صادق هدایت یکی از بزرگ‌ترین و پرآوازه‌ترین نویسندگان ایرانی معاصر و صاحب آثاری چون «بوف کور» و «سگ ولگرد» است. هدایت معرف سبک مدرنیستی به ادبیات داستانی ایران و از پیشگامان داستان‌نویسی نوین ایران به شمار می‌آید. تعدد تألیفاتی که درباره‌ی آثار و زندگی او منتشر شده نشان از تأثیر ژرف وی بر جریان روشنفکری ایران دارد.

داش آکل یکی از معروف‌ترین داستان‌های هدایت است و فیلمی با همین نام در سال 1350 به کارگردانی مسعود کیمیایی و بازیگری بهروز وثوقی ساخته شد که باعث شد این داستان بیش از پیش نزد مردم شناخته شود. هدایت نه‌تنها نویسنده‌ای ماهر بود، بلکه در زمینه‎ی ترجمه نیز آثار بزرگی منتشر کرده است. خواندن آثار هدایت می‌تواند ما را با دنیای این نویسنده‌ی روشنفکر آشنا کند. صادق هدایت که از فضای فرهنگی و سیاسی کشور ناامید شده بود، در اواخر سال 1329 ایران را ترک کرد و بدون پول و شغل در پاریس اقامت گزید. او در 19 فروردین 1330 در اثر گازگرفتگی جان خود را از دست داد.

« پات» سگ ولگردی است که به دنبال صاحب خود می‌گردد و در آرزوی برگشتن به روزهای گذشته است.‌ پات بیشتر از همه چیز نیاز به نوازش داشت. او به حدی نیازمند محبت بود که حتی حاضر بود جان خود را برای رسیدن به این آرزو بدهد. «مسخ» از آثار مشهور «فرانتس کافکا» است که اکثر منتقدین به‌اتفاق آن را اثری کلیدی و مهم در میان دیگر آثارش می‌دانند. آشنایی صادق هدایت با زبان فرانسه سبب شد تا او این اثر مشهور را ترجمه کند.

برای مثال فضای داستانی بوف کور شبیه فیلمی در ژانر وحشت، «نوسفراتو، یک سمفونی وحشت» است. در فیلمی دراکولایی حضور دارد که با گاز گرفتن قربانیان زن، معصومیتشان را گرفته و آن‌ها را دچار حالات شهوانی می‌کند. زنی که در کودکی ساده و معصوم بوده ولی در بزرگسالی، با دیده شدن اثر دندان‌های «پیرمرد خنزر پنزری» بر صورتش، به لکاته‌ای بدکاره تبدیل شده است. «کتاب های صادق هدایت» او را در کنار محمدعلی جمال‌زاده، بزرگ علوی و صادق چوبک، پدر داستان‌نویسی نوین ایران، معرفی کردند. صادق هدایت خودش گیاه‌خوار بود و موضع سف و سختی در برابر کشتار حیوانات و آسیب رساندن به آن‌ها داشت.

خود مسعود فرزاد کار خود را پیروی از ایده صادق هدایت دانسته است. این کتاب، به صورت 35 قطعه قضیه یا به قول خودشان «غزیه» منتشر شده است. به این صورت که هر کدام از نویسنده‌ها، یازده غزیه نوشته و سیزده غزیه دیگر را با کمک هم نوشته‌اند. این کتاب فرصتی است برای کشف دنیای پیچیده انسان و درک لایه‌های پنهان آن از دریچه چشمان گره‌گوار سامسا. دقیقا چی میخوای عزیزم ؟ بوف کور هدایت خوبه اما باید تاویل متن بلد باشی. «مادلین»، «آتش‌پرست»، «آبجی خانم»، «مرده‌خورها» و «آب زندگی» نیز عناوین داستان‌های دیگر این کتاب هستند.

دغدغه‌مندی صادق هدایت نسبت به حقوق حیوانات در این داستان هم دیده می‌شود. این کتاب نیز مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه است که در کنار هم گردآوری‌شده‌اند. داستان نخست این مجموعه که نام آن بر کتاب نیز گذاشته‌شده در نوع خود بی‌نظیر است و بسیاری آن را زیباترین داستانی می‌دانند که از صادق هدایت به‌جامانده است. این تک داستان به‌تنهایی به زبان‌های مختلفی ترجمه‌شده است؛ مانند مجموعه داستان «زنده‌به‌گور» ناشران بسیاری کتاب «سگ ولگرد» را منتشر کرده‌اند.

