزرگ در سر جستجو قرار دارد و یک سیم‌ پیچ کوچک‌تر در داخل جعبه کنترل قرار دارد. هر لوپ به یک نوسانگر متصل می‌شود که هزاران پالس‌ جاری را در ثانیه تولید می‌کند. یک گیرنده کوچک در جعبه کنترل امواج رادیویی را جمع‌آوری کرده و یک سری آهنگ قابل شنیدن ( ضربات ) براساس تفاوت بین فرکانس‌ها ایجاد می‌کند. یکی از سیستم هایی که کمتر رایج می باشد فلزیاب پالسی یا PI می باشد. بر خلاف VLF ، سیستم‌های PI ممکن است از یک کویل واحد به عنوان فرستنده و گیرنده استفاده کنند ، یا ممکن است دو یا حتی سه کویل را داشته باشند که با هم کار می‌کنند.

همانطور که می‌دانید فلزیاب‌ها یکی از لوازمی هستند که برای امنیت و کنترل محیط‌هایی که افراد زیادی رفت و آمد دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. حتماً می‌دانید که فلزیاب‌ها انواع مختلفی دارند یکی از انواع فلزیاب دستی بوده و ساکن نیست و افراد می‌توانند آن را به راحتی در دست بگیرند و در اطراف افراد یا اشیا قرار دهند تا امنیت به طور کامل برقرار شود. فلزیاب دستی می‌تواند به راحتی اشیا فلزی و غیر فلزی را تشخیص دهد؛ هرچند که برای تشخیص باید نحوه کار با آن را بدانید تا بتوانید به راحتی انواع لوازم الکترونیکی و فلزی را شناسایی کنید. چرا که یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های افراد در رابطه با امنیت محیطی است که به آن وارد می‌شوند. امروز می‌خواهیم اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم این اطلاعات شامل نحوه روشن کردن فلزیاب دستی و کار با آن می‌شود.

استفاده از چندین فرکانس مغناطیسی، دستگاه‌های فلزیاب چندفرکانسه را قادر به تشخیص انواع مختلف فلزات با دقت بیشتری می کند. این نوع از دستگاه‌های فلزیاب می‌توانند به سادگی بین فلزات مختلف تفاوت قائل شوند و به کاربر اطلاع دهند که فلز تشخیص داده شده چه فلزی است. اساسی ترین راه برای شناسایی فلزات استفاده از یک تکنولوژی به نام نوسانگر فرکانس بیتی (BFO) می باشد.

با تنظیم صحیح پارامترها، می‌توانید دستگاه را به گونه‌ای تنظیم کنید که بتواند بین انواع مختلف فلزات نظیر طلا، نقره، آهن، برنج و آلومینیوم تمایز ایجاد کند. دستگاه‌های فلزیاب VLF معمولاً برای تشخیص فلزات در عمق‌های کم‌تر مناسب هستند. قبل از اینکه بخواهید کار با فلزیاب دستی را یاد بگیرید بهتر است نحوه عملکرد آن را بدانید. فلزیاب دستی و به طور کلی همه فلزیاب‌ها با وجود ایجاد میدان الکترومغناطیسی عملکرد خود را آغاز نموده و به پایان می‌رسانند. سیم پیچ فرستنده یک میدان الکترومغناطیسی را ایجاد نموده و به سمت شی می‌فرستد در صورت عدم وجود هر گونه غیر فلز و دستگاه الکترونیکی، میدان الکترومغناطیس به همان صورت به سمت سیم پیچ گیرنده منتقل می‌شود.

دستگاه فلزیاب‌ها میدان مغناطیسی را در اطراف دیسک جستجوگر خود ایجاد می‌کنند. زمانی که جسم فلزی در محدوده میدان مغناطیسی قرار بگیرد شدت میدان مغناطیسی تغییر کرده و دستگاه فلزیاب با این تغییرات متوجه وجود فلز در اطراف دیسک خود خواهد شد و آنرا آشکار و اطلاع می‌دهد. هر چقدر شدت میدان مغناطیسی تولید شده توسط دستگاه بیشتر باشند عمق کشف فلز بیشتر خواهد بود. عمق کاوش توسط فلزیاب با توجه به اندازه، شکل و جنس فلز تغییر می‌کند کمتر یا بیشتر می‌شود. دستگاه‌های فلزیاب VLF یکی از رایج‌ترین انواع دستگاه‌های فلزیاب هستند. آنها از میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی با فرکانس پایین (معمولاً در محدوده کیلوهرتز) برای تشخیص فلزات استفاده می‌کنند.