هرچند بخشی از داستان ملت‌عشق، در فضایی امروزی روایت می‌شود، اما در حقیقت، روایت شمس‌تبریزی است که بعد از آگاهی به زمان مرگش، به قونیه سفر می‌کند تا کسی را پیدا کند که دریای علم و معرفتش را در اختیار او قرار دهد و در این مسیر به مولانا برمی‌خورد. نام «نهال تجدد» به‌عنوان نویسنده کافی است که این کتاب را در فهرست کتاب‌هایی که باید بخوانیم نگه داریم و هرچه زودتر به سراغش برویم. او در این کتاب به کسی پرداخته است که کمتر از او خوانده‌ایم و بر تاثیر شگرفش بر زندگی مولانا آگاهیم.

شمس و مولانا، از طریق دوستی و پیوند معنوی خود، به جهان نشان دادند که عشق، قدرتی بی‌نهایت است که می‌تواند انسان را به اوج معرفت و حقیقت برساند. این داستان عاشقانه و عرفانی، همچنان الهام‌بخش انسان‌ها در سراسر جهان است و شمس و مولانا را به عنوان دو چهره بزرگ در تاریخ عرفان و ادب فارسی به یادگار گذاشته است. در این مقاله، به بررسی زندگی شمس و مولانا، داستان ملاقات آن‌ها و تأثیر این دوستی بر آثار و اندیشه‌های مولانا می‌پردازیم. این کتاب از آن دست کتاب‌‌‌‌هایی است که تاریخ را به صورت داستان به خواننده ارائه می‌‌دهد. تاریخی که مولانا در آن زیست می‌‌کرده، تاریخی که بسیار مهم در شکل‌‌گیری شخصیت وی و اندیشه‌‌های اوست.

زندگی او، به ویژه در ارتباط با شمس تبریزی، یکی از اسرارآمیزترین و الهام‌بخش‌ترین داستان‌های عرفانی است. ملاقات و دوستی این دو، نقطه عطفی در زندگی مولانا و تاریخ عرفان اسلامی به شمار می‌رود. برای شناخت بیشتر از رازورمز زندگی و روش‌ومنش شمس بهترین منبع، مقالات اوست. « عارف جان سوخته » نهال تجدد چشم اندازی جذاب و منحصر به فرد از زندگی جلال الدین محمد رومی ارائه می دهد. تجدد داستان چگونگی تبدیل شدن یک عالم و واعظ محترم به یکی از تأثیرگذارترین شاعران صوفی در تاریخ را زنده می کند.

دو کتاب اول (هر دو کتاب شعر مولانا) از محبوبیت و شهرت بیشتری برخوردارند. در ایران او را مولوی یا مولانا می‌خوانند و غربی‌ها و ترک‌ها از نام رومی برایش استفاده می‌کنند و در افغانستان به او جلال‌الدین بلخی می‌گویند. مولانا جلال الدین محمد رومی، در سال 604 هجری قمری (586 شمسی)، در خانواده ای اصیل و اهل بلخ که در آن زمان جزء ایران بود؛ متولد شد. سال های ابتدایی زندگی وی، مصادف بود با حمله چنگیزخان مغول و به همین علت، خانواده ناگریز به ترک وطن شدند. علاوه بر این منابع، دکتر محمدعلی موحد نیز در مقدمه کتاب مقالات شمس به مدفن شمس تبریزی در خوی اشاره می‌کند. با این توضیحات، به نظر می‌رسد شمس بعد از جدایی از مولانا، از قونیه به ایران آمده و در خوی اقامت کرده است و مولانا به‌دلیل بیم جان او توسط اطرافیانش، به‌دنبال شمس نرفته است.

شاید این امر، سندی بر این باشد که شمس تبریزی، خواسته یا ناخواسته، مدت زمانی را در خوی سپری کرده است. یکی از این منابع، کتاب مجمل فصیحی است که فصیحی خوافی در آن، مزار شمس تبریزی را در خوی توصیف می‌کند. کیمیا خاتون از زمانه خود پیش‌تر بود و زندگی را از زاویه عشق می‌نگریست.