هرکدام از نزدیکان و وابستگان او در مقام و یا منصبی قرار داشتند. رد و اثر شیوه نگرش او به زندگی را می‌توان در داستان‌هایش مشاهده کرد. او در طول عمر خود داستان‌های کوتاه درخشانی از خود بر جای گذاشت. از ویژگی‌های داستان‌های او می‌توان به این نکته اشاره کرد که در روند ماجرا از توصیف فراتر رفته و چنان پیش می‌رود که خواننده به‌نوعی تجسم دست می‌یابد. او در توصیف توانا و در خلق یک تجسم واقعی بسیار توانمندتر از آن است.

کتاب را نشر مانا کتاب منتشر کرده و جهانگیر هدایت (برادرزاده‌ی هدایت) هم برای آن مقدمه‌ای نوشته است. در این انزوای تلخ، هدایت سه داستان را که تصمیم داشت در پاریس تمام کند، پاره کرد و بی‌درنگ در سبد زباله ریخت. یکی از این نوشته‌ها قصه‌ی ناتمامی بود که پیش‌تر بخش‌هایی از آن را برای فرزانه خوانده بود؛ داستان عنکبوتی که نفرین مادر، آب دهانش را خشکاند و دیگر توان تنیدن تارهایش را از دست داد. و در آخر، داستان بوف کور تعریف کردنی نیست، زیرا هر چه بیشتر آنرا تعریف کنیم، پیچیدگی آن برای مخاطب بیشتر می‌شود. همچنین، داستان حاجی مراد درباره مردی بازاری است که دچار بدبینی به همسرش شده و این بدبینی او را دچار مشکلاتی می‌کند.

تاکنون به مفهوم مرگ و تأثیر آن بر زندگی‌تان فکر کرده‌اید؟ مرگ، یکی از آثار معروف صادق هدایت است که به بررسی این موضوعات عمیق و پیچیده می‌پردازد. در این کتاب، هدایت با زبانی ساده و روان، شما را با تفکری متفاوت از مرگ و ناپایداری زندگی آشنا می‌کند. زنده‌به‌گور، داستان مردی است که برای فرار از مشکلات و دردهای زندگی، به دنیای ذهن و خیالش پناه می‌برد. صادق هدایت با نگاهی دقیق، به بررسی بحران‌های روانی و اجتماعی می‌پردازد و به شما فرصتی می‌دهد تا با درک عمیق‌تر از دنیای درونی شخصیت‌ها، به‌تنهایی و اضطراب‌های آنها پی ببرید.

پی‌اس‌ارنا یکی از رسانه‌های محبوب و تاثیرگذار فارسی زبان سرگرمی‌های قصه‌محور است که در حوزه‌های بازی‌های ویدیویی، انیمه و انیمیشن، سینما، تلویزیون و ادبیات به صورت جدی فعالیت می‌کند. رسانه پی‌اس‌ارنا به عنوان تنها رسانه کاملا مستقل حوزه سرگرمی کشور، کار خود را از سال 1396 شروع کرد و در تلاش است تا به جمع تاثیرگذارترین رسانه‌های فارسی زبان دنیا بپیوندد. هدایت برای مدتی کوتاه در هند زندگی کرده و آنجا زبان پهلوی را آموخته بود. همین امر سبب شد تا چند متن را از پهلوی به فارسی ترجمه کند. این موارد عبارت از «گجسته ابالیش»، «زندِ وهومن‌یسن»، «شهرستان‌های ایران»، «کارنامه‌ی اردشیرِپاپکان»، «گزارش گمان‌شکن»، «یادگار جاماسپ»، «آمدن شاه بهرامِ ورجاوند» هستند. طبق بسیاری از روایت ها، او در زندگی شخصی اش فردی درون گرا و تنها بود که بخش عمده ای از وقتش را به مطالعه و نوشتن اختصاص می داد.