امروزه تولیدکنندگانی که از فلزیاب و ایکس ری مواد غذایی استفاده می‌کنند، می‌توانند محصولات خود را مطابق با این استانداردها تولید کنند و از جریمه‌ها و برگشت محصولات جلوگیری کنند. ارزان بودن تکنولوزی به کار رفته در این فلزیاب ها باعث میشود که در مقیاس زیاد تولید و فروخته شوند. قابل ذکر است که این دستگاهها قابلیت تنظیم حساسیت و همچنین دقت فلزیاب های PI و VLF را ندارند. تا به اینجای مقاله با عملکرد و کاربرد 2 دستگاه فلزیاب و ایکس ری مواد غذایی آشنایی پیدا کرده ایم. دستگاه‌های ایکس ری صنایع غذایی نیز در مراحل مختلف تولید و بسته‌بندی مواد غذایی کاربرد دارند. در ادامه نگاهی به تاریخچه استفاده از این 2 دستگاه در صنعت مواد غذایی انداخته و پس از مروری کوتاهی از چیستیه این 2 دستگاه به مقایسه و بررسی فلزیاب و ایکس ری مواد غذایی می‌پردازیم.

فلزیاب مواد غذایینقش مهمی در حفظ استانداردهای ایمنی مواد غذایی، تضمین اعتماد مصرف کننده و حفظ شهرت تولیدکنندگان مواد غذایی با جلوگیری از آلودگی فلزات در محصولات غذایی ایفا می کند. ادغام آنها در خطوط فرآوری مواد غذایی گامی اساسی در حفظ مواد مصرفی با کیفیت بالا و ایمن برای عموم است. درک مکان قرارگیری متال دتکتور در کارخانجات تولید مواد غذایی برای استفاده موثر از آن ضروری است. فلزیاب‌ها را می‌توان در سراسر فرآیند تولید مواد غذایی استفاده کرد، اما از‌آنجایی‌که آلاینده‌ها می‌توانند تقریباً در هر نقطه‌ای از خط تولید وارد محصولات شوند، بهترین مکان برای متال دتکتور انتهای خط تولید است.

فرآیند اعتبار سنجی به عنوان یک مکانیسم اطمینان عمل می کند و آن را تأیید می کندفلزیاب هادر سطوح بازده بهینه، مطابق با الزامات نظارتی و استانداردهای صنعت، کار می کنند. این نه تنها ایمنی مصرف کننده را تضمین می کند، بلکه از اعتبار برند تولید کنندگان مواد غذایی نیز محافظت می کند. اگر فلزیاب پالسی بر روی هدف قرار بگیرد ، این پالس ها باعث ایجاد یک یک میدان مغناطیسی مخالف در هدف میشود. وقتی میدان مغناطیسی هدف به دلیل پالس منعکس شده فروکش میکند ، این میدان مغناطیسی مدت زمان بیشتری طول میکشد تا کاملا ناپدید شود. ولی اگر وجود آلودگی‌های غیر فلزی از جمله شیشه، سنگ و پلاستیک وجود دارد، باید از ایکس ری صنایع غذایی استفاده نمایید. دستگاه‌های ایکس ری معمولاً سرعت بالایی در تشخیص آلودگی‌ها دارند و می‌توانند بدون ایجاد تأخیر در خط تولید، عمل کنند.

نصب این دستگاه در مکان نادرست می‌تواند آن را بی‌اثر کند و منجر به نادیده گرفتن آلودگی‌های ناخواسته شود. بازرسی مواد اولیه، بازرسی چندین نقطه کنترل بحرانی و آخرین بازرسی محصولات نهایی برای حفاظت بهینه از محصولات غذایی بسیار مهم هستند. فلزیاب یا متال دتکتور در صنایع غذایی و همچنین در صنعت زعفران کاربرد زیادی دارد. فلزیاب با قدرت تشخیص بالا، یکی از اصول اولیه برای گرفتن استانداردهای مواد غذایی همچون HACCP، BRC، IFS و همچنین تسهیل کننده صادرات مواد غذایی به ویژه زعفران می باشد. فلزیاب مواد غذاییهمه کاره و سازگار با محیط های مختلف فرآوری مواد غذایی هستند و انواع مختلفی از محصولات مانند مواد فله، کالاهای بسته بندی شده، مایعات یا پودر را در خود جای می دهند.