پدر مولانا در ابتدا به بغداد و سپس به مکه برای بجا آوردن اعمال حج به مکه و سپس به شام رفت. نکته‌‌ی مهم در کتاب دبیری شیوه‌‌ی داستان‌‌گویی آن است، به‌‌نحوی که در بسیاری از مواقع این کتاب در رده‌‌ی سنی کودک و نوجوان قرار گرفته است. با این حال اگر شما هم می‌‌خواهید بدون تکلف و سختی تاریخِ دورانِ زندگی مولانا را بدانید، پیشنهاد می‌‌کنیم این کتاب را بخوانید. روش زندگی شمس تبریزی، در تضاد با مردمان عصر خود بود و مولانا دلباخته طریق سلوک عاشقانه او شد.

او به زودی به عنوان یکی از علمای برجسته و مدرسان محبوب در قونیه شناخته شد. تا قبل از ملاقات با شمس، مولانا به عنوان یک فقیه و عالم دینی شناخته می‌شد که شاگردان زیادی داشت و در حلقه‌های علمی و دینی فعالیت می‌کرد. شنیدن داستانِ زندگی مولانا به صورت یک اثر نمایشی مشابه با نمایش‌‌های رادیویی، تجربه‌‌ای جالب و دلنشین برای شنوندگان خواهد بود. کتاب صوتی «رومی» را می‌‌توانید از سایت و اپلیکیشن طاقچه دریافت نمایید.

چنان‌که معلوم است در چند و چون این ماجرا و تبعات ناشی از آن، روایات بسیار مختلفی در منابع آمده است. در این کتاب، هر یک از روایات بر اساس دو کتاب مقالات شمس و مناقب العارفین، مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد. ملاحان خوب می‌دانستند که در این دریای دیوانه، کسی از این‌گونه توفان‌های ناگهانی جان سالم به در نخواهد برد. مطمئن بودند طولی نخواهد کشید که همگی طعمه‌ی امواج سیاه آدم‌خوار خواهند شد. می‌دانست اگر کشتی در سیاہ‌ترین عمق اقیانوس هم به گل بنشیند، او یک نفر نخواهد مرد.

من درک کرده ام که چگونه شعر مولانا از شکاف های فرهنگی، مذهبی و ایدئولوژیک فراتر می رود و شفقت و همدلی و انسانیت مشترک ما را به ما یادآوری می کند. دیوید فرانزونی اعلام کرده‌است که می‌خواهد فیلمی دربارهٔ زندگی مولانا بسازد و اعلام کرده و همچنین قصد دارد نقش اصلی را به ستاره هالیوود لئوناردو دی‌کاپریو بدهد این تصمیم وی با اعتراضاتی رو به رو شد. مولانا در سال های اخیر در کشورهای غربی همچون آمریکا مشهور شد بگونه ای ترجمه کولمن بارکس در سال ۲۰۰۱ بیش از ۵۰۰ هزار نسخه در آمریکا فروش داشت و در آمریکا به بزرگترین و پر فروش‌ترین کتاب سال تبدیل شد. یک همایش فرهنگی به نام ‘از بلخ تا همیشه’، به مناسبت پایان سال جهانی مولانا از طرف ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات برگزار شد. همانطور که گفتیم پس از ترک شمس مولانا بسیار آشفته و بی قرار شد ار این رو به شام و دمشق رفت اما شمس را نیافت و به قونیه بازگشت و مجددا رقص و سماع را از سر گرفت و بسیاری از جوانان شیفته او شدند و دوره او چرخ می‌زدند. مولانا پس از مرگ محقق ترمذی به مدت 5 سال مدرس علوم دینی گردید و در این مدت قریب به چهارد شاگرد را تربیت نمود به درخواست سید برهان الدین طریق ریاضت را در پیش گرفت.

هم‌زمان با این اتفاقات «علاءالدین کیقباد سلجوقی» در شهر قونیه از بهاءالدین دعوت کرد تا به این شهر برود. پس از گذشتن از شهرهای فراوان، بهاءالدین و خانواده‌اش در قونیه ساکن شدند. کتاب سبز بزرگترین مرجع رایگان دانلود کتاب الکترونیکی با بیش از ۱۰،۰۰۰ کتاب، کتاب صوتی و رمان است. با کتاب سبز در تمامی موضوعات مانند داستان و رمان، مجله، موفقیت و روانشناسی، تاریخی، کامپیوتر، علمی، دانشگاهی، کتاب صوتی و…کتاب برای دانلود قرار داده شده است. تمامی کتاب‌های موجود با در نظر گرفتن حقوق مولفان برای دانلود رایگان انتشار یافته‌اند. تمامی مولفان می‌توانند کتاب‌ها و مقالات با ارزش خود را برای انتشار رایگان به کتاب سبز ارسال کنند.