لطفا نظرتان را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید. همچنین میتوانید این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید. در این میان مارال به گلمحمد (پسر میانی بلقیس) که مردی زندار است دل میبازد و البته گلمحمد نیز نسبت به او بینظر نیست. کمی بعد علیاکبر حاجپسند، پسرخالۀ گلمحمد، او را در نقشهای که دارد با خود همراه میکند. محمود دولت آبادی، در این رمان عصاره جوانی، رنجها، سختیها و احساساتی که تجربه کرده است را به نمایش گذاشته است. توصیفها و تصویرسازیهایی به کاربرده که به احتمال زیاد از تجربیات واقعی در زندگی گذشتهاش میآید، چرا که در غیر این صورت بیان این حجم از جزئیات ممکن نبود.
جالب است بدانید که مقاومت گلمحمد در برابر ظلموستم، ریشه در واقعیت دارد. این شخصیت واقعا در تاریخ خراسان وجود داشته و یکی از قهرمانان آن منطقه است. برویم سراغ مجموعهٔ دیگری از شخصیتها؛ سراغ گل محمد، مارال و دلاور. هنگامی که مارال نزدیک نامزد خود-دلاور-است، مهر و نشان یک زن شجاع را با خود دارد. قوارهٔ کامل و شکوه عشق و از خودگذشتگی او آنگاه جلوه میکند که در کنار گل محمد قرار میگیرد.
بنابراین تا 1366، شش جلد پایانی رمان، برایم همچنان بکر و ناشناخته باقیمانده بود. فکر میکنم در پس بهانههای تکراری و پیش پاافتادهٔ درگیر بودن با گرفتاریهای دانشگاهی و دانشجویی، دلایل دیگری از جمله شاید دلایل پیچیدهٔ روانشناختی وجود داشته باشد که خیال پرداختن به آنها را در اینجا ندارم. جلوههای زیباشناسی نثر شاعرانهٔ کلیدر، دارای چنان نیرویی است که یکباره هم برمیانگیزاند و هم عنان سرکش احساسات را میگیرد.
دولتآبادی تسلط خاصی بر روی آرایههای زبان فارسی دارد و همچنین کاملاً با واژهها و اصطلاحات محلی منطقۀ خراسان آشناست. از این روی توانسته با همین هنرهایش صحنههای نابی را در رمان کلیدر خلق کند. کتاب کلیدر یک رمان اقلیمی و بلندترین اثر محمود دولتآبادی نویسندۀ مشهور ایرانی و حاصل ۱۵ سال تلاش این نویسنده است. نام این کتاب، کِلیدَر تلفظ میشود و نویسنده نام آن را بر اساس کوهی مابین شهرهای سبزوار، نیشابور و قوچان که در خراسان قرار دارند انتخاب کرده است. محمود دولتآبادی در کودکی زندگی سختی داشت و مجبور بود کارهای سخت و طاقتفرسایی انجام دهد. محمود دولتآبادی (Mahmoud Dowlatabadi) از برجستهترین نویسندگان معاصر ایران است که به دلیل ادییات حماسی و منحصر به فردی که دارد از دیگر نویسندگان ایرانی متمایز شده است.
بین سالهای 1358 تا 1363 به تدریج دورهٔ کامل ده جلدی کلیدر را به دست آوردم. بعدها پیبردم که انتشار دورهء کامل کلیدر شش سال طول کشیده است. جلد اوّل و دوّم در آذرماه 1357، جلدهای سوّم و چهارم در بهمن 1360، جلدهای پنجم و ششم در بهمن 1362 و سرانجام چهار جلد آخر در تابستان 1363 منتشر شد. محمود دولتآبادی نوشتن کلیدر را در سال 1347 آغاز کرد و در 1362 آن را به پایان برد. در مجموع، نگارش کتاب، نزدیک به 15 سال زمان برده است. محمود دولت آبادی در سال ۱۳۱۹ در سبزوار به دنیا آمد.
ثبت ديدگاه