این عمل منجر به یک اسپیک شاخص و مشخص میشود که برای چند میکرو ثانیه طول میکشد و باعث جریان دیگری از طریق کویل میشود. این جریان پالس منعکس شده (Reflected Pulse) نامیده میشود که بسیار کوتاه است(چیزی در حدود ۳۰ میکروثانیه). این تعداد میتواند با توجه به شرکت سازنده و عوامل دیگری بین صدها تا هزاران عدد در ثانیه متغییر باشد. دسته ای دیگر از فلزیاب ها که به فلزیاب های فرکانس پایین (VLF) مشهور هستند دارای مصارف تفریحی و سکه یابی هستند و اشیاء ریز فلزی را در عمق حداکثر ۱٫۵ متری پیدا میکنند و برای مصارف گنج یابی مناسب نیستند. مثلا کاورهای از جنس فویل آلومینیم می تواند دستگاه متال دتکتور را به اشتباه بیندازد و ناخالصی تشخیص داده شود. فلزیاب‌ها نسبت به ایکس ری از دقت و حساسیت کمتری برخوردارند و ممکن است آلودگی‌های کوچک فلزی را شناسایی نکنند.

استفاده از دستگاه‌های پیشرفته برای شناسایی و حذف آلودگی‌ها و اجسام خارجی در محصولات غذایی قدمتی چندین دهه‌ای دارد. با وجود اینکه هر دو این دستگاه‌ها به منظور افزایش ایمنی مواد غذایی به کار می‌روند، از نظر نحوه عملکرد، کاربردها و مزایا تفاوت‌های قابل توجهی دارند. این 2 دستگاه برای تشخیص و شناسایی آلودگی‌ها و مواد خارجی در محصولات غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ترکیب محصول؛ به عنوان مثال، وجود نمک زیاد (مثلا در گوشت) می تواند باعث اشتباه در تشخیص دستگاه شود. تغییرات در شدت، فاز یا فرکانس میدان مغناطیسی ثبت می‌شود، این تغییرات نشان‌دهنده حضور فلز در مایع است. این دستگاه‌ها به تولیدکنندگان امکان می‌دهند که محصولاتی عاری از آلودگی و با کیفیت بالا تولید کنند. اما در مواردی که تعداد زیادی محصول باید به صورت هم‌زمان بررسی شوند، ایکس ری ممکن است کارایی بهتری ارائه دهد. البته محدودیت‌های آن‌ها در شناسایی تنها فلزات، همچنان چالش‌هایی را برای برخی تولیدکنندگان ایجاد می‌کند. البته برخی از دستگاه‌های فلزیاب امروزی قابلیت اسکن بسته‌بدنی‌های آلمینیومی را دارا می‌باشند.

گوشت‌های بسته بندی شده‌ای که در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و بزرگ عرضه می‌شوند نیز قبل از حمل از کارخانه و در مرحله بسته بندی باید اسکن شوند. این دستگاه ها با سیستم های مختلفی از جمله جی پی آی، جی پی اس و غیره کار می کنند. در سال ۱۹۲۵ گرهارد فیشر (Gerhard Fischar) اولین فلزیاب قابل حمل را ساخت که اولین مدل تجاری آن در سال ۱۹۳۱ به فروش رفت. از لحاظ اقتصادی، فلزیاب ها ممکن است یک تاثیر بزرگ در این امر در صنعت داشته باشند. با بکارگیری این ابزار حرفه‌ای می‌توانید از اعتبار برند تجاری خود دفاع نموده و همچنین از درگیر شدن با مسائل حقوقی بپرهیزید. همچنین از ورود محصولات معیوب به بازار و صرف هزینه‌های ناشی از بازگشت محصولات و جریمه‌های مربوطه جلوگیری کنند.

شما با مطالعه این مقاله با عملکرد این فلزیاب مواد غذایی بیش از پیش آشنا می‌شوید. شناسایی و حذف آلودگی‌ها در مراحل اولیه تولید، باعث کاهش هزینه‌های ناشی از برگشت محصولات، جریمه‌های ناشی از عدم رعایت استانداردهای بهداشتی و هزینه‌های قانونی می‌شود. در اوایل ده 2000، با پیشرفت فناوری، دستگاه‌های ایکس ری کوچکتر، کارآمدتر و مقرون‌به‌صرفه‌تر شدند. در دهه 1980، با پیشرفت فناوری، فلزیاب‌ها به قابلیت‌های بیشتری دست یافتند و توانستند انواع فلزات آهنی و غیر آهنی را تشخیص دهند. میزان حساسیت تشخیص قلزات مزاحم از بین بار عبوری در صنایعی نظیر صنایع غذایی و دارویی از حساسیت بالایی برخوردار است. به طوری که در برخی مواقع، قطعه فلزی که میبایست تشخیص داده شود ابعادی کمتر از یک میلیمتر دارد.

این دستگاه سازگاری بالایی داشته و امکان کار با مایعات مختلف (رسانا و غیررسانا) را دارا می‌باشد. از جمله این آلودگی‌ها می‌توان به فلزات، شیشه، سنگ، استخوان و حتی پلاستیک‌ها اشاره کرد. به همین دلیل، این دستگاه‌ها به ویژه در کارخانه‌های بزرگ که نیاز به سرعت بالا و دقت زیاد دارند، بسیار کاربردی هستند.