کتاب پاسخ به تاریخ از زمان انتشار تاکنون با نقدهای بسیاری مواجه شده است. برخی از منتقدان این کتاب را تنها یک دفاعیه شخصی از سوی شاه میدانند و معتقدند که او در این کتاب به بسیاری از مشکلات و انتقاداتی که به او وارد شده بود، پاسخ قانعکنندهای نداده است. برخی دیگر نیز معتقدند که شاه در این کتاب به دنبال توجیه اقدامات خود و انداختن تقصیرها بر دوش دیگران بوده است. نهایتا آخرین جلد این مجموعه، ذکر خاطراتی است از دو شاه پهلوی که به طرق مختلف در یادداشتهای آنها یا یادداشتهای نزدیکانشان باقیمانده و به دست مولف رسیده است. روایت او از نهضت امام نیز بهعنوان یکی از اعضای ارشد نقطه مقابل نهضت، قابل توجه است.
در موضوع مقابله با قیام پانزده خرداد، از غافلگیری ساواک و مردمی بودن قیام میگوید و ابراز تأسف میکند که چرا آییننامهی «کنترل اغتشاشات» آمریکاییها، که خود او دستور داده بود به فارسی ترجمه شود، توسط فرماندهان واحدهای نظامی و انتظامی بهویژه اویسی، مطالعه نشده بود! او رمز ارتقای بسیاری از مقامات ساواک را در فهم چگونگی ارائهی گزارش مطلوب شاه توصیف میکند. یازدهمین جلد از این کتاب، به دوران نخستوزیری افرادی چون اقبال و شریفامامی و امینی و اسدالله علم با تکیه بر یادداشتها و خاطرات بازمانده از خود این افراد، پرداخته است. این بود کار و شغل زاهدی و البته به دوستان انگلیسی و آمریکاییاش هم چیزی میرسید. حال این دختر با اطلاع از چنین وضعی برای در خواست پول به سراغ زاهدی در حصارک میرود، یعنی اینکه خود را تقدیم زاهدی کند. لابد زاهدی از این دختر خوشش نیامده بود.که به محمدرضا تلفن میزند که دختری اینجا آمده و اگر اجازه دهید او را بیاورم.
در سال ۱۳۶۲ توسط نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی دستگیر و بازداشت و در سال ۱۳۶۶ بر اثر سکته قبلی درگذشت. برخی خاطرات او را رد کردهاند و برخی همچون سپهبد محسن مبصر، فرمانده شهربانی کل کشور شاه، بر بخش عمدهای از آن صحه گذاشتهاند. فردوست در کتاب ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، روایات متفاوتی از برخی مشهورات تاریخی ارائه میدهد. مثلاً دربارهی ملاقات یکی از مراجع نجف با فرح، برخلاف نقل مشهور، از عدم تخصیص وقت و مراجعهی فرح بدون هماهنگی و برخورد سرد آیتالله میگوید. در کنار آن، از مستند بودن برخی حدسیات انقلابیون نیز میگوید که از آن جمله ارتباط مستمر آیتالله شریعتمداری با شاه است.
فردوست در اردیبهشت ۱۳۶۶ بر اثر سکته از دنیا رفت و خاطرات او به مرور تدوین و منتشر شد. پس از چاپ کتاب خاطرات حسین فردوست، استقبال فراوانی از کتاب صورت گرفت و با ۳۱ بار تجدید چاپ و در حدود دویست هزار نسخه، در فهرست کتابهای پرشمارگان قرار گرفت. برای خرید کتاب ظهور و سقوط سلطنت پهلوی نسخه چاپی اینجا کلیک نمایید.
کتاب خاطرات ملکه پهلوی نوشته مصطفی اسلامیه به روایت زندگی و خاطرات فرح دیبا، ملکه ایران در دوران پهلوی، می پردازد. این کتاب شامل داستان ها و تجربیات شخصی ملکه است که به بررسی رویداد های تاریخی و اجتماعی مهم دوران خود، نقش او در دربار و زندگی سیاسی و فرهنگی ایران می پردازد. فرح دیبا در این خاطرات از تعاملات خود با محمدرضا پهلوی و دیگر شخصیت های کلیدی تاریخ معاصر سخن می گوید و تصویری نزدیک از چالش ها و دستاورد های دوران سلطنت را ارائه می دهد.
جلد پنجم از مجموعه کتابهای ایران در عصر پهلوی، به ماجرای بحران نفت در نیمه اول حکومت محمدرضاشاه پهلوی پرداخته است. این جلد در برگیرنده تاریخ سیاسی ایران در تصادم با قدرتهای جهانی براساس مسئله نفت است. جلد هفتم این کتاب دربرگیرنده مسائل و درگیریهای شاه و مصدق میباشد که نهایتا به کودتای 28 مرداد ختم گردید. مولف کوشیده در این بخش از کتاب، با کمک اسناد و مدارک موجود به دلایل کودتا و سرنوشت ایران پس از کودتا بپردازد. در ادامه نیز به آغاز دور دوم حکومت محمدرضاشاه بر ایران پس از سقوط دولت مصدق پرداخته شده است. کتاب نایاب “ایران در عصر پهلوی” یک اثر بسیار بزرگ شانزدهجلدی میباشد که به شرح کامل تاریخ ایران در دوران پنجاهساله حکومت سلسله پهلوی پرداخته است.
یک بخش به دوران نخستوزیری بختیار و سرنوشت او پرداخته شده است و بخش دوم نیز واپسین روزهای زندگی محمدرضاشاه را شرح میدهد. محمدرضا میپذیرد و بدون تحقیق قبلی که او کیست و خانواده او چیست، او را به فرودگاه میبرد و در هواپیما به وی پیشنهاد ازدواج میکند. دختری که تا یک ساعت پیش از زاهدی پول میخواست که مفهومش.معین است، حال قرار شده که با شاه ازدواج کند و میکند. بدین ترتیب فرحِ حصارک «ملکه ایران» میشود و در مراسم تاجگذاری با آن تشریفات و تجملات که از تلویزیون دیدهاید، تاج بر سر میگذارد! به این ترتیب عجیب که فقط با شناخت بیماریهای روحی و شخصیتی محمدرضا قابل درک است که فرح همسر او شد و یکباره وضع این خانواده فقیر دگرگون شد.
زیرا در حالی که عملاً بیشتر از برادر همزادش، شاه، «حکومت میکرده»، حتّی به اندازهی او نیز «مسؤول» نبوده است. پس میتوان این حق را برای او قایل شد که تا بُن استخوان و جوهر جانش با همهی آن حوادث و رویدادها و عوامل و افرادی که او را از این بهشت زمینی رانده است، دشمن باشد. بهویژه که به عنوان یک مادر، که البته بنا به اشارات خودش چیزی فراتر از صورت مکانیکی و بیولوژیکی آن را احساس نمیکرده است، فرزند خود را نیز در کشاکش با این مجموعهی تحولات و افراد، یعنی «انقلاب اسلامی ایران»، از دست داده است. کتاب ظهور و سقوط سلطنت پهلوی خاطرات ارتشبد سابق، حسین فردوست است که به دست عبدالله شهبازی تألیف گردیده است.
ثبت ديدگاه